e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
"Athens Calling" (Η Αθήνα καλεί) /"Ασκώ τα δικαιώματά μου" με τον Περικλή Βασιλόπουλο (Α' Πρόγραμμα ΕΡΑ)
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της ραδιοφωνικής εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (15/5/2020) με καλεσμένο τον Αντώνη Μεταξά, επ. Καθηγητή του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Θέμα συζήτησης: Η απόφαση του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου (ΓΟΣΔ) για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Ακούστε εδώ τη συζήτηση του Περικλή Βασιλόπουλου με τον Ξενοφώντα Κοντιάδη, Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, με θέμα: Συγκρούσεις δικαιωμάτων, Δημοκρατία και κορωνοϊός.
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της ραδιοφωνικής εκπομπής "Athens Calling" (20/1/2020) με θέμα συζήτησης: Social media και Σύγχρονη Τέχνη. Καλεσμένοι οι: Μάνθος Σαντοριναίος, Σταυρούλα Ζώη, Ιωάννης Κισκιπελής. Δείτε επίσης εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
Ακούστε το ηχητικό αρχείο της ραδιοφωνικής εκπομπής "Athens Calling" (27/1/2020) εδώ (Μέρος Α') και εδώ (Μέρος Β') με θέμα συζήτησης: Ρητορική, αναπνοή και δημόσιος λόγος". Καλεσμένοι οι: Μανώλης Πολυχρονίδης, Κατερίνα Καραδημήτρη, Βασίλης Τσιπόπουλος, Ευγενία Παπαγεωργίου και Σωτηρία Σελήσιου. Δείτε επίσης εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της εκπομπής "Αthens Calling" (21/10) με θέμα συζήτησης: "Διαχείριση του παραγωγικού μας Εαυτού στη σύγχρονη ελληνική καθημερινότητα" και καλεσμένους τους: Ιλιάδα-Ευαγγελία Κοθρά, Μαίρη Σφυράκη και Θανάση Μπάμπαλη. Δείτε επίσης εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της ραδιοφωνικής εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (6/3) με καλεσμένους τους: Φίλιππο Βασιλόγιαννη και Αναστάση Περράκη και εδώ το ηχητικό αρχείο της ίδιας εκπομπής (21/2) με καλεσμένους τους: Λίνα Παπαδοπούλου, Σπύρο Τάσση και Κωνσταντίνο Δουκάκη.
|
H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας
"Οι διώξεις, οι διακρίσεις, η κοινωνική περιθωριοποίηση κατά των ΛΟΑΤΚΙ συνανθρώπων μας σε πολλές περιοχές του κόσμου είναι μια σκληρή, επίμονη πραγματικότητα. Πραγματικότητα που μας αφορά όλους, αφού πλήττει στον πυρήνα της την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και συρρικνώνει την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Δείτε εδώ την πλήρη ανακοίνωση.
|
Ηλίας Μόσιαλος: «Δεν τελείωσε ο κίνδυνος του κορωνοϊού»
"Σε μια ταχέως κινούμενη πανδημική κατάσταση υπάρχει κίνδυνος επιβράδυνσης των κλινικών δοκιμών για τα εμβόλια καθώς τα ποσοστά λοίμωξης πέφτουν. Οι ελεγχόμενες μελέτες σκόπιμης ανθρώπινης λοίμωξης παρακάμπτουν αυτό το πρόβλημα, επιτρέποντας την αποτελεσματικότητα των εμβολίων να αποδειχθεί εντός εβδομάδων χρησιμοποιώντας μικρό αριθμό εθελοντών. Η προοπτική μόλυνσης υγιών ατόμων με ένα δυνητικά θανατηφόρο παθογόνο ακούγεται επικίνδυνη, αλλά οι λεγόμενες «κλινικές δοκιμές πρόκλησης» είναι μια βασική προσέγγιση στην ανάπτυξη εμβολίων και έχουν χρησιμοποιηθεί για παράδειγμα και στην ελονοσία και στη γρίπη". Δείτε εδώ την πλήρη συνέντευξη (in.gr, 15/5).
"Αυτές τις ημέρες διάβασα ξανά το περίφημο βιβλίο του Michael Young "The rise of meritocracy" (1958) - Η άνοδος της αξιοκρατίας - που περιγράφει μια μελλοντική δυστοπική κοινωνία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μια κοινωνία που ευνοεί τον κοινωνικό διαχωρισμό μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος. Ένα σύστημα που δημιουργεί σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ αυτών που είχαν καλή εκπαίδευση και πιστεύουν ότι αξίζουν να έχουν υψηλότερη κοινωνική θέση και αποδοχή λόγω των επιτευγμάτων τους και των υπολοίπων που "απέτυχαν". Δείτε εδώ την πλήρη ανάρτηση (fb, 17/5).
|
"Πανδημία και ανισότητες" του Νίκου Μουζέλη
"Η πανδημία οδήγησε σε νέες ανισότητες - οικονομικές, πολιτικές και πολιτισμικές. Αυτές εντείνουν τις ήδη, πριν από τον κορωνοϊό, τεράστιες ανισότητες. Από την άλλη μεριά, απλοί άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη πιστεύουν πως το τέλος της πανδημίας μπορεί να οδηγήσει σε έναν πιο ανθρώπινο κόσμο. Όπως μετά του Β Παγκοσμίου Πολέμου βλέπουμε ριζικές αλλαγές, έτσι και σήμερα ελπίζουν να υπάρξει ξανά μετά το τέλος της πανδημίας ένας καλύτερος, πιο ανθρώπινος κόσμος. Η προϋπόθεση όμως για κάτι τέτοιο είναι, μεταξύ άλλων, η μείωση των ανισοτήτων που υποσκάπτουν τα πολιτικά, κοινωνικά και πολιτισμικά δικαιώματα των πολιτών". Δείτε εδώ το άρθρο του Νίκου Μουζέλη που δημοσιεύτηκε στα "Νέα" και στο koinoniapoliton.gr
|
"Mε θέμα την ανανέωση θητείας Γ. Στουρνάρα" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
"Όμως, άμα προσγειωθούμε στα μικρά/στα δικά μας – καθώς η σημερινή Κυβέρνηση δείχνει να αποφεύγει να συμβάλει στην μεγάλη συζήτηση, όσο κι αν μηντιακά διακινείται το αντίθετο – ο Διοικητής της ΤτΕ θα κληθεί να μετάσχει σε δύσκολες ασκήσεις διάσωσης. Μπορεί με τεχνική ευγένεια να έδωσε η Τράπεζα στόχους ύφεσης για φέτος 4%-8% (έναντι 5%-9% του ΙΟΒΕ, ή πάλι 9,7% της ΕΕ), όμως ο Γ. Στουρνάρας γνωρίζει από το 2012-13 ότι όταν αρχίζει να ανοίγει η ρουφήχτρα της ύφεσης, δεν ρωτάει κανέναν". Δείτε εδώ το άρθρο του Αντώνη Παπαγιαννίδη, που δημοσιεύτηκε στην "Ναυτεμπορική" (15/5) και στο koinoniapoliton.gr
|
Δυναμικές γυναίκες 45+/The Real Woman.gr
"Σίγουρα σου έχει τύχει να ξεφυλλίζεις γυναικεία περιοδικά και να μην βρίσκεις ούτε μια εικόνα να ταυτιστείς. Τα προϊόντα που απευθύνονται σε εσένα ή στις γυναίκες της δικής σου ηλικίας τα παρουσιάζουν μοντέλα στην ηλικία της κόρης σου. Οι πενηντάρες νικήτριες της αγοράς, που καταναλώνουν το 48% των προϊόντων, είναι απούσες από την διαμόρφωση της εικόνας τους. Οι silver spend είναι οι πενηντάρες καταναλώτριες. Είναι μήπως αόρατες;". Δείτε εδώ το άρθρο της Λίνας Βασιλοπούλου με τίτλο: "Silver spend, οι πενηντάρες νικήτριες της αγοράς" (therealwoman.gr, 3/3).
"Εκπέμποντας ατόφια, ανεπιτήδευτη την αλήθεια σου, αυτό που είσαι πραγματικά, αποκτάς εκείνη την γοητεία και ελκυστικότητα που καμία εξωτερική, επεμβατική «θεραπεία» δεν μπορεί να σου χαρίσει. Με αυτό βέβαια, δεν εννοώ να σταματήσετε να κάνετε τις θεραπείες και κούρες ομορφιάς που σας ευχαριστούν, γιατί σαφώς έχουν τα αποτελέσματά τους, και μάλιστα πολύ καλά, και γίνονται όλο και καλύτερα! Αυτό που προτείνω, είναι να συνειδητοποιήσετε πως αυτό το «μεγάλο μυστικό της γοητείας» βρίσκεται μέσα μας και δεν είναι άλλο από την αυθεντικότητα". Δείτε εδώ το κείμενο της Ξένιας Κούρτογλου με τίτλο: "Η γοητεία της αυθεντικότητας" (therealwoman.gr, 8/5).
|
Αιμίλιος Αυγουλέας: «Χρειάζεται επειγόντως ενίσχυση της ελαφριάς βιομηχανίας, της αγροτοβιομηχανίας και της πράσινης ανάπτυξης στην Ελλάδα»
"Οι αριθμοί στην Ελλάδα δείχνουν τεράστια επιτυχία. Η Βρετανία μετράει 35.000 θύματα και ο αριθμός ανεβαίνει και στην Ελλάδα που δεν έγινε ούτε μια επένδυση στο σύστημα Υγείας είναι λίγο πάνω από τους 150. Αυτό σημαίνει ότι είναι καλύτερο το ανθρώπινο δυναμικό. Τύχη, κλιματικές συνθήκες αλλά προφανώς βοηθά και το γεγονός ότι η Ελλάδα ανήκει σε οικονομίες που δεν είναι στο κέντρο της παγκοσμιοποίησης και άρα τους χτύπησε η πανδημία αργά. Άρα πρόλαβαν με την καραντίνα τα χειρότερα. Αυτό που μπορείς να κάνεις τώρα είναι να επανεκκινήσεις άμεσα την οικονομία, στηρίζοντας τους ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους και να χρησιμοποιήσεις όσα χρήματα πάρει η χώρα για αυτό το σκοπό". Δείτε εδώ τη συνέντευξη του Αιμίλιου Αυγουλέα, Καθηγητή Διεθνών Χρηματοοικονομικών Αγορών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (popaganda.gr, 13/5).
Επανεκκίνησης ιστορίες: Εξαγωγές από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θέλουμε ως χώρα εξαγωγές; Βεβαίως. Ποιός διαφωνεί; Έλα όμως που στην Ελλάδα της μετά-κρίσης και covid-19 τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά. Με δυο λόγια, αν οι τράπεζες συνεχίσουν να χρηματοδοτούν μόνον τούς γνωστούς, μεγάλους, «υγιείς» με τραπεζικά κριτήρια πελάτες (πού συχνά δεν τα χρειάζονται) και όχι τις «τραυματισμένες» μικρομεσαίες βιομηχανίες που με τεκμήρια παράγουν και εξάγουν όλες οι συζητήσεις περί ανάπτυξης θα μείνουν πολύλογες θεωρίες πού οι δημοσιογράφοι (συμπεριλαμβανομένου εμού) θα γιομίζουν ώρες συζητήσεων. Όλες οι καινούργιες εξαγωγικές προσπάθειες θα σβήσουν σταδιακά και θα είναι ,ιδίως σήμερα, απαράδεκτο κρίμα όταν η ανεργία φουντώνει από παντού. Δείτε εδώ την πλήρη ανάρτηση του Περικλή Βασιλόπουλου (fb, 12/5).
Hacking the Greek Economy. Over the past several years and despite a financial crisis, Greece has attracted tens of millions of international tourists, as, among other reasons, Greece continues to be the safest place to be in the Eastern Mediterranean region. The forecasts for 2020 and the years to come were very positive in terms of the number of inbound tourists, building on previous great tourism years. According to the "Greece Tourism Report" (Q2 2020) by Fitch, the total international arrivals for 2020 were forecasted at 32.7 million individuals infusing the Greek economy with €20.82 billion. That figure represents a sizable contribution to the country's GDP, which was approximately €195 billion in 2019. Δείτε εδώ το άρθρο του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.
Το 2020 δεν είναι 2010. Έχοντας καλύψει δημοσιογραφικά την κρίση του 2010 και παρακολουθώντας στενά την υπό εκκόλαψη ύφεση του 2020, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στρατηγικά τοποθετημένη σε απείρως καλύτερη θέση σε σχέση με 10 χρόνια πριν και η επόμενη ημέρα θα την βρει σε βελτιωμένη αφετηρία επανεκκίνησης. Ως συνήθως, παραμένω αισιόδοξος και επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω το γιατί. Κατ' αρχήν οι υποδομές. Η Ελλάδα διαθέτει πλέον πρώτης κλάσης εθνικό οδικό δίκτυο που - πιστέψτε με- δεν ήταν καθόλου αυτονόητο ότι θα ολοκληρωνόταν, όταν η χώρα είχε βρεθεί στη δίνη της κρίσης. Δείτε εδώ το άρθρο και το infographic του Αχιλλέα Χεκίμογλου.
|
Αναρτήσεις
"Εμβολιασμός, άλλη μια προσφορά των Ελλήνων στην ανθρωπότητα! ευλογιά, μια θρυλική νόσος, υπεύθυνη για την κατάρρευση του πολιτισμού των Ίνκας, της αποδυνάμωσης της αυτοκρατορίας των Αζτέκων, όπως και για τον θάνατο μεγάλου αριθμού Ινδιάνων που μολύνθηκαν από τους Ισπανούς κονκισταδόρες. Μόνο στον 20ο αιώνα , προκάλεσε 300-500 εκατομμύρια θανάτους, το 80% των παιδιών πέθαιναν!". Δείτε εδώ την πλήρη ανάρτηση του Δημήτρη Τριάντου (fb, 17/5).
|
Εκδηλώσεις
Δείτε εδώ την ανάρτηση του Μάνου Στεφανίδη σχετικά με τις ξεναγήσεις στην έκθεση "Έρως Καλός" στην γκαλερί Εικαστικός Κύκλος Σιαντή. "Έτσι, ζωγραφισμένες αγκαλιές και ερωτικά συμπλέγματα αποκτούν σήμερα μίαν άλλη διάσταση. Αφού αποδίδουν κάτι σχεδόν απαγορευμένο κι αφού πρόκειται για έργα που εμπνέουν υστερόχρονο δέος με την θεματική τους τόλμη. Και βέβαια τα βέλη του έρωτα τα οποία ο ζωγράφος επιτρέπει να τρυπάνε τα νεανικά σώματα, στα μάτια μου σήμερα φαίνονται περισσότερο σαν τα συμβολικά πλήγματα του corvid 19. Εξάλλου, μη ξεχνάτε, "ιός" σημαίνει στα αρχαία ελληνικά δηλητηριώδες βέλος".
|
|