e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες ενημερώσεις και να το πείτε στους φίλους σας.
|
Οι ραδιοφωνικές εκπομπές "Athens Calling" και "Ασκώ τα Δικαιώματά μου" του Περικλή Βασιλόπουλου στο Πρώτο Πρόγραμμα ΕΡΑ δεν θα μεταδοθούν κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, λόγω θερινών διακοπών.
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (26/7) εδώ (Α' Μέρος) εδώ (Β' Μέρος) εδώ (Γ' Μέρος) και εδώ (Δ' Μέρος). Καλεσμένοι ήταν οι: Άγγελος Κασσιανός, Μαρία Καρεκλά, Αμίνα Μοσκώφ, Ειρήνη Περπερίδου, Ιλιάδα – Ευαγγελία Κοθρά, Μαρία Καπνιστού, Μιχάλης Μανιαδάκης. Δείτε επίσης εδώ τη live (εισαγωγή) μετάδοση της εκπομπής.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου»
Την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021, 7-8 το απόγευμα (Α' Πρόγραμμα ΕΡΑ, 91,6/105,8) στην εκπομπή «Ασκώ τα δικαιώματα μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο» του Περικλή Βασιλόπουλου με φιλοξενούμενο τον Αντώνη Παπαγιαννίδη, καλεσμένοι είναι: • O Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, Δικηγόρος, Διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου, κάνει μία κριτική αποτίμηση της πρόσφατης απόφασης της Κυβέρνησης για την αυστηροποίηση των ποινών και των αλλαγών των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα. Επίσης, με αφορμή την περίπτωση του Γιάννη Αντετοκούμπο, κρίνει τις πρόσφατες αλλαγές στον τρόπο απονομής της Ελληνικής Ιθαγένειας. • Από τη Λάρισα, ο Νίκος Ράπτης, Εκπαιδευτικός και μέλος της Σ.Ε του Κόμματος για τα Ζώα, με αφορμή τη δολοφονία της φώκιας «Κωστής» στο θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου, μιλά για τα Δικαιώματα των Ζώων, τις συχνές αντιθέσεις τοπικών πληθυσμών με άγρια ζώα (φώκιες, δελφίνια, αρκούδες, λύκοι), το Ν/σχ για τα ζώα συντροφιάς και τέλος για τη σημασία της Βιοποικιλότητας απέναντι στην Κλιματική Κρίση. • Τέλος, ο Χρήστος Αλεφάντης, Διευθυντής του περιοδικού για τους Άστεγους «Σχεδία», για την νέα πρωτοβουλία Εθελοντισμού "Stand by me" (Στάσου δίπλα μου) που συνοδεύει την νέα αγγλική έκδοση του περιοδικού.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (30/7) εδώ (Α' Μέρος) εδώ (Β' Μέρος) και εδώ (Γ' Μέρος). Δείτε επίσης εδώ τη live (εισαγωγή) μετάδοση της εκπομπής.
|
"Πορεία στην (θερινή) ομίχλη" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
"Με οδηγό την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού φθάνουμε – στην Ελλάδα του 2021, η οποία όμως για μιαν ακόμη φόρα «ανακαλύπτει» ότι ανήκει σ' ένα ευρύτερο σύνολο, την Ευρώπη/ τον κόσμο – στο κέντρο του φετινού καλοκαιριού. Κι έτσι, ενώ μέχρι προ ημερών στην πρώτη γραμμή της ημερήσιας διάταξης βλέπαμε τους χάρτες του ECDC να μας δίνουν καλύτερους από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, κι ενώ ανακαλύπταμε (έτσι μας έλεγαν «αρμοδίως») ότι οι τουριστικές κρατήσεις για τον Αύγουστο υπόσχονταν επιδόσεις καλύτερες από τις περσινές, πάντως η Μύκονος ήταν πάλι ανοιχτή γιατί «είχε βελτιωθεί η υγειονομική εικόνα» και ο Πρωθυπουργός δήλωνε «είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς, είσαστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε. Tόσο απλά, τόσο καθαρά», ήδη έχουμε μια δυσάρεστη προσγείωση". Δείτε εδώ το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην economia.gr (30/7) και στο koinoniapoliton.gr
|
Ηλίας Μόσιαλος: Έτσι θα σώσουμε ανθρώπινες ζωές
"Όλοι κάποια στιγμή θα νοσήσουμε από κάτι, είναι αναπόφευκτο, αλλά είναι διαφορετικό να νοσήσεις στα πενήντα και διαφορετικό στα ογδόντα. Ο ρόλος ενός καλού συστήματος υγείας είναι να μεταθέσει την ασθένεια για το αργότερο δυνατό. Να ζούμε περισσότερα χρόνια υγιείς. Κατά τη γνώμη μου, τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να αυξηθούν, κατά το δυνατόν, οι δημόσιες δαπάνες υγείας. Με τα χρήματα του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης η χώρα μας θα περάσει, μετά την πανδημία, σε μια νέα φάση ανάπτυξης, που δεν θα πρέπει να αγνοήσει την κοινωνική συνιστώσα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα χτυπημένη από πολλαπλές κρίσεις, τη δεκαετή οικονομική κρίση, στην οποία προστέθηκε η υγειονομική. Η ελληνική κοινωνία έχει υποφέρει πολλά". Δείτε εδώ τη συνέντευξη ("Καθημερινή", 27/7).
|
Αναρτήσεις και αντιλογίες
Ειρήνη Περπερίδου: Πόσο αίμα πρέπει να χυθεί πια;
"Θα οδηγήσετε τις γυναίκες στους δρόμους ξανά, δεν βρίσκω άλλη λύση! Πόσο αίμα πια θέλετε θα χυθεί για να κατανοήσετε κάποια πράγματα; Με τι ευκολία και ψυχρότητα δολοφονείτε μια γυναικά; Αυτή τη φορά γιατί τη ζήλευε... και αυτόν θα τον βγάλετε με υποκείμενα ψυχικά νοσήματα; Όχι, αγαπητοί μου δεν μιλά το θυμικό μας, μα τα αριθμητικά δεδομένα. Οι γυναίκες δεν είμαστε θύματα, αλλά ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ γιατί επιλέγετε να μας αξιολογείτε ως προέκταση και ιδιοκτησιακό σας αντικείμενο, το οποίο όταν δεν ΚΑΘΕΤΑΙ ΦΡΟΝΙΜΑ Ή δεν ΠΕΙΘΑΡΧΕΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΘΕΛΩ ΣΑΣ, φιμώνεται μια για πάντα!". Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb/gea, 30/7).
Νικόλας Σεβαστάκης: Ο κλιματισμός, μία αντι - οικολογική μαζική τεχνολογία
"Δεν έχουμε νεκρούς από τον καύσωνα επειδή μια αντι-οικολογική μαζική τεχνολογία, άλλαξε τους όρους ζωής, ιδίως στα διαμερίσματα αλλά και γιατί πολλαπλασιάστηκαν οι κλιματιζόμενοι χώροι, σε δήμους και καταστήματα. Προφανώς είναι μια "στρεβλή" απάντηση, αφού η ιδεώδης λύση θα περνούσε από την υποβοήθηση του φυσικού αερισμού των αστικών συγκροτημάτων, το πρασίνισμα των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων, η αλλαγή των όρων δόμησης κλπ. Όμως ο κλιματισμός εξανθρώπισε την κόλαση". Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 31/7).
Δημήτρης Χριστόπουλος: Το ένοχο κοινό μυστικό των επαναπροωθήσεων
"Το φιάσκο της υπόθεσης μη βράβευσης του διασώστη Αποστολόπουλου (διαβάστε την έξοχη πολιτική ανάλυση του Γιάννη Αλμπάνη στο πρώτο του κείμενο στο News 24/7) φέρνει με θλιβερό τρόπο στην επικαιρότητα το ένοχο κοινό σε όλους μυστικό των επαναπροωθήσεων, μια πρακτική στην οποία εδώ και ενάμιση χρόνο φαίνονται εθισμένες τόσο η Ελληνική όσο και η Ιταλική κυβέρνηση υπό το καθεστώς της αδιαφορίας, σιωπηρής ανοχής ως και υποστήριξης των υπολοίπων κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 29/7).
Ρένα Χόπλαρου: Οι επέτειοι του Ιουλίου μας
"Το κυριακάτικό μου στον Politis.com.cy - Εφημερίδα Πολίτης: Η αλληλουχία των τραγικών γεγονότων της Κύπρου τον Ιούλιο του 1974 επιβεβαιώνει δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, μια πικρή από την εμπειρία γνώση: σε όλες τις εθνικές καταστροφές κοινή βάση υπήρξε ένα θανατηφόρο κοκτέιλ αφέλειας, μαξιμαλισμού και φανατισμού. "Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα" γίνονται στάχτη εντός λίγων ημερών, όπως ακριβώς και οι ζωές μας που άλλαξαν για πάντα εκείνο το καλοκαίρι". Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 20/7).
*Πολυεπίπεδες ταυτότητες
"Στο προηγούμενό μου κείμενο μίλησα για το Βαρώσι ως «μια εξωστρεφή ελληνική κοιτίδα που ένωνε τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη». Μίλησα επίσης «για τη δυναμική, κοσμοπολίτικη κουλτούρα» της πόλης αυτής. Κάποιοι ταράχτηκαν με τη λέξη «ελληνική» και αποφάνθηκαν ότι η χρήση της υποδηλώνει ακραίο εθνικισμό. Λίγο πολύ κατέληξαν στη θέση ότι πρέπει να απαγορευτεί η οποιαδήποτε αναφορά σε ελληνική κοινότητα, ελληνική ταυτότητα και ελληνισμό της Κύπρου". Δείτε επίσης εδώ την ανάρτηση της Ρένας Χόπλαρου (fb, 12/7).
Βίβιαν Ευθυμιοπούλου: Οικονομικός μεγαλοϊδεατισμός
"Θα ήθελα κάποιος οικονομολόγος να μου εξηγήσει, επιτέλους και με τρόπο πειστικό γιατί αυτή η εμμονή που τη θεωρώ φιλελεύθερη ιδεοληψία, όχι πρόσφατη, εδώ και χρόνια γίνεται αυτή η συζήτηση. Γιατί η κυβέρνηση ασχολείται υστερικά με τη συγχώνευση εταιρειών (πόσες τέτοιες έχουμε πλέον στην Ελλάδα!) και δεν βάζει στόχο, εμείς οι μικροί να μπορούμε να προσλάβουμε από 1 ή 2 υπαλλήλους; Γιατί δεν μας ενδιαφέρει η μείωση της ανεργίας;". Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 25/7).
|
"7 μυστικά για ουσιαστικές διακοπές. Tips για ένα αξέχαστο καλοκαίρι" της Ξένιας Κούρτογλου
"Η απάντηση είναι απλή: διακόπτοντας ότι μας πιέζει και μας αγχώνει στην πολυθόρυβη καθημερινότητα της πόλης, και δράττοντας την ευκαιρία της επαφής με τη φύση και τον εσωτερικό μας κόσμο στις διακοπές. Έτσι, αντί να γεμίσουμε τις βαλίτσες μας με περίσσια προσοχή στα συνολάκια παραλίας και στα πιο trendy νησιώτικα outfits, θα πρότεινα να τις γεμίσουμε με εκείνα τα βιβλία που δεν είχαμε χρόνο να διαβάσουμε, εκείνα τα βίντεο διαλογισμού και εσωτερικής αναζήτησης που δεν προλάβαμε να παρακολουθήσουμε, κι εκείνες τις πολύτιμες ώρες απομόνωσης από όλους και απ' όλα που τόσο συχνά αναζητάμε και δε βρίσκουμε.Oι διακοπές είναι μια μοναδική ευκαιρία να σταματήσουμε ότι μας αγχώνει, να απολαύσουμε ότι μας χαλαρώνει, και να θρέψουμε και τις τρεις διαστάσεις μας με εκείνα τα πολύτιμα αγαθά που δε χρειάζονται χρήματα για να τα αποκτήσουμε". Δείτε εδώ το άρθρο (therealwoman.gr, 29/7).
|
|