e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Η Ένωση Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ σας εύχεται ολόψυχα ένα Ευτυχές και Δημιουργικό 2023!
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες ενημερώσεις και να το πείτε στους φίλους σας.
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα Καλεί)
Η εκπομπή «Athens Calling» με τον Περικλή Βασιλόπουλο, μεταδίδεται κάθε Κυριακή 10-12 το βράδυ. Συνεχίζει σταθερά τον Διάλογο στα μεγάλα θέματα της Κοινωνικής Ευθύνης: Υγεία, Περιβάλλον/Κλιματική Κρίση, Ψηφιακός Πολίτης, Νεοφυείς Επιχειρήσεις με κοινωνικό σκοπό, Ευεξία και Ποιότητα Ζωής. Μια εκπομπή για δυναμικούς και ενεργούς πολίτες όλων των φύλων που ξαγρυπνούν σκεπτόμενοι με τη συνοδεία καλής μουσικής στο τέλος της εβδομάδας, λίγο ΠΡΙΝ το ΜΕΤΑ. Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022, καλεσμένοι ήταν: • Η Ελίνα Μουσταΐρα, Καθηγήτρια Συγκριτικού Δικαίου στην Νομική Αθήνας, που μιλά για την προστασία και την διεκδίκηση των Πολιτιστικών Αγαθών και τα Γλυπτά του Παρθενώνα. • O Κωστής Πιερίδης, Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, που μιλά για το βιβλίο του με τίτλο: Διαιρετικές τομές και εκλογική συμπεριφορά στη σύγχρονη Ελλάδα (2004-2018). • Η Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού, Αστροφυσικός στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, μιλά για την Αστρονομική ερμηνεία του Αστέρα των Χριστουγέννων.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (23/12) εδώ (Α' Μέρος) εδώ (Β' Μέρος) και εδώ (Γ' Μέρος). Δείτε επίσης εδώ και εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο»
Κάθε Σάββατο, από τις 16:00 έως τις 17:00, ακούστε στο Πρώτο Πρόγραμμα την εκπομπή του Περικλή Βασιλόπουλου «Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο», με φιλοξενούμενο τον δημοσιογράφο Αντώνη Παπαγιαννίδη. Το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022, η εκπομπή ασχολήθηκε με το απολογιστικό αφιέρωμα για την χρονιά που φεύγει, μιλώντας για την Οικονομία και τα Δικαιώματα, με καλεσμένους τον Θοδωρή Πελαγίδη, Καθηγητή Οικονομικών και Υποδιοικητή της ΤτΕ και την Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, Σύμβουλο Επικοινωνίας. Επίσης συζητά με τον Γιάννη Χάρη, συγγραφέα του βιβλίου: Η Γλώσσα, τα λάθη και τα πάθη, που επανεκδόθηκε προσφάτως. Η Δέσποινα Λιμνιωτάκη, Ψυχολόγος, προτείνει βιβλία, από τα 55 βιβλία που η ίδια διάβασε το 2022.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (24/12) εδώ (Α' Μέρος) και εδώ (Β' Μέρος). Δείτε επίσης εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
Νίκος Μουζέλης: Η Βρετανική επώδυνη προσγείωση
Η σημερινή προβληματική συνθήκη στη Βρετανία είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό απότοκη του Brexit. Την άμεση ευθύνη για το Brexit έχει ο Κάμερον. Εισηγήθηκε το δημοψήφισμα πιστεύοντας πως η πλειοψηφία των Βρετανών δεν θα ήθελε την έξοδο. Η έξοδος από την Ευρώπη δημιούργησε προβλήματα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Μεγάλη Βρετανία. Για προφανείς λόγους και οι δύο πλευρές χάσανε... Σε ότι αφορά τον γεωπολιτικό και οικονομικό χώρο η τωρινή «Μικρά Αγγλία» είναι καταδικασμένη να γίνει παίκτης τρίτης κατηγορίας εγκλωβισμένος σ' ένα ναρκισσιστικό μικρομεγαλισμό. Η ιδέα πως θα μπορούσε να λειτουργεί επί ίσοις όροις με τις ΗΠΑ είναι ανεδαφική. Όπως δεν μοιάζει να πραγματώνεται το όνειρο ότι η Βρετανία θα καταφέρει να αντισταθμίσει την απώλεια της ΕΕ με διμερείς εμπορικές συμφωνίες. Για παράδειγμα, η πρόσφατη επίσκεψη της Τρας στον Λευκό Οίκο με προτάσεις διμερούς εμπορικής συνεργασίας απέτυχαν. Όλο και περισσότεροι Βρετανοί πολίτες επιθυμούν επιστροφή στην Ευρώπη. Αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο. Για τη στιγμή αυτό που διαφαίνεται είναι η ένταξη σε μια πιο διευρυμένη πολιτική κοινότητα, ιδέα του Μακρόν. Πολλές χώρες που επιθυμούν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ήδη μέλη της πολιτικής κοινότητας με σκοπό κάποια στιγμή να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο για την Μεγάλη Βρετανία η επανένταξη είναι κατά τη γνώμη μου σχεδόν αδύνατη. Δείτε εδώ το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο "Βήμα" (24/12) και στην koinoniapoliton.gr
|
Αντώνης Παπαγιαννίδης: Δεν χτύπησε καμπανάκι, αλλά μεγάλη καμπάνα ο Γιάννης Στουρνάρας
Για αυτόν το λόγο/για τέτοιους λόγους, ο νυν Διοικητής της ΤτΕ, δεν επέλεξε μόνο να εκφραστεί με σαφήνεια στην Ενδιάμεση Έκθεση της ΤτΕ για την Νομισματική Πολιτική, ΜΗΝ καμουφλάροντας πίσω από τα σχετικά καλά στοιχεία των πρώτων 3μηνων του έτους τα προβλήματα που ανεβαίνουν στην επιφάνεια όπως την προσγείωση των αναπτυξιακών ρυθμών το 2023, ΑΛΛΑ και να σταθεί με έμφαση στις εφεξής προκλήσεις: υψηλός πληθωρισμός/απόνερα από την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής/περιοριστική κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής «κρίνεται η πλέον ενδεδειγμένη»/ενδεχόμενη επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας/προβλήματα στην ανθεκτικότητα του ενεργειακού συστήματος – συν, βέβαια, τα πάγια διαρθρωτικά προβλήματα (από την γήρανση του πληθυσμού μέχρι την βραδεία απονομή της Δικαιοσύνης)... Δεν χτύπησε καμπανάκι, αλλά μεγάλη καμπάνα ο Γιάννης Στουρνάρας. Βέβαια, έχοντας περάσει δια πυρός και σιδήρου πολιτικά, γνωρίζει πόσο παρόμοια μηνύματα δυσκολεύονται να «περάσουν» όταν καίει το καμίνι της προεκλογικής ανάγκης. Και όταν επικρατεί – ακόμη – η μηντιακή επανάπαυση στην ευκολία των τυποποιημένων ευχάριστων προβολών. Δείτε εδώ το άρθρο (economia.gr, 23/12).
|
Γιώργος Παγουλάτος: Δικό μου είναι, όπου θέλω το πάω
Ποιο είναι το ζήτημα; Δεν είναι μόνο η ανοιχτή πρόσκληση Μασκ προς τον Τραμπ να επιστρέψει στο twitter – μέσω του οποίου ο Τραμπ υποκίνησε μια εξέγερση κι έφερε τη χώρα του στα πρόθυρα εμφυλίου. Είναι επίσης ότι ο Μασκ μεταχειρίζεται ένα παγκόσμιο δημόσιο μέσο πληροφόρησης σαν ιδιωτικό του όχημα. Μοιάζει με τον δύστροπο αυτοκινητιστή, που θέλει να έχει λόγο για τον προορισμό των επιβατών: «Δικό μου είναι το ταξί, όπου θέλω το πάω»... Το εκκρεμές της ρύθμισης χαλαρώνει σε περιόδους νηνεμίας, αλλά γυρνάει αποφασιστικά έπειτα από κάθε μεγάλη κρίση, σκανδάλων διαφθοράς ή αποτυχίας των αγορών. Αυτό πρέπει να περιμένουμε και μετά το Qatargate. Κατά τα λοιπά, η διαρκής αναζήτηση ισορροπίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού, στις περιπτώσεις υπερβάλλουσας οικονομικής ισχύος, είναι πιο απαιτητική υπόθεση. Δουλειά των ρυθμιστών και νομοθετών είναι να καθιστούν όσο το δυνατόν διακριτά τα όρια δημόσιου – ιδιωτικού. Δουλειά τους επίσης να διασώζουν την αξιοπιστία και ακεραιότητα του δημόσιου χώρου από τις εισβολές της απληστίας, της αυθαιρεσίας ή της απλής αντικοινωνικής ανοησίας. Δείτε εδώ το άρθρο ("Καθημερινή", 25/12).
|
Θάλεια Δραγώνα: Η αποτυχία των πολιτικών ένταξης
Γράφτηκαν πολλά αυτές τις μέρες για τη μοίρα της πιο περιθωριοποιημένης και αδικημένης κοινωνικής ομάδας. Δυστυχώς το θέμα έρχεται στη δημοσιότητα όταν η κοινωνία δείχνει το άγρια ρατσιστικό πρόσωπό της, σύντομα ξεχνιέται και οι Ρομά, οι Τσιγγάνοι, οι Γύφτοι (όπως αποκαλούνται ανάλογα με το υπόρρητο μήνυμα που εκπέμπεται) μένουν στην τύχη τους. Κυκλοφορεί και η άποψη ότι είναι ανυπότακτα, «ελεύθερα» πλάσματα που δεν θέλουν να αλλάξουν και να ενταχθούν κοινωνικά. Λες και υπάρχουν άνθρωποι που επιλέγουν να ζουν έτσι, κάποτε χωρίς ηλεκτρικό ή τρεχούμενο νερό, μέσα στη λάσπη και την εξαθλίωση για όσους ζουν σε καταυλισμούς. Δεν υπάρχει πιο τυφλή άποψη!.. Εκτός από την αποσπασματικότητα των πολιτικών, την ασυνέχεια, την παράλληλη λειτουργία δράσεων και τη μη ενσωμάτωσή τους στον κύριο κορμό (όπως για παράδειγμα οι δράσεις στην εκπαίδευση), οι αντιστάσεις της κοινωνίας είναι τεράστιες. Οι Ρομά παραμένουν ανεπιθύμητοι άλλοι, πολιτισμικά ξένοι. Η κυρίαρχη ομάδα δύσκολα αντέχει τη συνύπαρξη χωρίς αναγκαστικά την αποποίηση, εκ μέρους των διαφορετικών άλλων, του εαυτού και του πολιτισμού τους. Αυτό όμως που κυρίως δεν απασχολεί την κυρίαρχη ομάδα είναι έννοιες όπως κοινωνική δικαιοσύνη, ανθρώπινα δικαιώματα, και ίσες ευκαιρίες για όλους. Είναι ενάντια σε όλα τούτα που οι νέοι με τους οποίους άρχισα καταρρίπτουν το στερεότυπο του «φύσει ανένταχτου» Ρομά. Δείτε εδώ το άρθρο ("Νέα", 23/12).
|
Σοφία Σπύρου: Ελαιοπαραγωγή και τουρισμός με Ιταλικό know how στην Αρχαία Ολυμπία
Είναι ένα ηλιόλουστο μεσημέρι του Οκτώβρη στο ελαιοτριβείο της οικογένειας Καράμπελα στην Ολυμπία. Οι κλούβες με τις ελιές που μαζεύτηκαν το πρωί και καθαρίστηκαν από τα φύλλα ξεφορτώνονται στα μηχανήματα για να βγει το πρώτο ελαιόλαδο της σαιζόν. Σύντομα το χώρο του μικρού ελαιοτριβείου που στεγάζεται μες την έκταση της αγροτουριστικής επιχείρησης Magna Grecia πλημμυρίζει μυρωδιά φρούτου από τον φρέσκο καταπράσινο χυμό της ελιάς που ξεπηδά από το σωλήνα του decanter... Κινητήρια δύναμη της επιχείρησης είναι αναμφισβήτητα η ικανότητα όλων των μελών της οικογένειας να κάνουν απευθείας πωλήσεις στους ταξιδιώτες που υποδέχονται μέσω του αγροτουρισμού... Για να μπορεί να υποστηρίξει την τιμή που διεκδικεί η οποία για την έξτρα πρίμιουμ ετικέτα Laurel and Flame ξεπερνά τα 60 ευρώ το λίτρο η οικογένεια δίνει απόλυτη προσοχή στην εγγύηση της υψηλότερης δυνατής ποιότητας προϊόντος... Σημαντική επίσης στάθηκε η προσοχή σε λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά στην εικόνα του προϊόντος. Έτσι στη συσκευασία μπορεί κανείς να σκανάρει το QR Code που παρέχει πληροφορίες για το προϊόν από το χωράφι και την χημική ανάλυση, από το χωράφι μέχρι τα βραβεία την ανάλυση των πολυφαινολών πως να ταιριάξει με ποιες συνταγές να μαγειρέψεις το ελαιόλαδο. Δείτε εδώ το άρθρο (linkedin.com, 16/12).
|
|