e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες ενημερώσεις και να το πείτε στους φίλους σας.
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα Καλεί)
Η εκπομπή «Athens Calling» με τον Περικλή Βασιλόπουλο, μεταδίδεται κάθε Κυριακή 10-12 το βράδυ. Συνεχίζει σταθερά τον Διάλογο στα μεγάλα θέματα της Κοινωνικής Ευθύνης: Υγεία, Περιβάλλον/Κλιματική Κρίση, Ψηφιακός Πολίτης, Νεοφυείς Επιχειρήσεις με κοινωνικό σκοπό, Ευεξία και Ποιότητα Ζωής. Μια εκπομπή για δυναμικούς και ενεργούς πολίτες όλων των φύλων που ξαγρυπνούν σκεπτόμενοι με τη συνοδεία καλής μουσικής στο τέλος της εβδομάδας, λίγο ΠΡΙΝ το ΜΕΤΑ. Την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023, 10-12 το βράδυ (Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8) η εκπομπή ασχολείται με πρωτότυπες έρευνες που οδηγούν σε νέα φάρμακα/ θεραπείες όπως και με τους σύγχρονους γονιδιωματικούς ελέγχους. Καλεσμένοι στην εκπομπή ήταν: • Ο Ευριπίδης Γαβαθιώτης, Καθηγητής Βιοχημείας και Ιατρικής στο Albert Einstein College και συνυπεύθυνος του ομώνυμου Cancer Therapeutic Center στις Η.Π.Α., μιλά για τρεις πρωτότυπες φαρμακευτικές θεραπείες που αφορούν την πρωτεΐνη BAX και την αυτοφαγία των κυττάρων. • Ο Γεώργιος Πατρινός, Καθηγητής Φαρμακογονιδιωματικής και επικεφαλής του εργαστηρίου Φαρμακευτικής Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, μιλά για την Φαρμακογενετική που αποτελεί μέρος της εξατομικευμένης ιατρικής και υποστηρίζει ότι «Ένα φάρμακο και μία δόση ΔΕΝ επιδρά το ίδιο σε όλους». Επίσης μιλά για τη συνταγογράφηση με οδηγό τα γονίδια. • Ο Γιάννης Λουκάς, αναπλ. Καθηγητής στη Φαρμακευτική Αθηνών, μιλά για τον πλήρη γονιδιακό έλεγχο (Whole Genome Sequencing) του καρκίνου του μαστού. Μιλά επίσης για τον προληπτικό γονιδιακό έλεγχο των νεογνών και τους ελέγχους που εντοπίζουν γονιδιακές μεταλλάξεις σχετιζόμενες με 500 παθήσεις / αρρώστιες κάθε μορφής.
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (28/4). Δείτε επίσης εδώ, εδώ και εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο»
Κάθε Σάββατο, από τις 16:00 έως τις 17:00, ακούστε στο Πρώτο Πρόγραμμα την εκπομπή του Περικλή Βασιλόπουλου «Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο», με φιλοξενούμενο τον δημοσιογράφο Αντώνη Παπαγιαννίδη. Το Σάββατο 29 Απριλίου 2023, 4-5 μ.μ. καλεσμένοι ήταν: • Ο Μάικ Νιούτζεντ, Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής της EBU (European Broadcasting Union), αναπλ. Γεν. Δ/ντής Τεχνολογίας της ΕΡΤ μιλά για την 29η Συνέλευση Ραδιοφώνων της EBU που φιλοξένησε η ΕΡΤ και τις κύριες τάσεις του σύγχρονου ραδιοφώνου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. • Από την Νέα Υόρκη, ο Στάθης Γουργουρής, Καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Columbia University μιλά για τις εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Κωνσταντίνο Καβάφη, με αφορμή την 160η επέτειο από την γέννηση του (1863-1933) και την 90ή από τον θάνατο του. • Ο Φλόρεντς Τσελάι, Μηχανικός Δεδομένων, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και δημιουργός της εφαρμογής Διοφάντη που αξιοποιεί και αναλύει τα δεδομένα της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ απαντώντας στο ερώτημα «Πού πηγαίνουν τα λεφτά και οι φόροι μας;» ερώτημα χρήσιμο για όλους τους ενεργούς πολίτες που ενδιαφέρονται για την χρηστή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, ανεξαρτήτως κυβέρνησης και εποχής.
Ακούστε εδώ το το ηχητικό αρχείο/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (29/4) και δείτε εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
Αντώνης Παπαγιαννίδης: Αλλαγή υποδείγματος: Νέα , αλλά προς ποια κατεύθυνση; Μέσα στα (πολλά) άλλα, μια κατάθεση Βαγγέλη Βενιζέλου
Ηταν αφιερωμένο το φετεινό Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών – που, για να συνεννοούμεθα, είναι περισσότερο και περισσότερο φόρουμ, δηλαδή τόπος που φιλοξενεί ιδέες και απόψεις και (μερικές) συζητήσεις, ενώ λιγότερο «οικονομικό» υπό την στενή έννοια όπως αρχικά είχε επιδιωχθεί να λειτουργήσει – σε μια προσέγγιση «αλλαγής υποδείγματος»/paradigm shift. Σε μια διερώτηση, δηλαδή, κατά πόσον η συσσώρευση μεταβολών, από την υποχώρηση της παγκοσμιοποίησης μέχρι την επανεγκατάσταση του πληθωρισμού, ή πάλι από την δύσκολη αναζήτηση μιας «στρατηγικής αυτονομίας» της Ευρώπης μέχρι την επαναφορά ενός νέου Ψυχρού Πολέμου/μιας λογικής των μπλοκ με αιτία (ή αφορμή;) την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ή ακόμη από τις επιταχυνόμενες μεταβολές που εισάγει η ψηφιακή τεχνολογία μέχρι την αυριανή διακύβευση κάθε ιδιωτικότητας – κατά πόσον παρόμοιας έκτασης μεταβολές καταλήγουν, ακριβώς, σε μεταβολή υποδείγματος. Σε «μιαν άλλη ερμηνεία του κόσμου», αν όχι σ' έναν άλλο κόσμο. Συνολικά η κατάληξη των συζητήσεων – χωριστά αλλά και ως συνισταμένη – ήταν πιο συγκρατημένη, λιγότερο ανατρεπτική. Δείτε εδώ το άρθρο (ekdoseiskerkyra.gr, 30/4).
|
Γιώργος Παγουλάτος: Η γαλλική αλογόμυγα της Ευρώπης
Η Ευρώπη υπολείπεται ως ενιαίος στρατηγικός δρων και ο πρόεδρος Μακρόν δεν χάνει την ευκαιρία να το υπενθυμίζει. Ενίοτε με τρόπο ελάχιστα διπλωματικό. Οι πρόσφατες δηλώσεις του προκάλεσαν έντονες συζητήσεις. Δεν ήταν τόσο το περιεχόμενό τους όσο η χρήση συγκεκριμένων λέξεων, όπως «υποτελής» και «ακόλουθος», που χρησιμοποίησε για να προσδιορίσει τι δεν θέλει να είναι η Ευρώπη. Αν εξαιρέσουμε την προκλητική διατύπωση, επί της ουσίας ο Γάλλος πρόεδρος δεν είπε κάτι που θα έπρεπε να εκπλήσσει. Η αναζήτηση της περίφημης «ευρωπαϊκής κυριαρχίας» παραμένει εκκρεμής. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει άμεσες επιπτώσεις για την Ευρώπη. Κι όμως, στα κρίσιμα ζητήματα του πολέμου, το βάρος των αποφάσεων βρίσκεται στη Ουάσιγκτον – όχι στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο ή στο Παρίσι. Ευλόγως, αφού οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος πάροχος στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Ο Μακρόν πιέζει την Ε.Ε. να αναλάβει περισσότερες ευθύνες για την άμυνά της. Υπενθυμίζει επίσης ότι η εξωτερική και αμυντική πολιτική της Ε.Ε. πρέπει να θωρακιστεί απέναντι σε μια πιθανή επιστροφή του τραμπισμού το 2024. Δεν ξεχνιέται εύκολα η τετραετία του Τραμπ, που εκτόξευε απειλές προς την Ευρώπη, τη χαρακτήριζε «αντίπαλο», φλέρταρε με τον Πούτιν και διερωτάτο εάν έχει νόημα η Αμερική να χρηματοδοτεί το ΝΑΤΟ. Δείτε εδώ το άρθρο ("Καθημερινή", 30/4).
|
WWF Ελλάς/ Κρίσιμες δεσμεύσεις για το περιβάλλον και τη ζωή μας εν όψει των Εκλογών
Πώς είναι δυνατόν να οδεύουμε στην κρίσιμη στιγμή της κάλπης των εθνικών εκλογών και να μην συζητάμε για το ίδιο μας το μέλλον, την ποιότητα ζωής μας, την ασφάλεια και την υγεία μας; Θα υπάρξουν άραγε τεκμηριωμένες τοποθετήσεις γύρω από την ουσιαστική προστασία της φύσης;... Όλα αυτά τα ερωτήματα θα έπρεπε να είναι κυρίαρχα στον δημόσιο διάλογο ενόψει εκλογών, καθώς αφορούν την ίδια μας τη ζωή και το μέλλον του τόπου. Σε αυτή την εποχή της γενικευμένης περιβαλλοντικής κρίσης, τα κοινοβουλευτικά κόμματα στην έως τώρα προεκλογική ρητορική, ελάχιστη σημασία έχουν δώσει στο περιβάλλον και τη βιωσιμότητα ως κριτήριο ανάπτυξης, αλλά και κοινωνικής ευημερίας. Ωστόσο, η Ελλάδα μπαίνει σε προεκλογική περίοδο και σε λίγο καιρό οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να αναδείξουν τη νέα νομοθετική εξουσία της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, από τον προεκλογικό πολιτικό διάλογο και τον προγραμματισμό των κομμάτων είναι απαραίτητο να μην απουσιάσουν τα ζωτικής σημασίας προτάγματα για διατήρηση της βιοποικιλότητας και της κλιματικής σταθερότητας, καθώς και για ενίσχυση της διαφάνειας και ουσιαστικά δημοκρατικής διακυβέρνησης. Δείτε εδώ περισσότερα.
|
Εκδηλώσεις
Δείτε εδώ το πρόγραμμα του Ετήσιου Συνεδρίου "Φιλανθρωπία 2.0" που διοργανώνει το HIGGS με θέμα: "Η σημασία του κοινωνικού αντικτύπου". Η κεντρική ομιλία του Αστέριου Χουλιάρα έχει ως θέμα: "Η σημασία της οργανωμένης Κοινωνίας των Πολιτών". Στο πρώτο στρογγυλό τραπέζι του οποίου τον συντονισμό θα κάνει ο Περικλής Βασιλόπουλος θα συζητηθεί το "Πως η Πολιτεία αντιλαμβάνεται την Κοινωνία των Πολιτών" και εισηγητές θα είναι οι: Νίκη Δανδόλου, Γιώργος Πατούλης, Βιβή Χαραλαμπογιάννη. Η εκδήλωση θα γίνει στις 10 & 11 Μαΐου 2023, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων.
|
|