e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες ενημερώσεις και να το πείτε στους φίλους σας.
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)
Αυτή τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021, εκτάκτως 8 με 10 το βράδυ, (A' Πρόγραμμα ΕΡΑ, 91,6/ 105,8) στην εκπομπή «Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί) με τον Περικλή Βασιλόπουλο καλεσμένοι είναι οι: • Βούλα Τσούνα, Full Professor (Τακτική Καθηγήτρια) Αρχαίας Φιλοσοφίας στο University of California at Santa Barbara (UCSB), Πρόεδρος του Society of Ancient Greek Philosophy (SAGP), μιλά για το βιβλίο της στα ελληνικά με τίτλο: «Γνώση, Ηδονή, Ευδαιμονία» (από τον Σωκρατικό κύκλο στους Επικούρειους της ελληνιστικής περιόδου), όπως και τις δυσκολίες και προοπτικές των Κλασικών Σπουδών στις ΗΠΑ (ιδίως μετά την πρόσφατη απόφαση του Πρίνστον). • Από τη Θεσσαλονίκη, ο Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, ομ. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, μιλά για το νόημα και τη θεολογική ουσία της γιορτής του Αγίου Πνεύματος και της Πεντηκοστής, την έννοια του Πένθους, της Αρρώστιας και του Θανάτου, αλλά και για την Ορθόδοξη Οικουμενική Θεολογία. • Νικόλας Ασπρούλης, Αν. Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, μιλά για το βιβλίο του «Η Επιστροφή του Νοήματος», όπως και για τον ρόλο της Ορθοδοξίας στον σημερινό ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο και την σχέση της με την προστασία του Περιβάλλοντος και την Επιστήμη. • Από τη Θεσσαλονίκη, η Αγγελική Ζιάκα, αν. Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Θρησκείας, που μιλά για τον Διαθρησκειακό Διάλογο Χριστιανισμού – Ισλάμ και τις αμοιβαίες παρανοήσεις, όπως και για τη σχέση Δημοκρατίας – Ισλάμ.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (14/6) εδώ (Α' Μέρος) εδώ (Β' Μέρος) και εδώ (Γ' Μέρος). Καλεσμένοι ήταν οι: Άννα Ντουντουνάκη, Ανδρέας Α. Παπανδρέου, Ανθή Στρατάκη, Δημήτρης Γραμμένος. Δείτε επίσης εδώ τη live (εισαγωγή) μετάδοση της εκπομπής.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου»
Την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021, 7-8 το απόγευμα (Α' Πρόγραμμα ΕΡΑ, 91,6/105,8) η εκπομπή «Ασκώ τα δικαιώματα μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο» του Περικλή Βασιλόπουλου με φιλοξενούμενο τον Αντώνη Παπαγιαννίδη, καλεσμένες ήταν οι: • Εμμανουέλα Δούση, Καθηγήτρια Διεθνών – Ευρωπαϊκών σπουδών στο ΕΚΠΑ, για τις πρακτικές διαστάσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». • Άννα Κορσάνου, Δικηγόρος – Διαμεσολαβήτρια, που μιλά για τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του νέου Πτωχευτικού Νόμου και για την στάθμιση των Δικαιωμάτων Πιστωτών – Οφειλετών. • Αγγελική Καρδαρά, Διδάκτωρ ΜΜΕ/ΕΚΠΑ και Επιστ. Συνεργάτης του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος, που μιλά για τις ανατροπές στο έγκλημα των Γλυκών Νερών, τον ρόλο των ΜΜΕ και ΜΚΔ, όπως και για το θέμα του οργανωμένου εγκλήματος.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (18/6) εδώ (Α' Μέρος) εδώ (Β' Μέρος) και εδώ (Γ' Μέρος). Δείτε επίσης εδώ τη live (εισαγωγή) μετάδοση της εκπομπής.
|
Μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη (14/6)
"Η ανάγκη για αίμα είναι μεγάλη και συνεχής. Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας έχουν μειώσει σημαντικά τη συλλογή αίματος, καθιστώντας αυτή την ανάγκη ακόμα πιο επιτακτική. Η χώρα μας χρειάζεται ετησίως τουλάχιστον 550.000 μονάδες αίματος, από τις οποίες το 60% προέρχεται από εθελοντές αιμοδότες. Το ποσοστό αυτό πρέπει να αυξηθεί. Είναι στο χέρι μας, αρκεί να το απλώσουμε και να προσφέρουμε το αίμα μας για λίγα λεπτά. Το αποτέλεσμα μπορεί να σώσει κάποιον για πάντα". Δείτε εδώ το πλήρες μήνυμα της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
|
"Χρειάζεται «επανανακάλυψη» η Ελλάδα;"του Αντώνη Παπαγιαννίδη
"Με την παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλας φον ντερ Λάϊεν στην Αθήνα – με αίσθηση της ανάγκης για τελετουργίες, η vDL (αυτή είναι η βρυξελλιώτικη κωδική ονομασία της) βρέθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αρχαία Αγορά, σε μια απόπειρα ανάκλησης στην μνήμη ημερών Φρανσουά Μιτεράν με Ανδρέα Παπανδρέου και Μελίνα... – δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα στο εγχείρημα "Greece 2.0". Δηλαδή στην με Ευρωπαϊκή (συν)χρηματοδότηση προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Η Πρόεδρος της Επιτροπής βρέθηκε και στην Ιβηρική, Πορτογαλία/Ισπανία, με λιγότερη μεν θεατρικότητα αλλά την ίδια υπόσχεση/προσδοκία ότι το πακέτο New Generation EU δεν θα επιτρέψει να βαθύνουν κι άλλοι οι ανισότητες, ότι δεν θα μείνει πίσω κι άλλο ο Ευρωπαϊκός Νότος...". Δείτε εδώ το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην economia.gr (18/6) και στο koinoniapoliton.gr
|
"Το εργασιακό νομοσχέδιο της ΝΔ" του Νίκου Μουζέλη
"Υποτίθεται πως η Νέα Δημοκρατία θέλει να εκσυγχρονίσει το εργατικό δίκαιο που δεν ανταποκρίνεται πια στη σύγχρονη εποχή. Στην πραγματικότητα όμως, είναι η νεοφιλελεύθερη πολιτική της που στον χώρο της εργασίας αλλά και πιο γενικά δεν αντιλαμβάνεται τη σημερινή πραγματικότητα. Δεν κάνει βήματα προς τα μπρος, αλλά προς τα πίσω. Δεν είναι δυνατόν, όπως υποστηρίζει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, να δώσει περισσότερα δικαιώματα στον εργαζόμενο στη βάση ιδιωτικής σύμβασης ενός εργαζόμενου με έναν πολύ πιο ισχυρό εργοδότη. Αυτό δεν το αντιλαμβάνεται ο κ. Χατζηδάκης, αλλά το αντιλαμβάνονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συνδέονται με την ΝΔ. Ο υπουργός υποστηρίζει πως το προτεινόμενο νομοσχέδιο έχει δύο στόχους: την ανάπτυξη και την παροχή περισσότερων δικαιωμάτων στους εργαζόμενους. Το νομοσχέδιο όμως δεν οδηγεί ούτε στον πρώτο ούτε στον δεύτερο στόχο". Δείτε εδώ το άρθρο που δημοσιεύτηκε στα "Νέα" (18/6) και στο koinoniapoliton.gr
|
"Πλοηγός της πολιτικής οικονομίας μας" του Γιώργου Παγουλάτου
"Το ένα πέμπτο του ελεύθερου βίου της μετά το 1821 η Ελλάδα το διήλθε ως μέλος της Ε.Ε. Σαράντα από τα 47 χρόνια της πληρέστερης Δημοκρατίας στην Iστορία μας κύλησαν μέσα στην Ε.Ε. Και, θα έλεγα, χάρη στην Ε.Ε. Μια χώρα με ρηχούς κρατικούς θεσμούς, αδύναμη οικονομική διακυβέρνηση, ισχυρή παράδοση πελατειασμού, εισάγει θεσμική συνέχεια και προηγμένο θεσμικό πολιτισμό μέσα από την αγκύρωσή της στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ενσωμάτωσή του στο ελληνικό θεσμικό σύστημα. Η Ε.Ε. προσέδωσε στην Ελλάδα ένα έρμα στρατηγικής σταθερότητας που απουσίαζε από τον ευμετάβολο κοινωνικό και πολιτικό της κορμό. Τη διευκόλυνε να ξεφύγει από την εντροπία μιας προβληματικής βαλκανικής γειτονιάς". Δείτε εδώ το άρθρο ("Καθημερινή", 6/6).
|
"Η μεγάλη αξία της μάθησης σε κάθε ηλικία" της Ξένιας Κούρτογλου
"Έτσι λοιπόν, αν θα έπρεπε να απαριθμήσω τις ωφέλειες της δια βίου μάθησης, θα σας έλεγα ότι: Διευρύνει τη σκέψη: κάθε νέα σπουδή φωτίζει μια ακόμα οπτική του πώς βλέπουμε τα πράγματα και μας οδηγεί προς μια ακόμα καλύτερη εκδοχή μας. Εμπλουτίζει τις γνώσεις: αποκτώντας νέες εξειδικευμένες γνώσεις, επεκτείνουμε τις ικανότητές μας και βελτιώνουμε το βιογραφικό μας. Ωφελεί τη βιολογία: κάθε τι καινούργιο που μαθαίνουμε πυροδοτεί νέες συνάψεις στον εγκέφαλο, οξύνει τη διαύγεια και κατά συνέπεια όλο τον οργανισμό. Αυξάνει την κοινωνικότητα : ακόμα και διαδικτυακά, η συμμετοχή μας σε μια τάξη σπουδών μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε καινούργιους ανθρώπους, που είναι πολύ πιθανό να ταιριάζουμε, καθώς ενδιαφέρονται για το ίδιο αντικείμενο". Δείτε εδώ το άρθρο (therealwoman.gr, 16/6).
|
|