e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)
Αυτή τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020, στις 10 -12 το βράδυ, (A' Πρόγραμμα ΕΡΑ, 91,6/ 105,8) στην εκπομπή «Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί) με τον Περικλή Βασιλόπουλο καλεσμένοι είναι οι: Από τις Η.Π.Α. ο Γιώργος Παυλάκης, Ιατρός-Ερευνητής, υπεύθυνος του Τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο των Η.Π.Α. Μιλά για όλες τις εξελίξεις στον κόσμο και την Ελλάδα γύρω από την πανδημία του Covid-19 και κάνει έναν απολογισμό για τη δεύτερη φάση της ελληνικής εμπειρίας. Γιώργος Καραγιαννίδης, Καθηγητής Ψηφιακών Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων στο Α.Π.Θ., ο οποίος περιλαμβάνεται για 2η συνεχή χρονιά στους ακαδημαϊκούς με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως στη λίστα του οργανισμού Thomson Reuters. Μιλά για τον κρίσιμο ρόλο των τηλεπικοινωνιακών δικτύων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τα καινοτομικά ερευνητικά πεδία του Α.Π.Θ. Σπύρος Βλαχόπουλος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στην Νομική Αθηνών, που μιλά για το βιβλίο του «Συνταγματικός Μιθριδατισμός. Οι ατομικές ελευθερίες σε εποχές πανδημίας» (εκδόσεις Ευρασία).
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (1/6) με καλεσμένους τους: Άρη Κατζουράκη, Στέλιο Λιναρδάκη και Χρυσούλα Δημοπούλου. Δείτε επίσης εδώ και εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου»
Την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020,12-1 το μεσημέρι, (Α' Πρόγραμμα ΕΡΑ, 91,6/105,8) στην εκπομπή «Ασκώ τα δικαιώματα μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο» του Περικλή Βασιλόπουλου με φιλοξενούμενο τον Αντώνη Παπαγιαννίδη καλεσμένοι ήταν οι: καλεσμένοι είναι: Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Περιβαλλοντικών και Ενεργειακών Οικονομολόγων, Υπεύθυνη Μεταπτυχιακού για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, για την κρίσιμη ευκαιρία Βιώσιμης Ανάπτυξης μετά την πανδημία του Covid-19. Βάνα Σύψα, αν. Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο ΕΚΠΑ, για την συλλογική επιδημιολογική έρευνα η οποία αναδεικνύει τις θετικές επιπτώσεις της καραντίνας στην Ελλάδα. Γιάννης Μπασκόζος, Βιβλιοκριτικός, για τρεις πρόσφατες εκδόσεις βιβλίων που αφορούν την μεγάλη γερμανοεβραία φιλόσοφο Χάννα Αρέντ και τις απόψεις της για την κρίσιμη σημασία των Δικαιωμάτων σε μια Δημοκρατία.
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (5/6). Δείτε επίσης εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον (5/6)
"Φέτος γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον σε μια συγκυρία πρωτόγνωρη. Βγαίνουμε σταδιακά από τη δυσκολότερη φάση μιας πανδημίας που έχει ήδη κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές σε ολόκληρο τον κόσμο. Βγαίνουμε τραυματισμένοι, αλλά και λίγο σοφότεροι. Η πανδημία του κορωνοϊού δεν αιφνιδίασε την επιστημονική κοινότητα, ήταν μια απειλή γνωστή· μια απειλή που θα επιμείνει, διότι συνδέεται με την κρίση της βιοποικιλότητας, για την οποία σε μεγάλο βαθμό ενοχοποιείται και η υπερθέρμανση του πλανήτη". Δείτε εδώ το πλήρες μήνυμα της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
|
"Ξεχάσαμε την Χάγη;" του Νίκου Μουζέλη
"Λόγω Έβρου και Λιβύης, η προσφυγή μας στο δικαστήριο της Χάγης εξαφανίστηκε από τον δημόσιο διάλογο. Όταν η κυβέρνηση αναγκάζεται να τονίζει πως η προσφυγή μας στο Διεθνές Δικαστήριο είναι δυνατή μόνο αν το δικαστήριο ασχοληθεί αποκλειστικά με τις διαφορές των δύο χωρών στα θέματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, η Χάγη ως προοπτική μπαίνει στο περιθώριο. Δυστυχώς όμως υπάρχουν και άλλες διαφορές τις οποίες η κυβέρνηση δεν θέλει να παραδεχθεί. Αυτή η αρνητική στάση εξηγείται από το ότι δεν συμφέρει κομματικά την ΝΔ. Θα κατηγορηθεί σίγουρα για προδοσία από τους «υπερπατριώτες» έλληνες. Τέλος, αν πηγαίναμε στην Χάγη, είναι σίγουρο πως θα κερδίζαμε αλλά και θα χάναμε. Αυτό είναι αναπόφευκτο, αλλά είναι προς το συμφέρον της χώρας". Δείτε εδώ το άρθρο του Νίκου Μουζέλη, που δημοσιεύτηκε στα "Νέα" (5/6) και στο koinoniapoliton.gr
|
"Το Ταμείο Ανάκαμψης στα γρανάζια της Ευρώπης" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
"Κάναμε την επιλογή να προσεγγίσουμε την συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης/Recovery Fund ξεκινώντας (στο σημείωμα της Δευτέρας 1/6) από την Ελληνική άκρια της συζήτησης. Από τις ανάγκες και τους καταναγκασμούς της διαπραγμάτευσης και εν συνεχεία των διαδικασιών υλοποίησης των προγραμμάτων, έργων και παρεμβάσεων που θα εγκριθούν. Σήμερα, αν αντέχει ο αναγνώστης την συνεχιζόμενη ομαδόν Ευρωσυζήτηση, μερικές παρατηρήσεις που αφορούν ακριβώς την Ευρωπαϊκή διάσταση. Χωρίς την ωρίμανση της οποίας, η συζήτηση έχει περιορισμένο ενδιαφέρον στην πράξη". Δείτε εδώ το άρθρο του Αντώνη Παπαγιαννίδη, που δημοσιεύτηκε στην "Ναυτεμπορική" (5/6) και στο koinoniapoliton.gr
|
Αλέξης Ηρακλείδης: Η ελληνοτουρκική διένεξη μπορεί να οδηγήσει και σε ένοπλη σύγκρουση
"Από τα 6 θέματα του Αιγαίου τα πράγματα έχουν ως εξής: σε ότι αφορά την αιγιαλίτιδα ζώνη και την υφαλοκρηπίδα υπάρχει ισοπαλία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Στον εναέριο χώρο και στην εναέρια κυκλοφορία (FIR) τα τουρκικά επιχειρήματα είναι αδιάσειστα και τα ελληνικά δεν έχουν σχεδόν καμία βάση. Σε ότι αφορά την αποστρατικοποίηση υπάρχουν 3 νομικά καθεστώτα, στο ένα υπερτερεί η Ελλάδα και στα άλλα δύο η Τουρκία. Τέλος σε ότι αφορά τα Ίμια και τις «γκρίζες ζώνες» υπερτερεί η Ελλάδα". Δείτε εδώ τη συνέντευξη (ieidiseis.gr, 4/6) του Αλέξη Ηρακλείδη με αφορμή το νέο του βιβλίο «Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειος, 50+1 όψεις των ελληνοτουρκικών διενέξεων» (εκδόσεις Θεμέλιο).
|
Άγγελος Συρίγος: Η Άγκυρα θα επιλέξει κάποιο σημείο νοτιανατολικά του Καστελόριζου
"Αυτή τη στιγμή ορίζει ως πεδίο δράσεως μία τεράστια περιοχή από την Κρήτη έως το Καστελόριζο. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα επιλέξει μάλλον κάποιο σημείο νοτιανατολικά του Καστελόριζου. Τα σεισμογραφικά σκάφη, όμως, εν αντιθέσει προς τα γεωτρητικά έχουν ευρύ πεδίο δράσεως. Επομένως κάλλιστα μπορεί να ορίσει μία πολύ μεγαλύτερη περιοχή για σεισμογραφικές έρευνες...Χρειαζόμαστε μία νέα στρατηγική δεν μπορεί να βασίζεται στην αποχή μας από την άσκηση των δικαιωμάτων που μας αποδίδει το διεθνές δίκαιο. Επί παραδείγματι μιλάμε για Χάγη. Πρόκειται όμως για μία αποκλειστικώς εσωτερική συζήτηση μεταξύ μας. Η Τουρκία δεν αισθάνεται οποιαδήποτε πίεση για να πάει στη Χάγη, πολλώ δε μάλλον με τους δικούς μας όρους". Δείτε εδώ τη συνέντευξη ((ieidiseis.gr, 3/6).
|
"Σκέψεις και προτάσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από το '21" του Νίκου Δήμου
"Ο εθνικισμός ήταν μία χρήσιμη ιδεολογία τον 19ο αιώνα, όταν διαμορφώνονταν τα σημερινά έθνη. Σήμερα είναι όχι απλώς ξεπερασμένος αλλά εμπόδιο για την διεθνή συνεργασία και φιλία. Πρέπει να περάσουμε από τον εθνικισμό στον πατριωτισμό. Ο πατριώτης αγαπάει την πατρίδα του χωρίς να την θεωρεί ιδιαίτερη και ανώτερη από τις πατρίδες των άλλων. Αν δεν απαλλαγούμε από τον εθνικισμό, κινδυνεύουμε ο εορτασμός να γίνει μία εθνική φιέστα (σαν αυτές της δικτατορίας) που μπορεί να μας κάνει ρεζίλι.Προτείνω ο εορτασμός να μην επικεντρωθεί στην επανάσταση αυτή καθ' αυτή αλλά στα διακόσια χρόνια που πέρασαν και που μας διαμόρφωσαν σαν έθνος". Δείτε εδώ το άρθρο (doncat.blogspot.com, 6/6).
|
"Μεγαλώνοντας με φίλες και φίλους" της Δέσποινας Βαϊοπούλου
"Στην ιεραρχία των σχέσεων η φιλία δεν βρίσκεται στην κορυφή. Οι ερωτικές σχέσεις, οι σύζυγοι ή οι σύντροφοι, τα παιδιά, οι γονείς προηγούνται – όχι αναγκαστικά μ' αυτή τη σειρά. Όμως, οι φίλοι και οι φίλες είναι μεγάλο, ιδιαίτερο κεφάλαιο, ελεύθερο από συμβάσεις και το μόνο που επιτρέπει, αν όχι επιβάλει, είναι να είσαι ο εαυτός σου. Μεγαλώνοντας με φίλες και φίλους περνάς καλύτερα, καθώς οι αληθινές φιλίες, με την ηλικία, γίνονται ένα όλο και πιο απαράμιλλο κομμάτι της ζωής σου". Δείτε εδώ το πλήρες άρθρο (the Real Woman.gr, 2/6).
|
|