e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες δημοσιεύσεις και να ενημερώσετε τους φίλους σας.
|
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Πρόεδρος/ Συντονιστής: Περικλής Βασιλόπουλος
Γενικός Γραμματέας: Αστέρης Χατζηπαραδείσης
Μέλη Δ.Σ: Ηλίας Μόσιαλος, Αντώνης Παπαγιαννίδης, Λίνα Παπαδοπούλου, Γιάννης Τασσόπουλος, Γρηγόρης Φαρμάκης, Μυρτώ Ξανθοπούλου, Στέλλα Λαδή, Ειρήνη Περπερίδου, Οία Φέτση
Εκπρόσωπος Ομάδας νέων «Παρέμβαση 2030»: Λευτέρης-Φοίβος Βασιλόπουλος
Επίτιμος Πρόεδρος Δ.Σ: Νίκος Μουζέλης (Πρόεδροι Παρέμβασης: Νίκος Μουζέλης 1999-2023/ Λουκάς Τσούκαλης 1995-1999).
|
Σχέδιο δράσης 2024-2026 της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Ανανέωση του περιεχομένου του εβδομαδιαίου newsletter της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ (e-library), που αποστέλλεται σε 2500 αποδέκτες. Πραγματοποίηση εκδηλώσεων και συνεργασία για την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου για την Κοινωνία των Πολιτών που προωθεί το Ίδρυμα Μποδοσάκη, με στόχο την επανάκαμψη της έννοιας και της πρακτικής της Κοινωνίας των Πολιτών στο κέντρο του δημόσιου διαλόγου. Εκπόνηση θέσεων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση με συγκεκριμένες προτάσεις που θα αφορούν την ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών και τη συλλογική εκπροσώπηση της, την ενδυνάμωση των Ανεξάρτητων Αρχών και την επέκταση των ψηφιακών δικαιωμάτων των πολιτών. Την προώθηση νέων συμμετοχικών θεσμών (Citizens Assemblies) σε τοπικό (ΟΤΑ), τομεακό (ΕΡΤ), εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Την υποστήριξη της ανεξάρτητης πρωτοβουλίας νέων «Παρέμβαση 2030». Την προετοιμασία για την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Κοινωνία Πολιτών».
Προτείνεται επίσης η ίδρυση 2 νέων Επιτροπών: Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή, με μέλη Καθηγητές/τριες ΑΕΙ που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με τα πεδία δράσης της Κοινωνίας των Πολιτών. Τα μέλη θα είναι: Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Στέλλα Λαδή, Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου Queen Mary London, Αστέρης Χουλιάρας, Καθηγητής Παν. Πελοποννήσου, Σωτήρης Πετρόπουλος, Καθηγητής Παν. Πελοποννήσου, Γιώργος Ευαγγελόπουλος, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Ανδρέας Α. Παπανδρέου, Καθηγητής ΕΚΠΑ. Επιτροπή Συμμετοχικών Θεσμών. Τα μέλη θα είναι: Αλέξανδρος Γεωργιάδης – Μάριος Νόττας (Μέλη ΣΚΕ ΕΡΤ), Ειρήνη Περπερίδου (GAIA), Λευτέρης-Φοίβος Βασιλόπουλος (Ομάδα νέων «Παρέμβαση 2030»).
|
Περικλής Βασιλόπουλος: Προτάσεις της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο Κείμενο Διαβούλευσης για την Κοινωνία των Πολιτών του Ιδρύματος Μποδοσάκη
Ως Ένωση Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μποδοσάκη για την εκπόνηση ενός Σχεδίου Δράσης για την ΚτΠ είναι αξιοσημείωτη, άκρως επίκαιρη και ενδιαφέρουσα. Συμφωνούμε με τις περισσότερες προτάσεις που διατυπώνονται στο Κείμενο Διαβούλευσης. Πριν αναφερθούμε στις δικές μας συμπληρωματικές προτάσεις, λίγα λόγια για της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ εν είδει μιας αυτοαξιολόγησης κοινωνικού αντικτύπου (self assessment social impact) στη βάση των 30 χρόνων δράσης της Ένωσης, από το έτος ίδρυσης της το 1995, μέχρι και σήμερα. Άλλωστε, όπως σωστά αναφέρεται στο κείμενο, κάτι τέτοιο αποτελεί τον ουσιαστικό δρόμο για την επανάκτηση και διεύρυνση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας και των ενεργών πολιτών προς την ΚτΠ, που σήμερα δυστυχώς βρίσκεται σε ένα απίστευτα χαμηλό επίπεδο στην Ελλάδα. Επιγραμματικά, οι συμπληρωματικές προτάσεις αφορούν: 1. Συνταγματική Κατοχύρωση της Κοινωνίας των Πολιτών 2. Συλλογική Εκπροσώπηση ΚτΠ και Ηλεκτρονική Ψηφοφορία 3. Ορατότητα της ΚτΠ, 3α. Κοινωνικά μηνύματα ΕΣΡ, 3β. Ιδιαίτερος ρόλος της ΕΡΤ, 3γ. Σχέσεις με Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) και τα ΑΕΙ 4. Ψηφιακή ΚτΠ. Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο, όπως δημοσιεύτηκε στο koinoniapoliton.gr.
|
Κώστας Καλλίτσης: Το κράτος λάφυρο
Έχει, άραγε, ακούσει κάτι η κυβέρνηση για τον αναβαθμισμένο ρόλο του κράτους στις χώρες του ανεπτυγμένου καπιταλισμού, ή μήπως έχει δέσει σφιχτά τις ιδεολογικές παρωπίδες της ώστε να αυτοπροστατεύεται από ένα τέτοιο ενδεχόμενο;... Η σύγχρονη ανάπτυξη προϋποθέτει ένα κράτος με γνώση, με ισχυρό εγκέφαλο, που αξιοποιεί όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις για να κατανοεί τάσεις, να σχεδιάζει φιλόδοξα προγράμματα και να γίνεται ικανό να διευθύνει ευρείες συμπράξεις ιδιωτικών και δημοσίων φορέων, αλλοδαπών και ημεδαπών, για την υλοποίησή τους... Προ ημερών ακούστηκαν υπουργικοί ύμνοι στην ιδιωτική πρωτοβουλία επειδή γλιτώνει τους πολίτες από τα προβλήματα που προκαλεί το κράτος στους φορολογούμενους, αναλαμβάνοντας εκείνη τους οργανισμούς και τις δημόσιες επιχειρήσεις που αποκρατικοποιούνται... Ότι κανείς δεν νιώθει υποχρεωμένος να δώσει εξηγήσεις για τη διαχρονική κατάντια του κράτους, είναι ένα θέμα. Το πιο σοβαρό είναι άλλο: Με ένα τέτοιο κράτος, μπορεί μια χώρα να πάει μπροστά; Δείτε εδώ το άρθρο ("Καθημερινή", 13/10).
|
Ανάλυση K Report: Γιατί, αλήθεια, νίκησε ο Τραμπ;
Πριν 8 χρόνια, η νίκη Τραμπ ήταν έκπληξη. Αυτή τη φορά όχι. Ήταν προβλέψιμη. Η έκταση, όμως, το εύρος της, αυτό ήταν έξω από τα όρια των προβλέψεων. Και ήταν μια διάψευση μιας σειράς «αισιόδοξων» υποθέσεων για τις δυνάμεις που θα μπορούσαν να εμποδίσουν αυτήν τη νίκη… Η απάντηση δεν είναι ότι τους έπεισε η ατζέντα του. Η μετανάστευση, παράδειγμα, ως πρόβλημα που βάρυνε στην επιλογή της ψήφου απασχόλησε μόνον το 11% των εκλογέων. Η κατάσταση της δημοκρατίας το 35% και η κατάσταση της οικονομίας το 31%. Η απάντηση ίσως κρύβεται σε δύο άλλους, πολύ αποκαλυπτικούς πίνακες του exit poll… Αν ξύσει κανείς λίγο περισσότερο αυτούς τους αριθμούς θα ανακαλύψει ότι πίσω από την άνοδο του τραμπισμού βρίσκονται δυο ρεύματα που δυναμώνουν σταθερά και γίνονται κυρίαρχα τις τελευταίες δεκαετίες: ‘Ένα, η απογοήτευση από τη Δημοκρατία, η απόσταση από τη Δημοκρατία, δεύτερο, η διεύρυνση των ανισοτήτων, που γεννά οργή. Κι αυτό καθιστά το αμερικανικό δράμα κάτι περισσότερο από τυπικά ή αποκλειστικά αμερικανικό. Το κάνει να ακούγεται ως ένα σήμα κινδύνου για τη Δημοκρατία σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο. Δείτε εδώ το κείμενο (kreport.gr, 7/11).
|
Γιάννης Τασσόπουλος: Μία ιστορική δικαστική απόφαση για την ελευθερία του Τύπου και την ερευνητική δημοσιογραφία στην Ελλάδα
Η απόφαση 2833/2024 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για τις υποκλοπές είναι ιστορική για δύο κυρίως λόγους: α) επειδή εκδόθηκε σε μια από τις πιο σπουδαίες υποθέσεις υπό το Σύνταγμα του 1975, για τα όρια της εξουσίας σε σχέση με τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ελευθερία του τύπου, και β) επειδή προβαίνει σε ορθή και εξαιρετικά επιτυχή στάθμιση της ελευθερίας του τύπου και της ερευνητικής δημοσιογραφίας, με την προστασία της τιμής των πολιτικών προσώπων, απορρίπτοντας την άσκηση αγωγών αποζημίωσής τους κατά του τύπου. Η απόφαση αυτή μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για την εξομάλυνση της διαφοροποίησης της νομολογίας του Αρείου Πάγου με την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Στρασβούργο) στο ζήτημα της σχέσης ελευθερίας του τύπου και προστασίας της τιμής. Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο (syntagmawatch.gr, 1/11).
|
Γρηγόρης Φαρμάκης: Βαλένθια. Η ανισότητα απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης
Για την «αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου» και άλλα τέτοια φληναφήματα είχαμε την πολυτέλεια να μιλάμε χωρίς να κάνουμε τίποτε για δεκαετίες... Η εθνική στρατηγική έχει μία προτεραιότητα για την οποία ο χρόνος μετράει αμείλικτα και ανάποδα. Είναι το πως θα χτίσουμε ανθεκτικότητα - ανθεκτικότητα τεχνική, ανθεκτικότητα πολιτικής προστασίας, ανθεκτικότητα βασικών υποδομών απέναντι στην κλιματική κρίση. Αλλά τώρα θα μου πείτε, εδώ έχω ακούσει αρκετές φορές από κυβερνητικά χείλη ότι η κλιματική αλλαγή έχει και τα καλά της. Επεκτείνεται η τουριστική περίοδος και άλλα τέτοια ρηχά νεοφιλελεύθερα...Θα μας πουν την γνωστή μπούρδα «να κάνουμε την κρίση ευκαιρία»... Ο νέος αιώνας, ο αιώνας της κλιματικής κρίσης, θα φέρει και ένα νέο επιτακτικό αίτημα κοινωνικής δικαιοσύνης για το ποιοί επωμίζονται τις επιπτώσεις της κρίσης αυτής, για το ποιό μερίδιο τους αναλογεί. Η ανισότητα απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης - που την βλέπουμε ήδη - θα είναι όλο και πιο επιτακτικά το πολιτικό αίτημα της νέας εποχής. Δείτε εδώ την πλήρη ανάρτηση (fb, 3/11).
|
Έλσα Νικολαΐδου: Βιβλιοθήκη: Μία αρχαία ιστορία
Τον 6ο π.Χ. αιώνα η φιλοσοφία κάνει τα πρώτα της βήματα στη Μίλητο. Οι φιλόσοφοι απομακρύνονται από το μυθολογικό πλαίσιο και στρέφονται στη βεβαιότητα των αισθήσεων και του λόγου. Οι πρώτες θεωρίες αρχίζουν να σχηματίζονται και οι φιλόσοφοι συνδιαλέγονται μεταξύ τους. Όπως φαίνεται, τα γεωγραφικά όρια, η δυσκολία στη μετακίνηση στο αχαρτογράφητο ελληνικό τοπίο, αλλά και η έλλειψη μέσων και πόρων, δεν στέκονται εμπόδια στη μεταξύ τους επικοινωνία. Οι αρχαίοι φιλόσοφοι οφείλουν να κοινωνήσουν τις νέες ριζοσπαστικές θεωρίες τους, να συνομιλήσουν με ανθρώπους με τους ίδιους προβληματισμούς. Μπορεί να μην μπορούν να ταξιδεύουν όλοι, αλλά η γραφή έχει εφευρεθεί εδώ και λίγους αιώνες. Πλέον δεν είναι μόνο για εμπορικούς σκοπούς, αλλά και για πνευματικούς. Με το εργαλείο της γραφής οι θεωρίες ταξιδεύουν και γίνονται γνωστές. Η γνώση πρέπει να καταγραφεί... Μέσα σε αυτό το εύφορο για γνώση κλίμα, κάνουν την εμφάνισή τους μικρές ιδιωτικές βιβλιοθήκες. Ο Πεισίστρατος δωρίζει τη δική του στην Αθήνα προκειμένου να ιδρύσει την πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη, την οποία θα λαφυραγωγήσει ο Ξέρξης, όταν θα καταλάβει την Αθήνα, και θα την μεταφέρει στην Περσία (για να επιστρέψει αργότερα χάρη σε άλλους κατακτητές). Η γνώση είναι πολύτιμη και τα βιβλία είναι οι φορείς της. Δείτε εδώ το άρθρο (philenews.com, 2/11).
|
Αντώνης Παπαγιαννίδης: H ζαλιστική εικόνα του παγκόσμιου δημοσίου χρέους
Πόσοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι το 2024 θα κλείσει με το παγκόσμιο δημόσιο χρέος να ξεπερνά τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια (αυτό γράφεται 100.000.000.000.000: δοκιμάστε το!). Το στοιχείο δίνεται από το ΔΝΤ, από το οποίο προκύπτει και ότι το ως άνω δημόσιο χρέος ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ, καθ’ οδόν προς το 125% του ΑΕΠ το 2030. (Θυμηθείτε πως, την εποχή που η Ελλάδα ρίχτηκε στα βράχια, το δόγμα που είχε προκύψει από τις εργασίες της Carmen Reinhart και του Kenneth Rogoff έλεγε ότι ένα κατώφλι του 60% θα οδηγούσε σε υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 2% τον χρόνο, ενώ το κατώφλι του 90% έκοβε τους ρυθμούς ανάπτυξης στην μέση: το τοτέμ της λιτότητας, εκεί θεμελιώθηκε)... Διόλου παράξενο, λοιπόν, που η ΕΑΒΗ/η Ευρωπαϊκή Ένωση Τραπεζικής και Χρηματοπιστωτικής Ιστορίας καλεί σε εκπόνηση επιστημονικών εργασιών για το δημόσιο χρέος σήμερα... Να δούμε τι θα βγάλει κι αυτή η συζήτηση, π.χ. την ώρα που η Έκθεση Ντράγκι προτείνει/ζητά την σημαντική έκδοση αμοιβαιοποιημένου χρέους προκειμένου να «ξεκολλήσει» η Ευρώπη από την αναπτυξιακή υστέρηση απέναντι στις ΗΠΑ, την Κίνα κοκ. Δείτε εδώ το άρθρο (ekdoseiskerkyra, 1/11).
|
|