e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)
Αυτή τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020, 10 με 12 το βράδυ, (A' Πρόγραμμα ΕΡΑ, 91,6/ 105,8) η εκπομπή «Athens Calling» με τον Περικλή Βασιλόπουλο ασχολείται με χρήσιμες και πρακτικές ιδέες συλλογικού χαρακτήρα για την πανδημία του κορωνοϊού. Καλεσμένοι στον Ραδιοθάλαμο της Αγίας Παρασκευής είναι οι: Βάνα Σύψα, αν. Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δήμητρα Σταύρου, Ψυχολόγος - Δραματοθεραπεύτρια. Ελευθερία Ζούρου, Ιδρύτρια του «Doctoranytime». Στο τηλέφωνο συμμετέχει ο Ψυχίατρος - Ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος που μιλά για τις κρίσιμες ψυχολογικές επιπτώσεις του κορωνοϊού στις σύγχρονες κοινωνίες.
Ακούστε το ηχητικό αρχείο της ραδιοφωνικής εκπομπής "Athens Calling" (9/3/2020) εδώ (Α' Μέρος) και εδώ (Β' Μέρος) με θέμα συζήτησης τον Φιλελευθερισμό και τα Δικαιώματα. Καλεσμένοι ήταν οι: Φίλιππος Βασιλόγιαννης, αν. Καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου στην Νομική Αθηνών, συγγραφέας του βιβλίου "Το μίσος για τη φιλελεύθερη δημοκρατία". Βασιλική Χρήστου, επ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στην Νομική Αθηνών.Τζίνα Γκότση, Διδάκτωρ Νομικής και Διδάσκουσα στο ΜΙΘΕ/ΕΚΠΑ.
Δείτε επίσης εδώ τη live μετάδοση της ίδιας εκπομπής (fb, 9/3/2020).
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου»
Την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020,12-1 το μεσημέρι, (Α' Πρόγραμμα ΕΡΑ, 91,6/105,8) στην εκπομπή «Ασκώ τα δικαιώματα μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο» του Περικλή Βασιλόπουλου με φιλοξενούμενο τον Αντώνη Παπαγιαννίδη καλεσμένοι ήταν οι: Δάφνη Μανουσάκη, αν. Καθηγήτρια Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ίλια Θεοτοκά, Δρ. Κλινικής Ψυχολογίας-Ψυχοθεραπεύτρια, Δημήτρης Καιρίδης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της ραδιοφωνικής εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (13/3/2020).
|
Βασικές συμβουλές προστασίας για τον κορωνοϊό του Ηλία Μόσιαλου
"Ο καθένας μας πλέον καλείται να παίξει το δικό του ρόλο στην προφύλαξη και στην διατήρηση της δικής του και της δημόσιας υγείας. Δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, εμβόλιο για την νόσο του κορωνοϊού. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι να μην κολλήσουμε τον ιό. Αλλά δεν αρκεί να συμφωνούμε και να επικροτούμε, πρέπει όλοι μας να εφαρμόζουμε τα προτεινόμενα μέτρα. Τι μπορείτε να κάνετε για να προετοιμάσετε την οικογένειά σας στην περίπτωση που ο ιός εξαπλώνεται στην κοινότητά που ζείτε, σύμφωνα με το Αμερικανικό CDC (Centers for Disease Control and Prevention)". Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο (iefimerida, 14/3).
Στατιστικά στοιχεία για τη θνησιμότητα στην Ιταλία
"Ο αριθμός των ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον ιό στην Ιταλία ακολουθεί εκθετική τάση. Σύμφωνα με το Istituto Superiore di Sanità, στις 11 Μαρτίου η Ιταλία είχε 12.462 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις Covid-19, και 827 θανάτους. Η μέση ηλικία αυτών που πέθαναν ήταν 81 έτη και περισσότερα από τα δύο τρίτα των ασθενών είχαν διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις ή καρκίνο, ή ήταν πρώην καπνιστές. Aξίζει επίσης να σημειωθεί ότι είχαν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσφορίας (ARDS) που προκλήθηκε από πνευμονοπάθεια λόγω SARS-CoV-2, πως χρειάστηκαν αναπνευστική υποστήριξη και πως εάν δεν είχαν νοσήσει λόγω του νέου ιού ίσως να μην είχαν πεθάνει". Δείτε εδώ την πλήρη ανάρτηση (fb, 14/3).
|
ΕΟΔΥ: Οδηγός απομόνωσης - Τι κάνουμε μετά από επαφή με κρούσμα κορωνοϊού
Οδηγίες απομόνωσης εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας, για όσους έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα κορωνοϊού ή με ύποπτο κρούσμα. Ο στενός κύκλος: μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι και επαγγελματίες υγείας που ήρθαν σε επαφή με κάποιο κρούσμα, πρέπει παρακολουθούν την υγεία τους (θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα) από την ημέρα της τελευταίας επαφής και για 14 ημέρες. Σκόπιμη είναι και η καθημερινή επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης. Στην περίπτωση που το άτομο εμφανίσει συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (π.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή) καλεί άμεσα τον ιατρό του ή τον ΕΟΔΥ. Δείτε εδώ την πλήρη δημοσίευση (lifo.gr, 14/3).
|
Σημαντικές αναρτήσεις για τον κορωνοϊό
1."Στη διαχείριση της κρίσης συγκρούονται δύο μοντέλα διακυβέρνησης: το πρώτο, προστατευτικό, συναισθητικό, το μοντέλο του flattening the epidemic curve προσπαθεί με άγνωστο κόστος στην οικονομία και με ό,τι μέτρα χρειαστεί να πάρει στην πορεία, να προστατεύσει τώρα ζωές, να προσφέρει περίθαλψη χωρίς να κρασάρει το σύστημα σε όσους γίνεται, να κερδίσει χρόνο για θεραπείες και για το καλοκαίρι που πιθανώς θα χαλαρώσει την πίεση, ώστε να μειώσει τον πόνο και τον θάνατο με την βάσιμη ελπίδα ότι σιγά σιγά θα αρχίσει να αποδίδει η επένδυση που έχει γίνει στην ιατρική αντιμετώπιση της μάστιγας. Θα αντέξει η οικονομία;"
2. "Όποιος είναι cool με τον κορωνοϊό, είτε δεν καταλαβαίνει τί είναι εκθετική συνάρτηση (και μάλιστα με βάση 2.5), είτε είναι καθυστερημένος (και άρα επίσης δεν καταλαβαίνει τί είναι εκθετική συνάρτηση). Για να καταλάβουμε τί σημαίνει αυτή η έκθεση, μέσα σε 12 περιόδους (η περίοδος για τον ιό δείχνει να είναι περίπου 5 μέρες, άρα μέσα σε λιγότερο από 2 μήνες), χωρίς μέτρα, η γρίπη θα είχε από 1 άνθρωπο μεταδοθεί σε περίπου 300. Ο covid σε 90.000. Μετά από άλλες 2 εβδομάδες η γρίπη θα είχε χτυπήσει συνολικά 759 άτομα ενώ ο covid πάνω από 1 εκατομμύριο (1.084.999 για να το βλέπουμε και με όλα του τα ψηφία).
Δείτε εδώ και επίσης εδώ τις αντοίστιχες αναρτήσεις του Κώστα Ρουμανιά στα social media.
"Περί τηλεδιασκέψεων: Πολλοί από εμάς πρέπει να αντικαταστήσουμε τις συναντήσεις για εργασία με τηλεδιασκέψεις. Δεν έχουμε όλοι μεγάλη εμπειρία – εγώ έχω μέτρια, σε περιορισμένο πλαίσιο. Γι αυτό αξίζει να μοιραστούμε εμπειρία και ιδέες για να κάνουμε τις διασκέψεις πιο παραγωγικές. Σήμερα γράφω για το είδος: διάσκεψη από πολλά σημεία, με πρόσωπα που γνωρίζονται λίγο ή καθόλου. Μετείχα χθες σε μία. Δώδεκα συμμετέχοντες, ο καθένας σε άλλο χώρο. Δέκα στην Ελλάδα, ένας Λονδίνο, ένας Νέα Υόρκη. Δύο ώρες προγραμματισμένη διάρκεια. Πλατφόρμα webex". Δείτε εδώ την ανάρτηση του Αρίστου Δοξιάδη (fb, 14/3).
|
"Γιατί η Βρετανία διαλέγει διαφορετικό δρόμο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού;" του Παναγιώτη Σωτήρη
"Είναι αλήθεια ότι συχνά στη Βρετανία θέλουν να υπογραμμίζουν τις διαφορές που έχουν με την ηπειρωτική Ευρώπη. Γνωστός άλλωστε και ο τίτλος βρετανικής εφημερίδας της δεκαετίας του 1940 που ανέφερε ότι «ομίχλη στην Μάγχη, αποκόπηκε η ήπειρος». Ορισμένες φορές οι διαφορές αυτές αφορούν και διαφορετικά πολιτιστικά πρότυπα, ακόμη και μια διαφορετική αντίληψη για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη ζωή. Συχνά αυτό παίρνει τη μορφή ενός ιδιότυπου «ρεαλισμού» που μπορεί και να αγγίζει τον κυνισμό, ιδίως σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζουν παραδοσιακά οι φορείς εξουσίας τα κοινωνικά προβλήματα. Δείτε εδώ το άρθρο (in.gr, 14/3).
|
Δείτε το άρθρο "Μεσογειακή διατροφή: Ψάρι vs Κρέας - Ποιό είναι το καλύτερο;" που δημοσιεύτηκε στο pandespani.com
|
|