e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)
Αυτή τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2020, εκτάκτως στις 11 με 12 το βράδυ, (A' Πρόγραμμα ΕΡΑ, 91,6/ 105,8) στην εκπομπή «Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί) με τον Περικλή Βασιλόπουλο καλεσμένοι είναι οι: Ηλίας Μόσιαλος, Καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στο L.S.E., που μιλά για όλα τα θέματα που αφορούν τον κορωνοϊό παγκοσμίως και στην Ελλάδα. Αντώνης Παπαγιαννίδης, που μιλά για το νέο βιβλίο «Ο θρίαμβος της αδικίας» του Εμμανουέλ Σαέζ /Γκαμπριέλ Ζουκμάν, του οποίου έχει κάνει την μετάφραση (εκδόσεις Πόλις). Ευάγγελος Φιλόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, που μιλά για την πρωτοβουλία «Stop στο Κάπνισμα».
|
"Σύστημα υγείας και επιστημονικά τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων" του Ηλία Μόσιαλου
"Πρόσφατα το Clalit Research Institute ανακοίνωσε έναν αλγόριθμο που ανέπτυξαν για τις ομάδες κινδύνου αναφορικά με τον κορωνοϊό. Μια απλοποιημένη μορφή του αλγορίθμου βλέπετε στο διάγραμμα. Αυτό το point system εκχωρεί παράγοντες που θα βοηθήσουν τα άτομα να αποφασίσουν το βαθμό ρίσκου που διατρέχουν, και να καθορίσουν εάν θα μείνουν σε αυτό-καραντίνα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Ιατρικά δεδομένα από υφιστάμενες νόσους ή συνήθειες όπως το ιστορικό καπνίσματος, προβλήματα βάρους και πρόσφατης νοσηλείας, θεωρούνται αξιοσημείωτα και προσμετρούνται στην αξιολόγηση του ρίσκου". Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο και το σχετικό γράφημα.
|
"Ο «άλλος» ανασχηματισμός" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
"Έκλεισε, λοιπόν, και μάλιστα με πρωθυπουργική παρέμβαση/με αναφορές εκπορευόμενες από πηγές Μαξίμου, η πλέον πρόσφατη ανασχηματισμολογία. Η οποία, βέβαια, από κυβερνητικούς κύκλους είχε ξεκινήσει και σερνόταν επί ημέρες, και μάλιστα ως εναλλακτική στο άλλο κύμα – ανάλογα διαδιδόμενων εκτιμήσεων/φημών/αναλύσεων – περί πρόωρων εκλογών, «τώρα που η δημοσκοπική στήριξη της Κυβέρνησης, λόγω χειρισμών στο υγειονομικό σκέλος της πανδημίας, βρίσκεται σε επίπεδα άνευ προηγούμενου». Η διάψευση της ανασχηματισμολογίας έγινε με το επιχείρημα «ανασχηματισμός εν μέσω κρίσης δεν γίνεται...". Δείτε εδώ το άρθρο του Αντώνη Παπαγιαννίδη, που δημοσιεύτηκε στην "Ναυτεμπορική" (22/5) και στο koinoniapoliton.gr
|
Για την παραγωγική ανασυγκρότηση: Τα καλύτερα, τα χειρότερα
"Έτσι όπως βρίσκεται σε εξέλιξη η επαναφορά στην «μερική κανονικότητα», έτσι όπως καταγράφεται η πρώτη σοδειά επιπτώσεων από τις εβδομάδες του lock-down, έτσι όπως εκτυλίσσεται – σαν το παιχνίδι της τυφλόμυγας, με πρωτοβουλίες και προθέσεις και με δοκιμαστικές κινήσεις – η προσπάθεια ανοίγματος της οικονομίας, βλέπουμε γύρω μας τα καλύτερα και τα χειρότερα...Ναι, είχαμε τα προγράμματα του τύπου «Εξοικονομώ κατ' οίκον» - αλλά σε ποια κλίμακα; Τώρα, πάλι, έχουμε την πολυπροβλημένη απολιγνιτοποίηση σε φόντο 2028, που κάνει τους ξένους να ξαφνιάζονται με την φιλοδοξία του χρονικού σχεδιασμού) με θυσία 50.000 θέσεων εργασίας, και μάλιστα με περιφερειακή επικέντρωση, και μια αρκετά θολή σχεδίαση αποκατάστασης". Δείτε εδώ το άρθρο του Αντώνη Παπαγιαννίδη ("Ναυτεμπορική",18/5) που εμπεριέχεται στην ανάρτηση του Περικλή Βασιλόπουλου.
|
"The Greek Diaspora as a factor in the Greek government's response to the coronavirus pandemic" του Αντώνη Καμάρα
"The Greek diaspora has been highly prominent, through a variety of channels, in the articulation, selection and public debate and reportage of social distancing measures, adopted by the Greek government, and aimed at arresting the exponential dissemination of the coronavirus pandemic in Greece. This prominence is an outcome, first, of the willingness of diverse diaspora actors and institutions to engage with the issue of the public policy response to the coronavirus pandemic in Greece and to commit time and/or reputation and possibly to risk controversy. Second, of the willingness of a variety of actors resident in Greece to utilise such engagement, a willingness which also strongly indicates judgment that such engagement carries substantial potency". Δείτε εδώ την πλήρη μελέτη.
|
"Η κρίσιμη ευκαιρία για την ελληνική γεωργία" του Αθανάσιου Θεοδωράκη
"Μπορεί η ελληνική γεωργία να επωφεληθεί από τις αναπόφευκτες αλλαγές; Η μείωση της γραφειοκρατίας, η συγχώνευση των εκατοντάδων οργανισμών και υπηρεσιών, η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια είναι απαραίτητα βήματα. Αλλά, επειδή το κύριο θέμα είναι ο άνθρωπος, χρειάζεται σαφής πολιτική προσέλκυσης νέων ανθρώπων στον τομέα, πέρα από τα γνωστά γραφειοκρατικά σχήματα του παρελθόντος. Τα επιχειρηματικά σχήματα είναι χρήσιμα, αλλά η οικογενειακή εκμετάλλευση παραμένει η ραχοκοκαλιά της ελληνικής γεωργίας. Χωρίς νέους όμως στο επάγγελμα, στο λειτούργημα να λέμε καλύτερα, αν ξαναδιαβάσουμε τους αρχαίους έλληνες και λατίνους, υπάρχει μέλλον;". Δείτε εδώ το άρθρο (metarithmisi.gr, 21/5).
|
Νάνσυ Μαλλέρου: Ο Covid-19 θα μας θυμίσει πόσο πολυμήχανος είναι ο Έλληνας επιχειρηματίας
"Θεωρώ ότι η αποτελεσματικότητα του πλάνου της επόμενης ημέρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη νοοτροπία υπό το πρίσμα της οποίας θα λάβουμε αποφάσεις. Εάν βρισκόμαστε σε μια θέση αβεβαιότητας και ανασφάλειας, θα λειτουργήσουμε αμυντικά. Εάν έχουμε μια διάθεση καινοτομίας και πρόθεση να πάρουμε υπολογισμένο ρίσκο, τα πράγματα θα λειτουργήσουν σίγουρα καλύτερα. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να εξετάζουμε τα δεδομένα μας από την πλευρά της δύναμης και όχι μέσω της θυματοποίησης. Ο κορωνοϊός ήρθε και ήρθε για όλους. Έχουν πληγεί όλοι οι κλάδοι της οικονομίας, όχι στον ίδιο βαθμό, αλλά το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Επομένως, αρχικά είναι λογικό να αισθανθούμε ανασφάλεια, αβεβαιότητα, αδυναμία". Δείτε εδώ τη συνέντευξη ("Ναυτεμπορική", 22/5).
|
Εκδηλώσεις
Δείτε εδώ πληροφορίες για τη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: "What future for the EU after the coronavirus? Views form think tanks across Europe" που διοργανώνει το ΕΛΙΑΜΕΠ και η οποία θα γίνει την Τρίτη 26 Μαΐου, στις 5.30 μ.μ. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και ο Γιώργος Παγουλάτος, Πρόεδρος του Ιδρύματος.
|
|