e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες ενημερώσεις και να το πείτε στους φίλους σας.
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα Καλεί)
Η εκπομπή «Athens Calling» με τον Περικλή Βασιλόπουλο, μεταδίδεται κάθε Κυριακή 10-12 το βράδυ. Συνεχίζει σταθερά τον Διάλογο στα μεγάλα θέματα της Κοινωνικής Ευθύνης: Υγεία, Περιβάλλον/Κλιματική Κρίση, Ψηφιακός Πολίτης, Νεοφυείς Επιχειρήσεις με κοινωνικό σκοπό, Ευεξία και Ποιότητα Ζωής. Μια εκπομπή για δυναμικούς και ενεργούς πολίτες όλων των φύλων που ξαγρυπνούν σκεπτόμενοι με τη συνοδεία καλής μουσικής στο τέλος της εβδομάδας, λίγο ΠΡΙΝ το ΜΕΤΑ. Την Παρασκευή 21 Απριλίου 2023, 10-12 το βράδυ (Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8) καλεσμένες στην εκπομπή ήταν: • Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Εικαστικός και Δημιουργός της τηλεοπτικής εκπομπής για τη σύγχρονη τέχνη "Η εποχή των εικόνων", μιλάει για το εικαστικό έργο της και για το πώς η εποχή μας συστήνεται όλο και περισσότερο μέσα από την τέχνη. • Η Μαρία Αυγουστίδου, Γιατρός Ογκολόγος, εργάστηκε στη Γερμανία για 12 χρόνια στον τομέα της ανακουφιστικής ιατρικής μιλά για τη παρηγορητική φροντίδα και τον σύγχρονο χορό.
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (21/4). Δείτε επίσης εδώ, εδώ και εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο»
Κάθε Σάββατο, από τις 16:00 έως τις 17:00, ακούστε στο Πρώτο Πρόγραμμα την εκπομπή του Περικλή Βασιλόπουλου «Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο», με φιλοξενούμενο τον δημοσιογράφο Αντώνη Παπαγιαννίδη. Το Σάββατο 8 Απριλίου 2023, 4-5 μ.μ. καλεσμένοι ήταν: • Ο Χαράλαμπος Ανθόπουλος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο ΕΑΠ, που μιλά για το συνταγματικό πλαίσιο των εκλογών στις 21/05/23, όπως και για τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα μετά την-πρόωρη-διάλυση της Βουλής με πρόταση της κυβέρνησης στις 22/04/23. • Η Τάμυ Δρακοπούλου, υπεύθυνη του έργου «Συνήγοροι για τα Ζώα Ελλάδος» μιλά για τα δικαιώματα των Ζώων, όλων των Ζώων και όχι μόνον των κατοικίδιων Ζώων συντροφιάς.
Ακούστε εδώ το το ηχητικό αρχείο/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (22/4) και δείτε εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
Αντώνης Παπαγιαννίδης: Ο τρόπος επιλογής των Ευρωβουλευτών (Η απάντηση: Δημ. Ευρυγένης, Δημ. Τσάτσος, Τίμος Χριστοδούλου, Μιχ. Παπαγιαννάκης, Μαριέττα Γιαννάκου)
Eνώ λοιπόν η υπερ-βιτριολική υπόθεση Γεωργούλη, με τις ακόμη πιο δηλητηριώδεις (πολιτικά αλλά και κοινωνικά) συνέπειές της, θα ξεδιπλώνεται μέσα στην ούτως ή άλλως δύσκολη προεκλογική εκστρατεία του 2023, σεμνοπρεπώς αναδύθηκε το παράπονο: «γιατί ο τρόπος επιλογής των Ευρωβουλευτών, δηλαδή η εκλογή με σταυρό στο σύνολο επικράτειας οδηγεί σε αδύναμη/αναποτελεσματική εκπροσώπηση της Ελλάδας στο τόσο καίριο γι αυτήν Ευρωπαϊκό περιβάλλον;». Ήδη προαναγγέλλεται μεταβολή στο εκλογικό σύστημα – είτε επιστροφή στην λίστα, είτε παραμονή μεν του σταυρού αλλά με πολύ πιο συνεπτυγμένες εκλογικές περιφέρειες. Και τούτο επειδή το γεγονός ότι πύκνωσαν οι δυσλειτουργίες που εμπλέκουν Έλληνες Ευρωβουλευτές, με το ποινικό στοιχείο να ανεβάζει την ορατότητα αλλά και την πικρή γεύση, συνειδητοποιήθηκε ότι δεν είναι μόνο οι χαμένες ευκαιρίες άσκησης επιρροής, είναι και μια συνολική δυσφήμιση της Ελλάδας που προκύπτει. Βέβαια, ασφαλώς υπάρχει η πάγια αντίρρηση ότι η μετάβαση/επιστροφή στις λίστες σημαίνει ότι τα κομματικά επιτελεία ή/και τα προεδρικά περιβάλλοντα θα κάνουν τις δικές τους επιλογές με τα δικά τους κριτήρια: πώς θα αποφευχθεί ο νοσηρός περιβαλλοντισμός; πώς θα σπάσουν τα κλειστά συστήματα; πώς οι αρχηγικές/ενδοκομματικές ισορροπίες; Δείτε εδώ το άρθρο (tvxs.gr, 23/4).
|
Γιώργος Παγουλάτος: Είναι αλήθεια οι κυβερνήσεις συνεργασίας η καλύτερη λύση;
Η αβεβαιότητα της αυτοδυναμίας μετά τις προσεχείς εκλογές έχει τροφοδοτήσει ένα διάλογο για τα υπέρ και κατά των κυβερνήσεων συνεργασίας έναντι των μονοκομματικών κυβερνήσεων. Υποστηρίζουν ορισμένοι ότι μια κυβέρνηση δικομματικής συνεργασίας 1ου και 3ου κόμματος είναι όχι απλώς αναπόφευκτη σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, αλλά και επιθυμητή. Είναι, λοιπόν, προτιμότερες οι κυβερνήσεις συνεργασίας έναντι των αυτοδύναμων; Η απάντηση είναι: εξαρτάται... Κυριότερο ελάττωμα των κυβερνήσεων συνεργασίας: στρεβλώνουν τον μηχανισμό της λογοδοσίας. Σε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ξέρεις ποιος καρπώνεται τις επιτυχίες και ποιος χρεώνεται τις αποτυχίες. Στις κυβερνήσεις συνεργασίας, η ακεραιότητα της ευθύνης κατακερματίζεται. Ελάττωμα αυτοδύναμων κυβερνήσεων: η ιδιοποίηση της εξουσίας, η αποικιοποίηση του κράτους. Η απάντηση: ισχυρά θεσμικά αντίβαρα, ενεργός αντιπολίτευση, μαχητικά και ανεξάρτητα ΜΜΕ, λειτουργούσες ανεξάρτητες αρχές, ισχυρή Δικαιοσύνη. Μια κυβέρνηση συνεργασίας θα μπορούσε ίσως να σημειώσει πρόοδο στα παραπάνω. Θα μπορούσε όμως να οδηγήσει και στο αντίθετο: ισχυρότερα εξωθεσμικά ιδιωτικά και μιντιακά συμφέροντα, απέναντι σε μια πιο αδύναμη εκτελεστική εξουσία. Δείτε εδώ το άρθρο ("Καθημερινή", 16/4).
*Ο Γιώργος Παγουλάτος αναλαμβάνει τη θέση του Πρέσβη της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ
Δείτε εδώ την σχετική ευχαριστήρια ανάρτηση (fb, 23/4): "Ευχαριστώ από καρδιάς για τις ευχές σας. Στα προσωπικά μου νέα, αποδέχθηκα την τιμητική πρόταση του Πρωθυπουργού να αναλάβω πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, διαδεχόμενος τον καθηγητή Γ. Πρεβελάκη του οποίου η θητεία έληξε τον Οκτώβριο. Είναι μια θέση που μου δίνει την ευκαιρία να υπηρετήσω την πατρίδα μου και αισθάνομαι ότι μπορώ να είμαι χρήσιμος¨.
|
Κώστας Καλλίτσης: Ισχυρή ή αυτοδύναμη;
Ο μύθος λέει ότι σε καιρούς ταραγμένους και ευμετάβλητους, μια χώρα έχει ανάγκη από κυβερνήσεις που να παίρνουν αποφάσεις στα γρήγορα, χωρίς πολλά πολλά. Με άλλα λόγια, ότι χρειάζεται κυβερνήσεις κοινοβουλευτικά αυτοδύναμες (ελέω, βεβαίως, εκλογικού νόμου...) κι όχι κάποια «δυσλειτουργική» κυβέρνηση συνεργασίας... Με την απερχόμενη αυτοδύναμη κυβέρνηση, αρκετά πράγματα καθυστέρησαν: η αποκατάσταση της νομιμότητας και της ελευθερίας διακίνησης των ιδεών στα ΑΕΙ τέσσερα χρόνια μετά δεν έχει γίνει – η δε περιβόητη πανεπιστημιακή αστυνομία διαλύθηκε και οι προσληφθέντες κατανεμήθηκαν σε αστυνομικά τμήματα. Η έγκαιρη απόδοση της δικαιοσύνης ήταν άλλη μία κεντρική δέσμευση. Τέσσερα χρόνια μετά, καθεστώς είναι οι καθυστερήσεις, που ισοδυναμούν με μη απόδοση δικαιοσύνης, εις βάρος του πολίτη, της ανάπτυξης και της δημοκρατίας. Η αξιολόγηση στο Δημόσιο ήταν μια τρίτη δέσμευση. Στάλθηκε στις ελληνικές καλένδες. Η ασφάλεια του πολίτη ήταν μια τέταρτη δέσμευση... Στην ουσία του θέματος: γιατί χρειαζόμαστε κυβερνήσεις συνεργασίας; Γιατί η χώρα για να αναπτυχθεί έχει ανάγκη δύσκολες τομές και μεταρρυθμίσεις. Κι αυτές δεν μπορεί να τις κάνει μια κυβέρνηση λαϊκής μειοψηφίας και οριακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Μπορούν να τις επιχειρήσουν κυβερνήσεις ευρείας λαϊκής στήριξης, ήτοι συνεργασίας. Δείτε εδώ το άρθρο ("Καθημερινή", 23/4).
|
Αναρτήσεις/ Αποχαιρετισμός στην Μυρσίνη Ζορμπά
Αντώνης Λιάκος: Το τελευταίο κείμενο της Μυρσίνης
«Η λέξη που ταιριάζει σε αυτόν τον σύντομο ορίζοντά μου είναι η ανυπαρξία. Δεν περιγράφεται, γιατί είναι ένας ου τόπος, ου χρόνος. Την περασμένη εβδομάδα στη συζήτηση με τον γιατρό κατάλαβα ότι διακόπτουμε τις χημειοθεραπείες, δεν είχαν αποτέλεσμα, και ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές. Επομένως η ανυπαρξία είναι αυτό που εκφράζει καλύτερα, που διατυπώνει με μεγαλύτερη ακρίβεια αυτό που έρχεται... Πιο πέρα, σηκώνοντας το βλέμμα, η ανυπαρξία είναι το πιο ρεαλιστικό... Είναι λίγο αστείο βέβαια, καμία ανυπαρξία δεν είναι ρεαλιστική, παρά μόνο άμα τη βλέπεις απ' έξω και εγώ τη βλέπω από πολύ κοντά πια». Πέρασε στην ανυπαρξία πριν από λίγο. Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 21/4).
Δείτε εδώ ένα παλαιότερο κείμενο της Μ. Ζορμπά με θέμα τον σύγχρονο χορό και τίτλο: "Άστεγος, πλάνης, νομάς; Ο σύγχρονος χορός στην Ελλάδα!"
Ο χορός υπήρξε αδικημένος ως τώρα ανάμεσα στις τέχνες που έχουν τύχει ενός είδους κρατικής υποστήριξης, όπως το θέατρο, η μουσική, ο κινηματογράφος. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να μετατραπεί σε πλεονέκτημα αν αξιοποιηθεί η εμπειρία των άλλων δημόσιων οργανισμών, που στη διάρκεια των δεκαετιών πάλιωσαν ως μηχανισμοί ή έμειναν στάσιμοι και ελάχιστα ευέλικτοι, δεν ανανεώθηκαν απέναντι στις νέες εξελίξεις και ανάγκες... Η ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της συνεργασίας, μέσα από μια πολιτισμική πολιτική που θα αφορά όχι τους λίγους και εκλεκτούς αλλά όλους, με άξονες τη διαφορετικότητα, τη συμπερίληψη, τη συμμετοχικότητα και τη βιωματική προσέγγιση μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα πολιτισμικής αναγέννησης των πόλεων στη χώρα. Ο χορός έχει τις δικές του τεράστιες δυνατότητες να αναπτύξει ερευνητικά προγράμματα, παραγωγές, παραστάσεις, πρόβες, ανταλλαγές, φιλοξενία, υποτροφίες, βραβεία, φεστιβάλ, εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις, δίνοντας ώθηση στον πολιτισμό της καθημερινής ζωής και αναζωογονώντας τις τοπικές κοινότητες.
|
|