e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί) και «Ασκώ τα δικαιώματά μου» στο Α' Πρόγραμμα ΕΡΑ
Ακούστε το ηχητικό αρχείο της ραδιοφωνικής εκπομπής "Athens Calling" (9/3/2020) εδώ (Α' Μέρος) και εδώ (Β' Μέρος) με θέμα συζήτησης τον Φιλελευθερισμό και τα Δικαιώματα, με αφορμή την εξάπλωση του κορωνοϊού. Καλεσμένοι ήταν οι: Φίλιππος Βασιλόγιαννης, αν. Καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου στην Νομική Αθηνών, συγγραφέας του βιβλίου "Το μίσος για τη φιλελεύθερη δημοκρατία". Βασιλική Χρήστου, επ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στην Νομική Αθηνών.Τζίνα Γκότση, Διδάκτωρ Νομικής και Διδάσκουσα στο ΜΙΘΕ/ΕΚΠΑ.Δείτε επίσης εδώ τη live μετάδοση της ίδιας εκπομπής (fb, 9/3/2020).
Ακούστε το ηχητικό αρχείο της ραδιοφωνικής εκπομπής "Athens Calling" (24/2/2020) εδώ (Μέρος Α') και εδώ (Μέρος Β') με θέμα συζήτησης τον Κορωνοϊό και τις Ιογενείς μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Καλεσμένοι ήταν οι: Γεώργιος Σουρβίνος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Παν/μιο Κρήτης, μέλος Δ.Σ. ΕΟΔΥ. Έφη Σίμου, Αν. Καθηγήτρια Επικοινωνίας και ΜΜΕ στη Δ.Υ., Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας και Τάκης Παναγιωτόπουλος, Ομ. Καθηγητής Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, παιδίατρος/επιδημιολόγος. Δείτε επίσης εδώ τη live μετάδοση της ίδιας εκπομπής (fb, 24/2/2020).
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της ραδιοφωνικής εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (13/3/2020). Καλεσμένοι ήταν οι: Δάφνη Μανουσάκη, αν. Καθηγήτρια Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ίλια Θεοτοκά, Δρ. Κλινικής Ψυχολογίας-Ψυχοθεραπεύτρια, Δημήτρης Καιρίδης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της ραδιοφωνικής εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (6/3/2020). Καλεσμένοι ήταν οι: Φίλιππος Βασιλόγιαννης, αν. Καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου στην Νομική Αθηνών, για το βιβλίο του "Το μίσος για τη φιλελεύθερη δημοκρατία" (εκδόσεις Ευρασία). Αναστάσης Περράκης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και Διευθυντής Έρευνας στο Ολλανδικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, για τον κορωνοϊό και τις ευρωπαϊκές προοπτικές για τη θεραπεία.
|
Ηλίας Μόσιαλος: Έπρεπε να λάβουμε αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό;
"Γι'αυτό και εγώ, με βάση αυτά τα δραματικά δεδομένα, και με γνώση των σχετικών αδυναμιών του δικού μας συστήματος, έκανα έγκαιρα έκκληση για άμεση σύσταση διυπουργικής επιτροπής και κατέθεσα δώδεκα σημεία για την αρχική αντιμετώπιση της κρίσης. Ο σκοπός ήταν να σταματήσουμε το πρώτο επιθετικό κύμα, να κερδίσουμε χρόνο να αναδιατάξουμε το σύστημα υγείας και να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις πιέσεις. Έλεγα από την αρχή ότι άλλο είναι να έχουμε 100 ασθενείς ταυτόχρονα σε αναπνευστήρες και άλλο να υπάρχει ανάγκη για 5000 και να μη μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Αν συμβεί αυτό θα πεθάνουν δυστυχώς πολλοί". Δείτε εδώ το πλήρες κέιμενο του Ηλία Μόσιαλου (Athensvoice.gr, 21/3).
|
Ηλίας Μόσιαλος: Η αντιμετώπιση του ιού στη Μεγάλη Βρετανία
"Η επιδίωξη της βρετανικής κυβέρνησης ήταν να νοσήσει ένα 60-80% του πληθυσμού έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα «τείχος» απέναντι στον ιό και να μην προσβληθεί μετά το υπόλοιπο 15-20%, που θεωρείται ότι είναι οι ευπαθείς ομάδες -ηλικιωμένοι, άτομα σε ανοσοκαταστολή, καρκινοπαθείς, μεταξύ άλλων, οι οποίοι αν προσβληθούν από τον ιό, το πιθανότερο είναι να έχουν περισσότερα προβλήματα σε σχέση με τους νεότερους. Αυτό είναι κάτι που κάνουμε κάθε χρόνο με τα εμβόλια. Δηλαδή αν εμβολιαστεί το 80-85% του πληθυσμού, τότε το 15-20% που δεν θα κάνει εμβόλιο -από προσωπική επιλογή και γιατί άλλωστε δεν μπορείς να τους αναγκάσεις όλους να το κάνουν- προστατεύεται από τους υπόλοιπους". Δείτε εδώ τη συνέντευξη του Ηλία Μόσιαλου (popaganda.gr, 20/3).
|
"1821-2021: Ο δρόμος προς τη νεωτερικότητα" του Νίκου Μουζέλη
"Αν για να καταλάβουμε την ιδιαιτερότητα της νεωτερικότητας πρέπει να εστιάσουμε στην κοινωνικο-δομική οργάνωση των σύγχρονων χωρών, για να καταλάβουμε την ιδιαιτερότητα του ελληνικού δρόμου προς τη νεωτερικότητα είναι χρήσιμο στραφούμε προς τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και όχι μόνο. Από μια τέτοια σύγκριση γίνεται σαφές πως η Επανάσταση του 1821 δεν ήταν μια παραδοσιακή εξέγερση όπως τα βίαια ξεσπάσματα δουλοπαροίκων κατά του φεουδάρχη, ούτε όπως οι εξεγέρσεις τοπικών parlements εναντίον της απολυταρχικής εξουσίας του Λουδοβίκου toυ 14ου στην Γαλλία. Ήταν μια επανάσταση που συνδέεται άμεσα με την Γαλλική Επανάσταση, τη νεωτερική επανάσταση par excellence. Ήταν η είσοδός μας στη νεωτερική εποχή". Δείτε εδώ το άρθρο του Νίκου Μουζέλη, ομ. Καθηγητή Κοινωνιολογίας στο LSE, που δημοσιεύτηκε στα "Νέα" στις 13/3 και στο koinoniapoliton.gr
|
"Το 1821 και ο κορωνοϊός: Το τεστ μιας κοινωνίας - 200 χρόνια μετά" της Μαρίας Ευθυμίου
"Άνοιξη του 1821: οι Έλληνες μπαίνουν σε πόλεμο, με αβέβαιη έκβαση, κατά των Οθωμανών, ελπίζοντας ότι θα νικήσουν. Άνοιξη του 2020: οι Έλληνες μπαίνουν σε πόλεμο, με αβέβαιη έκβαση, κατά μιας πανδημίας, ελπίζοντας ότι θα νικήσουν. Οι αναλογίες απολύτως άνισες, ωστόσο συγκλίνουσες και αποκλίνουσες παράμετροί τους είναι, παραδόξως, αναγνωρίσιμες στο τότε και το τώρα. Το 1821 ετοιμάσθηκε από μιαν ελίτ εμπόρων, λογίων, ενόπλων και προυχόντων και βγήκε πέρα γιατί ένας λαός ξωμάχων, ναυτικών και αγροτών στάθηκε όρθιος υπηρετώντας τον στόχο μέχρι τέλους. Για την ελευθερία που δεν είχε, αλλά προσδοκούσε ν' αποκτήσει. Σήμερα, το 2020, μπήκε στον πόλεμο από αιφνιδιασμό". Δείτε εδώ το άρθρο της Μαρίας Ευθυμίου, Καθηγήτριας Ιστορίας στο ΕΚΠΑ (Athensvoice.gr, 18/3).
|
Αναρτήσεις σχετικές με τον κορωνοϊό
Δείτε τις δημοσιεύσεις του Μάνου Στεφανίδη, Δημήτρη Παπαδημητριάδη, Γρηγόρη Φαρμάκη και Γιώργου Κουκουβιτάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
|
|