e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)
Αυτή τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, 10 με 12 το βράδυ, (A' Πρόγραμμα ΕΡΑ, 91,6/ 105,8) η εκπομπή «Athens Calling» με τον Περικλή Βασιλόπουλο ασχολείται με τον Φιλελευθερισμό και τα Δικαιώματα. Όρια και θεμιτοί περιορισμοί. Στον Ραδιοθάλαμο της Αγίας Παρασκευής συμμετέχουν οι: Φίλιππος Βασιλόγιαννης, αν. Καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου στην Νομική Αθηνών, συγγραφέας του βιβλίου "Το μίσος για τη φιλελεύθερη δημοκρατία". Βασιλική Χρήστου, επ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στην Νομική Αθηνών. Τζίνα Γκότση, Διδάκτωρ Νομικής και Διδάσκουσα στο ΜΙΘΕ/ΕΚΠΑ. Τα θέματα: Δημόσια Υγεία και περιορισμοί δικαιωμάτων – κορωνοϊος, αντικαπνιστικά μέτρα. Σύνορα/ εθνική ασφάλεια και διαβάθμιση των Δικαιωμάτων Φιλοξενίας (πρόσφυγες/μετανάστες/αλλοδαποί). Ισότητα των φύλων και αυτοδιάθεση του σώματος και του εαυτού, δικαίωμα στη ζωή και δικαίωμα στην άμβλωση. Ελευθερία του λόγου και συκοφαντική δυσφήμιση/ μισαλλόδοξος λόγος. Προσωπικά Δεδομένα και διαδίκτυο, ευθανασία και βιοηθική.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου»
Την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020,12-1 το μεσημέρι, (Α' Πρόγραμμα ΕΡΑ, 91,6/105,8) στην εκπομπή «Ασκώ τα δικαιώματα μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο» του Περικλή Βασιλόπουλου με φιλοξενούμενο τον Αντώνη Παπαγιαννίδη καλεσμένοι ήταν οι: Φίλιππος Βασιλόγιαννης, αν. Καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου στην Νομική Αθηνών, για το βιβλίο του "Το μίσος για τη φιλελεύθερη δημοκρατία" (εκδόσεις Ευρασία). Αναστάσης Περράκης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και Διευθυντής Έρευνας στο Ολλανδικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, για τον κορωνοϊό και τις ευρωπαϊκές προοπτικές για τη θεραπεία.
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της ραδιοφωνικής εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (6/3/2020).
|
Περί κορωνοιού του Ηλία Μόσιαλου
"Τελευταία ανάρτηση περί κορωνοιού και παίρνω ένα διάλειμμα μεγάλης διαρκείας όσον αφορά στην ενημέρωση για τις εξελίξεις. Εδώ και ένα μήνα τονίζω την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία για να αντιμετωπίσουμε την απειλή. Παράλληλα κατέθεσα έγκαιρα συγκεκριμένες (όχι γενικά και αόριστα) προτάσεις στη σύσκεψη που οργανώθηκε υπό την προεδρεία του Πρωθυπουργού. Προτάσεις, όχι εκκλήσεις μόνο. Οι περισσότερες έχουν υλοποιηθεί. Προτάσεις κατέθεσαν βέβαια και πολλοί άλλοι επιστήμονες. Η κυβέρνηση έχει θεσμούς, ακούει τους ειδικούς και συνθέτει τις προτάσεις τους. Αυτό κάνει κάθε σωστή κυβέρνηση. Έδωσα έμφαση στη σημαντική ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας. Είπα ότι τώρα προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας και όχι η περαιτέρω μείωση των φόρων. Αυτό δυσαρέστησε πολλούς φίλους στο κεντροδεξιό φάσμα του πολιτικού συστήματος". Δείτε εδώ την πλήρη δημοσίευση (fb, 6/3).
"Η έλλειψη ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αρκετά μέτωπα είναι φανερή. Καθυστερούν και τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις. Στο μέτωπο του νέου ιού (Covid-19) δεν έχουν ορίσει συντονιστή των ενεργειών της ευρωπαϊκής επιτροπής με τα κράτη μέλη και τις υπό ένταξη χώρες... Το Ευρωπαϊκό Κέντρο και η ΠΟΥ (γραφείο Ευρώπης στην Κοπενχάγη) συνεργάζονται αλλά είναι αναγκαίο να έχουμε ένα ενιαίο κέντρο για όλη την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία". Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 4/3).
|
"H εποχή του Covid-19 αρχίζει" του Θοδωρή Γεωργακόπουλου
"Τόσα χρόνια σας γράφω γράμματα ζοφερά κι απαισιόδοξα, πόσο χάλια θα πάνε τα πράγματα, πόσο θα χρεοκοπήσει η χώρα μας, πώς το τοξικό ιχώρ του λαϊκισμού θα λιώσει τη δημοκρατία όπως το αίμα του Άλιεν έλιωνε τα πατώματα του Νοστρόμο, πώς η κοινωνία μας είναι τόσο τοξική, πόσο δε συνεννοούμαστε πια που είναι σαν ο καθένας να 'ναι μόνος του αλλά, μεταξύ μας, κι οι δυό μας το ξέραμε ότι υπήρχε στην όλη κουβέντα μια νότα θεραπευτικής υπερβολής, σαν να θέλω μαζί να ξορκίσουμε το κακό αναλύοντάς το εξαντλητικά, γελώντας". Δείτε εδώ το πλήρες άρθρο.
|
Άντονι Γκίτενς: Χρειάζεται ένας νέος προοδευτισμός με την οικολογία στον πυρήνα της πολιτικής του
"Όπως θα έχεις διαπιστώσει, το Brexit έγινε πιο διάσημο από το Grexit, το οποίο ήταν ένας όρος που αφορούσε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ λόγω ατυχήματος. Και το δικό μας όμως ήταν κάτι παρόμοιο, διότι, εάν γυρίσουμε πίσω, θα δούμε ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε το δημοψήφισμα προκειμένου να μπλοκάρει την επιρροή του κόμματος UKIP (του Νάιτζελ Φάρατζ), αλλά φυσικά δεν μπορούσε να προβλέψει το αποτέλεσμα. Έχει ενδιαφέρον το παρασκήνιο γιατί πριν ανακοινωθεί το δημοψήφισμα, η Ε.Ε. ούτε που το συζητούσε, ούτε φαινόταν στις δημοσκοπήσεις". Δέιτε εδώ τη συνέντευξη του Άντονι Γκίτενς, oμ. Kαθηγητή Κοινωνιολογίας, που έδωσε στον Τάσο Τσακίρογλου (Εφημερίδα των Συντακτών, 7/3).
|
"Αναζητώντας την οικονομική δημοκρατία" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
"Ασφαλώς η προτεραιότητα σ' αυτές τις μέρες που ζούμε θα ανήκε στην προσέγγιση των επιπτώσεων – οικονομικών και όχι μόνο – της επιδημίας του κορωνοϊού, που (φυσικά) έφθασε και στην «θωρακισμένη» υγειονομικά Ελλάδα μας. Αλλά και στην προβολή των ακόμη που δυσάρεστων επιπτώσεων από την διαφαινόμενη – σε απόσταση αναπνοής, πλέον – πραγματική και επίφοβη κρίση του Προσφυγικού/ Μεταναστευτικού. Και στα δυο μέτωπα, η εποχή των λόγων και των σχεδιασμών έχει περάσει. Χώρα τουριστική η Ελλάδα. Με κινητικότητα του πληθυσμού της. Με αδύναμη θέση στις αλυσίδες αξίας. Προσδεθείτε! Να δούμε πώς θα «διαβάσει» την συγκυρία και το EuroWorking Group". Δείτε εδώ το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην "Ναυτεμπορική" στις 7/3 και στο koinoniapoliton.gr
|
Γιώργος Παγουλάτος: Η σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία, η άνοδος των άκρων στη Δύση, η δημοκρατία και η Ευρώπη
"Φοβάμαι την εντροπία. Την απώλεια ελέγχου, τη χαοτική επιδείνωση ή παρακμή από την οποία δεν μπορείς να βγεις. Δηλαδή, για παράδειγμα, όταν έχεις μια κρίση, τι είδους κρίση είναι αυτή. Είναι η αρχή μίας αναντίστρεπτης επιδείνωσης ή ένας λόξυγκας τον οποίο το ραντάρ του ιστορικού θα διαβάσει ως μια μικρή απόκλιση και μετά επιστρέφεις στην κανονική πορεία; Η διαφορά ανάμεσα στα δύο είναι τεράστια. Πάρτε τον Τραμπ: είναι η αρχή μιας μακροπεριόδου, όπου το ρήγμα Αμερικής-Ευρώπης θα διευρύνεται σε βαθμό όχι απλώς ανταγωνισμού αλλά αντιπαλότητας; Ή είναι κάτι παροδικό και θα επιστρέψουμε στο διατλαντικό partnership που γνωρίσαμε;". Δείτε εδώ τη συνέντευξη του Γιώργου Παγουλάτου (Athens Voice, 5/3).
|
Οδυσσέας vs Αχιλλέα του Φλόρενς Τσελάι
"Στο δίλημμα Οδυσσέας ή Αχιλλέας είμαστε αναφανδόν με τον Οδυσσέα: πάντα σκέψη και σύνεση πριν τη δράση, αλλά κανένας δισταγμός όταν αυτή είναι απαραίτητη. Προνοητικότητα αντί παρορμητικότητας και ψυχραιμία αντί αφηνίασης . Στο δίπολο Αθηνά ή Άρης είμαστε με την Παλλάδα. Έκαστος στο ρόλο του και όλα θα πάνε καλα!... Η προτίμηση Οδυσσέα έναντι Αχιλλέα στηρίζεται στη σημαντικότερη διχοτόμηση στην Ιστορία της Στρατηγικής την οποία εισήγαγε ο Όμηρος". Δείτε εδώ το πλήρες άρθρο.
|
Δείτε εδώ το άρθρο "Ακουαφάβα: Όλα για το υλικό που αντικαθιστά τα αυγά" που δημοσιεύτηκε στο pandespani.com. |
|