e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί) στο Α' Πρόγραμμα ΕΡΑ
Ακούστε το ηχητικό αρχείο της ραδιοφωνικής εκπομπής "Athens Calling" (3/2/2020) εδώ (Μέρος Α') και εδώ (Μέρος Β') με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (4/2) και καλεσμένες τις: Φλώρα Σταυρίδη, Ευγενία Φωτοπούλου, Αγγελική Μυλωνά και Καίτη Αποστολίδου. Δείτε επίσης εδώ τη live μετάδοση της ίδιας εκπομπής.
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (11/11/2019) με θέμα συζήτησης την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία στο πλαίσιο του Ψηφιακού μετασχηματισμού και καλεσμένους τους: Ρένα Μπαρδάνη, Ευάγγελο Φιλόπουλο, Μαρίλη Μέξη, Αντώνη Ταργουτζίδη. Δείτε επίσης εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της ραδιοφωνικής εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (6/3) με καλεσμένους τους: Φίλιππο Βασιλόγιαννη και Αναστάση Περράκη και εδώ το ηχητικό αρχείο της ίδιας εκπομπής (21/2) με καλεσμένους τους: Λίνα Παπαδοπούλου, Σπύρο Τάσση και Κωνσταντίνο Δουκάκη.
|
Ηλίας Μόσιαλος: Η Ελλάδα θα αρχίσει να σχεδιάζει επιστροφή σε μερική κανονικότητα μέσα στον Απρίλιο
"Δεν μπορούμε ζούμε για χρόνια σ' αυτή την κατάσταση τόσο για λόγους οικονομικούς αλλά και συστήματος υγείας, αλλά θα πρέπει να βρούμε την κατάλληλη στιγμή. Θα πρόκειται για μερική επιστροφή στην κανονικότητα, σε πρώτη φάση, γιατί η ολική επιστροφή θα γίνει με την ανακάλυψη του εμβολίου. Η Ελλάδα θα αρχίσει να συζητά και να σχεδιάζει πολύ προσεκτικά την επιστροφή στην μερική κανονικότητα μέσα στον Απρίλιο. Η χώρα μας το κάνει πολύ πιο νωρίς από άλλους και τονίζει ότι θα πάρουμε ιδέες από άλλες χώρες, όπως η Δανία που αρχίζει να το μελετά, από την επιχειρηματική κοινότητα και τους φορείς των εργαζομένων όπως την ΓΣΕΕ. Χαιρόμαστε και δικαίως για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, γιατί αν χαλαρώσουμε τις επόμενες εβδομάδες, δεν θα πηγαίνουν το ίδιο ευνοϊκά τα πράγματα, αλλά θα πρέπει να ευχόμαστε να τα πάνε καλά και οι άλλοι στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Δεν αρκεί να λύσουμε μόνοι μας ένα πρόβλημα, αλλά πρέπει και οι άλλοι. Και τα σύνορα θα πρέπει να ανοίγουν σιγά-σιγά, δεν λέω για τώρα, για μέσα στον Απρίλιο. Δείτε εδώ τη συνέντευξη του Ηλία Μόσιαλου (iefimerida.gr, 2/4).
"Εκτίμηση του αριθμού των λοιμώξεων και των επιπτώσεων των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων της νόσου COVID-19 σε 11 ευρωπαϊκές χώρες. Πλήρης επιβεβαίωση της στρατηγικής που ακολουθήσαμε στην Ελλάδα. Στις 30 Μαρτίου, το COVID-19 Response Team του Imperial College London, παρουσίασε μια έκθεση αναφορικά με τις επιπτώσεις των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων διαφόρων χωρών, έναντι της πανδημίας. Για τους υπολογισμούς χρησιμοποίησαν ως εργαλείο ένα προγνωστικό μοντέλο για την ερμηνεία του αντίκτυπου (semi-mechanistic Bayesian hierarchical model). Η μέθοδος υπέθετε πως οι αλλαγές στον αριθμό αναπαραγωγής κρουσμάτων (ένα μέτρο αναμετάδοσης) αντικατοπτρίζουν τις εφαρμοζόμενες παρεμβάσεις, και όχι οι ευρύτερες σταδιακές αλλαγές στη συμπεριφορά". Δείτε εδώ την πλήρη ανάρτηση (fb, 1/4).
|
"Απρίλης, ο σκληρότερος μήνας" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
"Για τον Τ.Σ. Έλιοτ (αφιερωμένο στον Έζρα Πάουντ) «ο Απρίλης είναι ο σκληρότερος μήνας». Και ακόμη: «Πού είναι οι ρίζες που στεριώνουν, πού φυτρώνουν κλαριά από το πέτρινο ετούτο έδαφος; Δεν μπορείς να το πεις, ούτε να το μαντέψεις, καθώς το μόνο που γνωρίζεις είναι ένας σωρός από εικόνες». Θα αποδειχθεί έτσι, τώρα, και για μας; Πάντως βαθμιαία το έδαφος στρώνεται για μια τέτοια συνειδητοποίηση. Γιατί μπορεί ο κόσμος, η κοινή γνώμη, ο καθένας και η καθεμιά να βρίσκεται ακόμη στην συναίσθηση απειλής της πανδημίας – στον προσωπικό φόβο ή στην προσπάθεια να τον αποδιώξεις, στην αποδοχή μέτρων και περιορισμών που δεν θα τους διενοείτο κανείς μέχρι χθες – και μπορεί το κλίμα έκτακτης ανάγκης να οδηγεί σε προώθηση/αποδοχή των μέτρων που, κλιμακωτά, λαμβάνονται να ξεπερνά επίσης κάθε προσδοκία". Δείτε εδώ το άρθρο του Αντώνη Παπαγιαννίδη, που δημοσιεύτηκε στην "Ναυτεμπορική" στις 4/4 και στο koinoniapoliton.gr
|
Ζούμε το τέλος της παγκοσμιοποίησης; Δύο διακεκριμένοι ιστορικοί απαντούν
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Παράλληλα, ταξίδια με αεροπλάνα, τρένα, πλοία και αυτοκίνητα έχουν ελαχιστοποιηθεί, ενώ παραγωγικές μονάδες είτε έχουν κλείσει είτε υπολειτουργούν. Στον διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο μας, με τη γιγάντωση της τεχνολογίας, τις αυξημένες απαιτήσεις και την παγκόσμια οικονομία υπό κατάρρευση, πόσο πιθανό είναι να ζήσουμε το τέλος της παγκοσμιοποίησης; Κατά πολλούς, η αθρόα μετακίνηση αγαθών και ανθρώπων αλλά και η αλληλεξάρτησης των μηχανισμών της τεχνολογίας και της οικονομίας μάλλον έχουν κάνει τον κύκλο τους. Οπότε, πόσο πιθανή είναι η «επιστροφή» του εθνικού κράτους; Δείτε εδώ τις τοποθετήσεις του Γεώργιου Θ. Μαυροκορδάτου, τ. Καθηγητή του Π.Α. και του Αντώνη Λιάκου, ιστορικού, ομ. Καθηγητή στο Π.Α. (lifo.gr, 3/4).
|
O κορωνοϊός και το αμυντικό πρόβλημα με την Τουρκία
"Η χώρα βρίσκεται ακόμη καθηλωμένη από την περιπέτεια της επιδημίας του κορωνοϊου και προβληματιζόμενη πως αφ' ενός θα διατηρήσει την κατάσταση υπό έλεγχο και πως θα αντιμετωπίσει αφ' ετέρου την οικονομική καταστροφή που επιφέρει ο κορωνοϊός στη χώρα. Φαίνεται όμως πως έχει κάποιο νόημα ο Βιβλικός μύθος για τις Δέκα Πληγές του Φαραώ. Το κακό δεν έρχεται μόνο. Συνοδεύεται συνήθως και από άλλα. Ενός κακού, μύρια έπονται , έλεγαν οι Αρχαίοι μας πρόγονοι.Το άλλο μεγάλο κακό, που επικρέμεται πάνω από τη χώρα, εκτός από την επιδημία και την αναγκαία οικονομική επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση , είναι η απειλή στην εθνική της ασφάλεια και άμυνα". Δείτε εδώ την πλήρη ανάρτηση του Περικλή Νεάρχου (fb, 30/3).
|
"Ο Ελληνικός θησαυρός των 60+ και η «προσέγγιση των δυνατοτήτων» του Αμάρτια Σεν" της Μαρίας Καραγιαννίδου
"Η γήρανση του πληθυσμού είναι το αποτέλεσμα τριών κυρίως δυνάμεων: μείωση των γεννήσεων, αύξηση της μακροβιότητας και αύξηση του πληθυσμού στις μεγαλύτερες ηλικίες. Αυτές οι τρεις δυνάμεις επιδρούν με διαφορετική ισχύ σε κάθε χώρα και σε διαφορετικές περιόδους. Όμως (σύμφωνα τη διεθνή βιβλιογραφία), η αύξηση του πληθυσμού στις μεγαλύτερες ηλικίες, η διεύρυνση δηλαδή στην κορυφή της δημογραφικής πυραμίδας είναι αυτή που ασκεί τη μεγαλύτερη πίεση στις εθνικές οικονομίες. Ακόμη και χώρες όπως η Γερμανία, που κατάφερε τα τελευταία χρόνια να αντιστρέψει την κάθοδο των γεννήσεων και τη συρρίκνωση του πληθυσμού, κινδυνεύει με μείωση της ανάπτυξης και αποδυνάμωση της οικονομίας της, εξαιτίας των προβλημάτων που απορρέουν από την μακροβιότητα". Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της Μαρίας Καραγιαννίδου, ερευνήτρια στο Care Policy and Evaluation Centre -Τμήμα Πολιτικής Υγείας του LSE, στο πλαίσιο του αφιερώματος: Ο θησαυρός των 60+ (Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη).
|
"Τα κέρδη ζωής στην Ελλάδα μετά το 1950 και η επιβράδυνσή τους τις τελευταίες δεκαετίες υπό το φως της πρόσφατης πανδημίας" του Βύρωνα Κοτζαμάνη
"Στο άρθρο αυτό εξετάζεται η εξέλιξη της θνησιμότητας στην Ελλάδα μετά το 1950 με βάση τα δεδομένα της στατιστικής Υπηρεσίας της ΕΕ (Eurostat). Τα ερωτήματα που θέτουμε-και δίνουμε μια απάντηση- είναι: α) Πόσα περισσότερα χρόνια ζούμε σήμερα σε σχέση με το παρελθόν και ειδικότερα, πώς εξελίχθηκαν τα κέρδη σε χρόνια ζωής στην Ελλάδα μετά το 1995 σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες β) πού οφείλεται, σε σχέση με τις χώρες αυτές, η βραδύτερη αύξηση των κερδών μετά το 1995 με αποτέλεσμα την «υποβάθμιση» της χώρας μας από τις υψηλότερες θέσεις όσον αφορά τη μέση προσδοκώμενη ζωή στη γέννηση και στα 65 έτη στα μέσα της δεκαετίας του '90 στις χαμηλότερες θέσεις 22 χρόνια αργότερα; γ) πόσα τα έτη ζωής σε καλή κατάσταση υγείας των ηλικιωμένων μας σε σχέση με αυτά στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες; και τέλος δ) ποιοί είναι οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την εξάπλωση επιδημιών σαν αυτήν του COVID-19 και πώς αναμένεται να επηρεασθεί από τον ιό αυτό η θνησιμότητα στη χώρα μας;". Δείτε εδώ τη μελέτη του Βύρωνα Κοτζαμάνη, Καθηγητή Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
|
Καλές πρωτοβουλίες εν μέσω της πανδημίας
Η ΕΡΤ εγκαινιάζει ειδική ζώνη για εξ΄αποστάσεως διδασκαλία σε μαθητές δημοτικού με το πρόγραμμα "Μαθαίνουμε στο σπίτι". Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες (video).
To pod.gr είναι μία πρωτοβουλία του Σταύρου Θεοδωράκη, στην οποία συμμετέχουν ηθοποιοί, συγγραφείς κλπ. και η οποία δημιουργήθηκε για να προσφέρει τηλεφωνική παρέα σε όσους την έχουν ανάγκη. Δείτε εδώ το σχετικό άρθρο (Athens Voice, 21/3).
Δείτε επίσης εδώ την έκκληση για παγκόσμια εκεχειρία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres, που διεξάγεται μέσω της καμπάνιας του avaaz.org.
|
Δείτε τη νηστίσιμη συνταγή "Ριζότο με μύρτιλα και παρμεζάνα" που δημοσιεύτηκε στο pandespani.com. |
|