e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες ενημερώσεις και να το πείτε στους φίλους σας.
|
Η Ένωση Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ σας εύχεται ένα Δημιουργικό, Ευτυχές και Ελπιδοφόρο 2022!
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα Καλεί)
Η εκπομπή «Athens Calling» με τον Περικλή Βασιλόπουλο, μεταδίδεται κάθε Κυριακή 10-12 το βράδυ. Συνεχίζει σταθερά τον Διάλογο στα μεγάλα θέματα της Κοινωνικής Ευθύνης: Υγεία, Περιβάλλον/Κλιματική Κρίση, Ψηφιακός Πολίτης, Νεοφυείς Επιχειρήσεις με κοινωνικό σκοπό, Ευεξία και Ποιότητα Ζωής. Μια εκπομπή για δυναμικούς και ενεργούς πολίτες όλων των φύλων που ξαγρυπνούν σκεπτόμενοι με τη συνοδεία καλής μουσικής στο τέλος της εβδομάδας, λίγο ΠΡΙΝ το ΜΕΤΑ. Αυτή την Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022, στις 10-12 το βράδυ, καλεσμένοι είναι: • Η Βάσια Χατζή, Γενετίστρια, Διδάκτωρ Βιολογίας και Δημιουργός του διεθνούς καλλιτεχνικού Δικτύου «MEDinART». Εξηγεί το πως οι απειροελάχιστες μικροδομές της Βιοιατρικής Επιστήμης μπορούν να εμπνέουν την Τέχνη όπως και για τις αλλαγές που φέρνει η Πανδημία στην σχέση μας με το σώμα, τους μικροοργανισμούς και την αρρώστια. • Η Συραγώ Τσιάρα, Αν. Διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης MOMus στην Θεσσαλονίκη, μιλά για το πρόσφατο βιβλίο της με τίτλο «Η επιμέλεια του Βλέμματος. Σύγχρονη Τέχνη και Επιμελητική Πρακτική». • Ο Δημήτρης Σπύρου, Ιστορικός Τέχνης, Curator και Σύμβουλος Τέχνης, μιλά για την Αγορά Τέχνης και τους νέους Έλληνες Εικαστικούς που ανοίγουν καινούργιους δρόμους. • Από το Αμβούργο της Γερμανίας η Ελισάβετ Πατρικίου, Φωτογράφος και συγγραφέας δημοφιλών βιβλίων ελληνικής μαγειρικής στα Γερμανικά, μιλά για το πώς αισθάνεται στο Αμβούργο (χώρος κατοικίας) και στον Βαθύλακκο Κοζάνης (περιοχή καταγωγής της), τους περιπάτους στην Ακρόπολη των Αθηνών, αλλά και για τις γέφυρες που μπορούν να κτίσουν με την πατρίδα οι Έλληνες της Διασποράς.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (19/12/2021) εδώ (Α' Μέρος) εδώ (Β' Μέρος) και εδώ (Γ' Μέρος). Καλεσμένες ήταν οι: Μαρία Καρρά, Ελένη Ισχάκη, Άντζελα Τερζή, Μαριάννα Καραμάνου. Δείτε επίσης εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου»
Κάθε Παρασκευή, από τις 19 έως τις 20, ακούστε στο Πρώτο Πρόγραμμα την εκπομπή του Περικλή Βασιλόπουλου «Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο», με φιλοξενούμενο το δημοσιογράφο Αντώνη Παπαγιαννίδη. Την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022, 7 – 8 μ.μ., καλεσμένοι ήταν: • Ο Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, μιλά για τα βασικά σενάρια εξέλιξης της Ε.Ε. και της Ελλάδας προς το 2030. • Ο Φώτης Κουρμούσης, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους στο Υπουργείο Ανάπτυξης, μιλά για τα τρία εργαλεία διαχείρισης-ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια στις Τράπεζες και τις οφειλές στο Δημόσιο, όπως και για το ξεπάγωμα των χρεών της πανδημίας (μετά από ενάμιση χρόνο αναστολής) και την αποπληρωμή τους με δόσεις.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (7/1) εδώ (Α' Μέρος) και εδώ (Β' Μέρος).
|
Δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας για το νέο έτος 2022
Η χώρα μας είναι μια κοινωνία υψηλών προσδοκιών, ανοικτή και συμπεριληπτική. Μια κοινότητα ίσης ελευθερίας, δίχως διακρίσεις και αποκλεισμούς. Σε αυτό το στέρεο έδαφος ριζώνουν και αναπτύσσονται οι μεγάλες προοπτικές μας. Αξιοποιώντας τη θεσμική μας παράδοση και αφήνοντας όσα μας κράτησαν πίσω. Οι Έλληνες ακολουθούν και συνδιαμορφώνουν το ισχυρό ρεύμα των αλλαγών του 21ου αιώνα. Το 2022 θα είναι έτος αισιοδοξίας και ανάτασης. Εύχομαι καλή χρονιά, με υγεία και ευτυχία! Δείτε εδώ την πλήρη δήλωση της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
|
Ηλίας Μόσιαλος: Να ενισχυθούν άμεσα οι ΜΕΘ με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό
Δεν αντιμετωπίζουμε μόνο μια υγειονομική πανδημία, γι' αυτό πρέπει ταυτόχρονα να σταθμίζονται και οι επιπτώσεις στην κοινωνία, στην εκπαίδευση και στην ψυχολογία των πολιτών. Είναι βέβαιο πως θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα σε σχέση με τη «Δ», αλλά αυτό που έχει σημασία είναι τι πίεση θα υπάρχει στα νοσοκομεία και, κυρίως, στις ΜΕΘ. Τα στοιχεία δείχνουν πως, μέχρι στιγμής, η πίεση δεν είναι μεγάλη στην Αγγλία και στη Δανία, αλλά στην Ελλάδα αυτό θα εξαρτηθεί από το ποιοι θα νοσήσουν από την «Ο». Αν είναι ένα κύμα που θα πλήττει κυρίως νεότερους, δεν θα έχουμε προβλήματα. Αν όμως η ένταση μεταφερθεί στους μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες -και ιδιαίτερα στους ανεμβολίαστους και σε όσους δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση- θα έχουμε. Επομένως, η μίξη των μέτρων θα πρέπει να παίρνει υπόψη υγειονομικούς και μη υγειονομικούς παράγοντες και την πίεση στις ΜΕΘ. Το καλύτερο «μέτρο» είναι να κάνουν όλοι την τρίτη δόση και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να εμβολιαστούν. Δείτε εδώ τη συνέντευξη ("Εφημερίδα των Συντακτών", 9/1).
Νεότερα για την όμικρον. Προστασία μετά τους εμβολιασμούς, σοβαρότητα της νόσου και κυτταρική ανοσία
Δημοσιεύτηκαν νέα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο για την προστασία των εμβολίων έναντι της παραλλαγής όμικρον. Τα στοιχεία προκύπτουν μετά από ανάλυση των τεστ που έγιναν μεταξύ της 27ης Νοεμβρίου και της 24ης Δεκεμβρίου και συμπεριλήφθηκαν 169.888 πιστοποιημένες περιπτώσεις δέλτα και 204.036 περιπτώσεις όμικρον... Η προστασία των εμβολίων έναντι της νοσηλείας μετά από λοίμωξη με όμικρον είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή κατά της συμπτωματικής ασθένειας. Μετά από την τρίτη δόση η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της νοσηλείας είναι πολύ υψηλή. Πρέπει όμως πλέον να σπεύσουν να εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι και οι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις να κάνουν την τρίτη δόση. Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 3/1).
|
"Εν αναμονή του επόμενου κύματος δημοσκοπήσεων, κάποια ευρήματα αξιών και στάσεων βάθους" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
Πρώτος τομέας ενδιαφέροντος, η αποτύπωση γύρω από τις αξίες της εποχής, που διεξάγεται εδώ και δεκαετίες στα πλαίσια διευρωπαϊκής/διεθνικής έρευνας 16 χωρών, του Center for the Study of Democracy την Ελλάδα αντιπροσωπεύει το ΕΚΚΕ, σε συνεργασία με την ProRata. Οι αξίες μεταστρέφονται αργά, όμως σε φάσεις κρίσης μπορεί και προκύπτει ένα είδος σοκ στάσεων. Μια ματιά στα συναισθήματα απέναντι στην πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας, δίνει κατά την ProRata αισθητή αύξηση της απογοήτευσης (η οποία ούτως ή άλλως προηγείται), από 30% φέτος τον Ιούλιο σε 41% τώρα τον Δεκέμβριο. Ακολουθεί ο θυμός, που από 35% είχε καμφθεί σε ένα 32% τον Οκτώβριο, για να καταλήξει σε 33% τώρα. Η αισιοδοξία συναντάται στην τρίτη μόνον θέση, σαφώς πιο κάτω: σχεδόν σταθερά στο 21%. Ενώ ακριβώς δίπλα καταγράφεται η απελπισία, στο 19%. Δείτε εδώ το άρθρο (economia.gr, 5/1).
|
"Η εκκρεμής, μεικτή, αντιφατική κληρονομιά του 2021" του Γιώργου Παγουλάτου
Τι να μας επιφυλάσσει το 2022; Η ζωή αρέσκεται να τσαλακώνει προβλέψεις και σενάρια. Σκεφτείτε πώς απάντησε το «έτος πανδημίας» 2020 σε όσους επιχειρούσαν το 2019 να προβλέψουν τι θα φέρει η επόμενη χρονιά. Ή πώς η καθ' ημάς κατάρρευση του 2010 χτύπησε μόλις έξι χρόνια μετά το απόγειο του 2004. Η ειδική έκδοση «Ελλάδα στην Ευρώπη του 2040» του ΕΛΙΑΜΕΠ επιχειρεί να ιχνηλατήσει το μέλλον στη βάση πέντε σεναρίων, που κυμαίνονται από το καταστροφικό στο ουτοπικό – με την πραγματικότητα, ως συνήθως, να αναζητείται στις ενδιάμεσες αποχρώσεις. Για όσους δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι το 2040, εκδόθηκαν οι ετήσιες προβλέψεις του ΕΛΙΑΜΕΠ για το 2022. Δείτε εδώ το άρθρο ("Καθημερινή", 1/1).
|
Αναρτήσεις και αντιλογίες
Χρύσα Λύκου: Στάθη Παναγιωτόπουλε πες μας ένα εγκληματικό ανέκδοτο
Ζώντας δυστυχώς μέχρι και σήμερα σε μια βαθιά συντηρητική και μισογύνικη κοινωνία, οι γυναίκες που εκτίθενται βίαια και παρά τη θέληση τους, στη συνέχεια στοχοποιούνται κάτω απ' την ομπρέλα του «τα ήθελε και τα έπαθε», με όλα τα εις βάρος τους να είναι τελικά και απολύτως αποδεκτά. Πέραν του παράλογου μιας τέτοιας αντιμετώπισης, καταλήγουμε να μη δίνουμε ουσιαστικό χώρο στο τι πραγματικά συντελείται στον ψυχισμό αυτών των υποκειμένων κάθε φορά, έπειτα από μια τέτοια κακοποίση, μια ακόμη μορφή έμφυλης βίας. Τα θύματα τις περισσότερες φορές βυθίζονται στην ταπείνωση, την απώλεια εμπιστοσύνης προς τους άλλους, τον φόβο για τον έρωτα και την κοινωνική απόσυρση που τα απομονώνει δημιουργώντας μια ψευδαίσθηση ευθύνης. Δείτε εδώ το άρθρο (popaganda.gr, 14/12/2021).
Βίβιαν Ευθυμιοπούλου: Είκοσι χρόνια Ευρώ. Η σιωπή που πληγώνει
Δεν ήμασταν αφελείς ούτε τόσο άσχετοι για τα θέματα της Οικονομίας. Την Πρωτοχρονιά του 2002 βλέποντας στην τηλεόραση τον τότε πρωθυπουργό να βγάζει από το ΑΤΜ μια δεσμίδα Ευρώ και να την κουνάει θριαμβευτικά στον αέρα δύο ήταν τα κυρίαρχα συναισθήματα: η πολύ μεγάλη συγκίνηση που η πατρίδα μας, μια μικρή χώρα της περιφέρειας, είχε καταφέρει με σκληρή δουλειά να ενταχθεί στην Ευρωζώνη αλλά και μια αδιόρατη ανησυχία: μπορούσε ποτέ η Ελλάδα να έχει το ίδιο νόμισμα με τη Γερμανία; Δείτε εδώ το κείμενο (fb, 4/1).
Αλεξάνδρα Γούτα: Τι κάνει εφικτό το metaverse, τεχνολογικά τουλάχιστον;
Kατά τη διάρκεια του 2022 πιθανότατα θα γίνουν ακόμα πιο σαφείς οι τάσεις που άρχισαν να εκδηλώνονται εντονότερα το 2021 και το 2020, συνεπικουρούμενες και από την πανδημία. Σημαντικότατη εξέλιξη το ολοένα ταχύτερο ξεδίπλωμα του metaverse, με απλά λόγια η συγχώνευση εικονικού και φυσικού κόσμου, που πιθανότατα θα αργήσει να εξελιχθεί σε οριζόντια πραγματικότητα, αλλά γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο πραγματικό. Κι όλα αυτα φυσικά «κουμπώνουν» τέλεια και με αυτό που από πολλές πλευρές αποκαλείται «οικονομία των δημιουργών». Η τεχνολογία προσφέρει στα άτομα πλατφόρμες και ψηφιακά εργαλεία, που τους επιτρέπουν να μοιραστούν περιεχόμενο, να οικοδομήσουν ευρύ κοινό και να βγάλουν χρήμα με διάφορους τρόπους. Δείτε εδώ το κείμενο (fb, 3/1).
Θόδωρος Τσίκας: Σύγχρονη ευρωπαϊκή προοδευτική πρόταση
Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι κοινές πρωτοβουλίες μεταξύ των πολιτικών Ομάδων των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και γενικότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι συνεργασίες αυτές περιλαμβάνουν συχνά και την Ομάδα των κεντρώων Φιλελευθέρων, ιδιαιτέρως την προοδευτική πτέρυγα της, καθώς είναι πολύ προωθημένη σε θέματα ατομικών και μειονοτικών δικαιωμάτων και ανθρωπίνων ελευθεριών. Επίσης έχουμε πολλές αντίστοιχες συμπράξεις σε κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών. Είναι προφανές πως οι ιδεολογικές «αποκλειστικότητες» ανήκουν πια στο παρελθόν. Τα πολιτικά και ιδεολογικά σύνορα μεταξύ αυτών των δυνάμεων είναι πλέον «διαπερατά». Δείτε εδώ το άρθρο ("Νέα", 7/1).
|
Μαρία Ραμματά: Η διαβούλευση εισάγει ένα νέο πρότυπο διακυβέρνησης
H εκτεταμένη χρήση της πρακτικής της διαβούλευσης παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη για τους δημόσιους φορείς που την εφαρμόζουν, για τους συμμετέχοντες φορείς ή τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτήν και για την κοινωνία των πολιτών ευρύτερα. Επιπλέον, οδηγεί σε περαιτέρω εμβάθυνση της ωρίμανσης της δημοκρατίας και σε καλύτερη διακυβέρνηση, εφόσον λαμβάνεται υπόψη η σημαντική παράμετρος της γνώμης των φορέων και των πολιτών κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση των δημόσιων πολιτικών. Η εντατικοποίηση της χρήσης των εργαλείων της διαβούλευσης οδηγεί σε αφύπνιση της συλλογικότητας και σε ενεργοποίηση των μηχανισμών ευαισθητοποίησης και συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. Δείτε εδώ το άρθρο με αφορμή το βιβλίο «Δημόσιες Πολιτικές – Πολίτες και διαβούλευση στην Ελλάδα και το εξωτερικό» (bigpost.gr, 17/12/2021).
|
Δείτε εδώ το newsletter του Θοδωρή Γεωργακόπουλου (georgakopoulos.org) με αφορμή το καλωσόρισμα του νέου έτους 2022. "Σας εύχομαι να κάνετε τις καλύτερες δυνατές επιλογές, δεδομένων των συνθηκών και, βεβαίως, σας εύχομαι να βρείτε και τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, μολονότι αυτή είναι μια ευχή κενή νοήματος". |
|