Αναρτήσεις και αντιλογίες
Περικλής Βασιλόπουλος: Η Κατερίνα Ιωαννίδου, viral πρότυπο στην Ελλάδα και το Εξωτερικό
Η Κατερίνα Ιωαννίδου έγινε δικαίως viral πρότυπο στην Ελλάδα και το Εξωτερικό γιατί δείχνει στην πράξη ότι είναι μια γοητευτική γυναίκα πού βλέπει ανεξάρτητα την ζωή κατά πρόσωπο και την ίδια στιγμή προσφέρει Εθελοντικά στην χώρα της σε κρίσιμες στιγμές. Ξεκίνησε τον εθελοντισμό μαζί με τούς γονείς της από την ηλικία των οκτώ ετών. Αγωγή του Πολίτη στην πράξη... Αλλά δείχνει και κάτι άλλο ακόμα πιο σημαντικό. Από εδώ κι εμπρός οποιαδήποτε πολιτική Πολιτικής Προστασίας (για καύσωνες, πλημμύρες, σεισμούς κ.ά) πρέπει να στηρίζεται στην μαζική, οργανωμένη συμμετοχή των Εθελοντών. Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 9/8).
*Εθελοντισμός και Πολιτική Προστασία
Για την ανάπτυξη τού Εθελοντισμού ως ενεργό τμήμα της Πολιτικής Προστασίας πρέπει να γίνουν πολλά και ριζοσπαστικά (δηλ με την συμμετοχή όλων ή περίπου), υπάρχουν ήδη κάποιες προβλέψεις στον πρόσφατο Ν.4662/20 (που δεν εφαρμόστηκαν ακόμη.. χαλαρά, παιδιά...) μέχρι τότε όμως όποιος το σκέφτεται ακολουθεί ένα χρήσιμο άρθρο της Δάφνης Σκαλιώνη στο ertnews.gr και για όσους σκέφτονται πολυεπίπεδη βοήθεια για τούς πυρόπληκτους, τα κατοικίδια και τα ζώα γενικά ή και την υλική συνεισφορά υπάρχει το αντίστοιχο άρθρο στο csr.ert.gr. Δείτε επίσης εδώ την ανάρτηση του Περικλή Βασιλόπουλου (fb, 12/8).
Γρηγόρης Φαρμάκης: Περί εκκενώσεων
Ας μιλήσουμε λοιπόν για τις εκκενώσεις σοβαρά, γιατί έχουν εξελιχθεί σε μια κομματική μάχη χαρακωμάτων όπου χάνεται η ουσία. Έχουν εκπονήσει οι Δήμοι σχέδια εκκενώσεων με τις οδηγίες, τις προδιαγραφές και τον έλεγχο της Πολιτικής Προστασίας; Πότε θα κηρύσσεται εκκένωση, από ποιές διαδρομές διαφυγής, προς ποια σημεία συγκέντρωσης; Εκκένωση δεν είναι ένα μήνυμα στο 112 και ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Μια μη σχεδιασμένη εκκένωση μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλει να προλάβει, δηλαδή την απώλεια ζωών. Με τις συνθήκες που έγιναν οι εκκενώσεις στην Εύβοια σταθήκαμε τυχεροί. Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 12/8).
Αντώνης Λιάκος: Τί αποφεύγουμε να πούμε για την κλιματική κρίση
Η λέξη κρίση αναφέρεται σε καταστάσεις επί ξηρού ακμής με ίσες πιθανότητες να χαθείς ή να σωθείς. Ενδεχομένως έχουμε περάσει αυτό το σημείο, οι πιθανότητες αναστροφής είναι πολύ λίγες. Για να υπάρξει αναστροφή της κλιματικής καταστροφής, χρειάζεται ριζική και ταχεία περικοπή των ρύπων σε παγκόσμια κλίμακα. Όποια σοβαρή μελέτη ανοίξεις, αυτό σου λέει. Μια παρόμοια τάση περιορισμού, αισθητή στην ατμόσφαιρα και στο περιβάλλον, υπήρξε στην πρώτη περίοδο της πανδημίας όταν η παγκόσμια οικονομία μπήκε σε lockdown. Έκτοτε ο κόσμος επανέρχεται δυστυχώς στα προηγούμενα επίπεδα. Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 13/8).
Δημήτρης Κατσούδας: Αναφορά στον Καθηγητή Δασολογίας Σπύρο Ντάφη (1927-2014)
Σε όλον τον κόσμο, ανεξάρτητα από το ποιες δυνάμεις μετέχουν στη δασοπυρόσβεση, την ευθύνη συντονισμού την έχει ο τοπικός δασάρχης. Αυτός γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον το ανάγλυφο της περιοχής του, το οδικό δίκτυο, τις θέσεις υδροληψίας, την ευφλεκτότητα των οικοσυστημάτων της περιοχής δικαιοδοσίας του, τις πιθανές κατάλληλες θέσεις αναχαίτισης της πυρκαγιάς, τις θέσεις που επιδέχονται την εφαρμογή του αντίπυρος, το διαθέσιμο προσωπικό σε δασικούς υπαλλήλους, δασοπυροσβέστες και δασεργάτες, τις τυχόν απειλούμενες κτιριακές εγκαταστάσεις και οικισμούς ενώ γνωρίζει την οικολογία και τις ιδιαιτερότητες των δασικών πυρκαγιών. Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 13/8).
|