Τρίτη, 16 Απρίλιος 2024

Πάμε για νέο τρίτο πόλο

564883 401785806527378 769048636 nΤην πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν συγκρούστηκε με τα κατεστημένα συμφέροντα και παράλληλα υπέφερε από έντονα στοιχεία κυβερνητισμού εκφράζει στο tvxs.gr ο πρώην υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος, προκρίνοντας την «αναγκαιότητα να δημιουργηθεί ένας νέος ισχυρός τρίτος πόλος» στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό που τώρα χρειάζεται η χώρα δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί αλλά περισσότερο επαγγελματισμό στην πολιτική», αναφέρει χαρακτηριστικά. Κληθείς να σχολιάσει τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης συνεργασίας, συστήνει «να της δώσουμε 2-3 μήνες» προτού ασκήσουμε κριτική, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να πετύχει για να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη έως το 2013, οπότε και θα δούμε αλλαγές. Για το ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την εκτίμηση ότι το επόμενο διάστημα θα εξελίσσεται σε κόμμα και θα αποκτά «πιο θεσμικά χαρακτηριστικά».

Είπε στο tvxs.gr για την προωθούμενη «κίνηση πολιτών»:

-Τα πολιτικά κενά τα ανακαλύπτει η ίδια η κοινωνία

-Στην κυβέρνηση Παπανδρέου έδειξα δείγματα γραφής

-Θα παλέψουμε για την επικράτηση της κοινής λογικής.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ίδρυση της πολιτικής κίνησης την οποία προωθείτε;

Να διευκρινίσω καταρχάς ότι δεν πρόκειται για πολιτική κίνηση αλλά για κίνηση πολιτών. Δεν πρόκειται για πολιτικό κόμμα. Άλλωστε, προσωπικά δεν πιστεύω στη δημιουργία πολιτικών κομμάτων τα οποία δημιουργούνται από πάνω προς τα κάτω. Δεν έχει κανένα νόημα να εμφανιστούν 10-15 πολιτικά στελέχη και να έρθουν να πουν: «γεια σας, είμαστε οι καλύτεροι, εμείς ξέρουμε πώς μπορούμε να αλλάξουμε αυτόν τον τόπο». Τις αναγκαιότητες και τα κενά τα ανακαλύπτει η ίδια η κοινωνία. Επομένως, οι εκατοντάδες πλέον συμμετέχοντες μιας μεγάλης κίνησης αποφασίσαμε ότι υπάρχει η αναγκαιότητα να δημιουργηθεί ένας νέος ισχυρός τρίτος πόλος στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα φανεί και από τη διακήρυξη αρχών την οποία θα δημοσιοποιήσουμε τις επόμενες εβδομάδες. Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπερδιπλάσια δύναμη από το ΠΑΣΟΚ και τετραπλάσια περίπου δύναμη σε σύγκριση με τη ΔΗΜΑΡ. Με άλλα λόγια, δεν μπορούν από μόνα τους αυτά τα δύο κόμματα, ή ακόμα και άλλα μικρότερα κεντρώα - φιλελεύθερα κόμματα τα οποία εμφανίστηκαν στις εκλογές, να καλύψουν αυτόν το χώρο. Δεν μιλάμε για μία συγκόλληση, για τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου μεγέθους, αλλά για μία νέα προγραμματική σύγκλιση του χώρου με πρακτικές προτάσεις οι οποίες θα απευθύνονται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία (κόστος διαβίωσης, κοινωνικό κράτος, παιδεία, υγεία, πρόγνωση για τους ηλικιωμένους, καθημερινότητα, αστυνόμευση, μεταφορές, επικοινωνίες, φορολόγηση, δικαιοσύνη κ.ο.κ.).

Ποιο είναι το βασικό πολιτικό χαρακτηριστικό αυτής της πρωτοβουλίας; Το σύνθημα «μεταρρυθμίσεις»;

Δεν είναι μόνο οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν συνδεθεί πολλές φορές με κάτι πολύ ανατρεπτικό το οποίο θα φέρει τα πάνω κάτω. Αυτό που επικαλούμαστε εμείς είναι ότι πρέπει να επικρατήσει η κοινή λογική. Για παράδειγμα, στην ακρίβεια: Παρ' όλη τη μεγάλη ύφεση, έχουμε τόσο υψηλές τιμές που δεν δικαιολογούνται μόνο από τον αυξημένο ΦΠΑ. Το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει σοβαρό αντιμονοπωλιακό πλαίσιο. Η κοινή λογική υπαγορεύει ότι χρειάζεται μία σοβαρή Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία θα ανακαλύπτει και θα επεμβαίνει στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δρουν καρτέλ. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι σήμερα η Επιτροπή δεν διαθέτει καν οικονομολόγους, παρά μόνο νομικούς. Μόλις ένα άτομο βρίσκεται στη διεύθυνση μελετών και αυτός ασχολείται με την αρχειοθέτηση. Παράλληλα, θα πρέπει να ανταποκρίνεται η δικαιοσύνη, η οποία δεν μπορεί να αφήνει υποθέσεις να λιμνάζουν επί 4 και 5 χρόνια.

Έχετε πει ότι το ΠΑΣΟΚ έκλεισε τον κύκλο του. Πότε συνέβη αυτό κατά τη γνώμη σας;

Το ΠΑΣΟΚ έκλεισε τον κύκλο του όταν σταμάτησε να είναι δύναμη αλλαγής αυτής της χώρας, όταν περιορίστηκε -κατά την περίοδο της τελευταίας διακυβέρνησης- μόνο στη διαχείριση της οικονομικής πολιτικής. Έπρεπε ταυτόχρονα να προωθήσει έντονες αλλαγές και στο κράτος και στο παραγωγικό μοντέλο, πράγμα το οποίο προϋπόθετε συγκρούσεις με τα κατεστημένα συμφέροντα. Και κατεστημένα συμφέροντα δεν είναι μόνο οι συντεχνίες και οι συνδικαλιστές αλλά και τα οικονομικά συμφέροντα, όπως αυτά στα οποία αναφέρθηκα πριν, τα καρτέλ. Το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να ανακαλύψει και τη δική του δύναμη -την οποία είχε σε παλαιότερες περιόδους- αλλαγής του παραγωγικού και κρατικού μοντέλου. Δεν το έκανε. Περιορίστηκε στη δίνη αυτής της οικονομικής διαχείρισης. Άλλωστε, κατά τη γνώμη μου δεν μπορούσε πλέον να το κάνει, καθώς υπέφερε από έντονα στοιχεία κυβερνητισμού. Η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του ήταν στελέχη τα οποία είχαν συνηθίσει να κυβερνούν επί 20 και 30 χρόνια. Τα κόμματα πρέπει να ανανεώνονται. Δεν μπορούν να μένουν με στελέχη τα οποία κυβερνούν συνεχώς. Και αυτό το οποίο τώρα χρειάζεται η χώρα δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί αλλά περισσότερο επαγγελματισμό στην πολιτική, ανθρώπους που θα δίνουν λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ κυριαρχείτο τα τελευταία χρόνια από επαγγελματίες πολιτικούς και αυτό δεν του έκανε καλό.

Αυτό είναι λίγο πολύ και το πλαίσιο της δικής σας απομάκρυνσης από το ΠΑΣΟΚ; Έπαιξε ίσως ρόλο και η αλλαγή συσχετισμών στην ηγεσία του κόμματος;

Καθόλου. Εγώ πιστεύω πλέον ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι κάτι μεγαλύτερο, το οποίο υπερβαίνει και το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ και τα μικρότερα κεντρώα - φιλελεύθερα κόμματα. Χρειάζεται μία ριζική ανασύνθεση του χώρου και το λιγότερο που με απασχολεί είναι αν θα περιλαμβάνομαι προσωπικά. Ό,τι είναι να δημιουργηθεί, θα το δείξει η ίδια η κοινωνία. Και όσοι συμμετέχουν δεν θα πρέπει να βάζουν προσωπικά στοιχήματα.

Η πολιτική σας πρωτοβουλία είναι μεν ολοκαίνουρια, αλλά ο ίδιος έχετε συνδεθεί με το ΠΑΣΟΚ και τη διακυβέρνηση Παπανδρέου. Προβαίνετε σε κάποιο είδος αυτοκριτικής;

Όπως γνωρίζετε, η δική μου κυβερνητική θητεία δεν ήταν των 20-30 ετών, όπως άλλων στελεχών και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά των 5 μηνών. Και σε αυτό το διάστημα πιστεύω ότι έδειξα δείγματα γραφής. Ήταν σαφής ο πολιτικός μου λόγος. Είναι γνωστή η σύγκρουσή μου με τους συνδικαλιστές, πέρυσι το καλοκαίρι, όταν καλούσαν σε λευκές απεργίες τους εφοριακούς (δηλαδή να μην μαζεύει έσοδα το Δημόσιο και άρα να καταρρεύσει η ελληνική οικονομία). Είναι γνωστό το γεγονός ότι κατάργησα τα μυστικά κονδύλια στις γραμματείες Τύπου, όπως και ότι είμαι ο μόνος υπουργός που έκλεισε δύο οργανισμούς (γλιτώνοντας για τον ελληνικό λαό τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ). Είναι επίσης γνωστό ότι κατέθεσα άμεσα ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης των δημόσιων ΜΜΕ το οποίο σταμάτησαν συνάδελφοί μου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπως και ότι μείωσα τον προϋπολογισμό των Γενικών Γραμματειών κατά 40% μέσα σε λίγους μήνες, «κόβοντας» όλες τις δαπάνες εθιμοτυπίας αλλά και επιδοτήσεις οι οποίες χορηγούνταν χωρίς αιτία και χωρίς κριτήρια. Παράλληλα, σε επίπεδο προσωπικής στάσης, απ' ό,τι γνωρίζω είμαι ο μόνος βουλευτής στην πρόσφατη ιστορία του ελληνικού κοινοβουλίου ο οποίος δεν έκανε χρήση των βουλευτικών του προνομίων. Νομίζω ότι ο καθένας θα πρέπει να κρίνεται για τα δείγματα που δίνει από θέσεις οι οποίες του παρέχουν τη δυνατότητα να διαμορφώνει πολιτικές. Δεν υποστηρίζω ότι ήμουν αλάθητος, όλοι κάνουν σφάλματα. Ειδικά στη θέση που βρισκόμουν ήμουν υποχρεωμένος να υπερασπίζομαι και πολιτικές με τις οποίες πιθανώς να μην ήμουν σύμφωνος. Αλλά έτσι γίνεται όταν συμμετέχεις σε ένα ευρύτερο σχήμα. Παρεμπιπτόντως, να υπενθυμίσω ότι ήμουν ένας από τους 3 υπουργούς που είχαν το θάρρος να διαφωνήσουν στο θέμα του δημοψηφίσματος.

Πώς κρίνετε τα πρώτα βήματα των 3 κυβερνητικών εταίρων;

Θα μπορούσε κανείς να είναι επικριτικός στα πρώτα βήματα της κυβέρνησης. Εγώ θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Είναι εύκολο να κάνεις κριτική, γιατί κάθε κυβέρνηση κάνει λάθη. Όμως, αυτό το οποίο πρέπει να δει κανείς είναι ότι πρόκειται για μία από τις τελευταίες ευκαιρίες που έχει η χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Υπό αυτήν την έννοια, αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πετύχει στο έργο της, που είναι να παραμείνει η χώρα στη ζώνη του Ευρώ έως το 2013, οπότε και φαίνεται ότι θα γίνουν μεγάλες αλλαγές σε επίπεδο ΕΕ (διαδικασίες όπως η τραπεζική ένωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ένα επιπλέον «κούρεμα» του δημόσιου χρέους κατά 25% του ΑΕΠ, θα αναδιατάξουν τις δημοσιονομικές προτεραιότητες). Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει άκριτη υποστήριξη προς την κυβέρνηση. Αλλά ας της δώσουμε 2-3 μήνες, ώστε να δούμε αν είναι αποτελεσματική ή αναποτελεσματική, που το απεύχομαι για το καλό της χώρας.

Να της δώσουμε λέτε 2-3 μήνες και για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης, το οποίο είχε κυρίαρχη θέση στις προεκλογικές εξαγγελίες;

Κοιτάξτε, κανένα κόμμα δεν είπε την αλήθεια πριν από τις εκλογές. Και συνήθως τα κόμματα που λένε την αλήθεια στον ελληνικό λαό πριν από τις εκλογές μάλλον καταδικάζονται. Ο ελληνικός λαός στρέφεται σε εκείνους που του λένε ότι οι καταστάσεις είναι πιο εύκολες απ' ό,τι πραγματικά είναι.

Όσον αφορά στην αξιωματική αντιπολίτευση;

Αυτή τη στιγμή, η αντιπολιτευτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ίδια με εκείνη που ασκούσε ο κ. Σαμαράς, πράγμα που είναι αυτονόητο διότι το Μνημόνιο και η εφαρμογή των πολιτικών δημοσιονομικής εξυγίανσης αποτελούν το κεντρικό σημείο στην πολιτική ζωή. Από εκεί και πέρα, εκτιμώ ότι το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξελίσσεται σε κόμμα και θα αποκτά πιο θεσμικά χαρακτηριστικά.

*Δείτε εδώ τη συνέντευξη όπως δημοσιεύτηκε στο tvxs.gr στις 11-07-2012.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση