Πέμπτη, 18 Απρίλιος 2024

Πέθανε σε ηλικία 70 ετών ο Ulrich Beck, μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Πέθανε στο Μόναχο σε ηλικία 70 ετών ο Γερμανός κοινωνιολόγος και φιλόσοφος Ulrich Beck. Πρόκειται για μια μεγάλη απώλεια για την Ευρώπη - ήταν παθιασμένος ευρωπαιστής, οπαδός του Καντιανού κοσμοπολιτισμού αλλά και για την Ελλάδα την οποία είχε επισκεφτεί πολλές φορές και ήταν από του λίγους Γερμανούς διανοούμενους - μαζί με τον Γιούργκεν Χάμπερμας - που την υποστήριζαν κάνοντας κριτική στην 'Μακιαβελλική' περιοριστική πολιτική λιτότητας της κ Μέρκελ. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του άλλωστε είχε τίτλο 'Από τον Μακιαβέλλι στην Μερκιαβέλλι' εκδ Πατάκης.
Ασχολήθηκε με την κοινωνία του ρίσκου και της διακινδύνευσης, τη νέα ατομικότητα και την ανάδυση της κοινωνίας πολιτών  ("Η Επινόηση του πολιτικού" εκδ Πατάκη), το οικολογικό κίνημα και το ξεπέρασμα του παραδοσιακού έθνους- κράτους. Κεντρική του φιλοσοφία ήταν η προώθηση της 'αναστοχαστικής νεωτερικότητας' (reflective modernity).
Μια μεγάλη απώλεια την πιο κρίσιμη στιγμή στην Ευρώπη. Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ως ανεξάρτητο μη κοματικό σωματείο Σκέψης χρωστάει πολλά στο έργο του Ulrich Beck. Το 2005 μάλιστα παραλίγο να ήταν ένας από τους κεντρικούς ομιλητές - μαζί με τον Άντονι Γκίντενς - στην εκδήλωση για τα δέκα χρόνια δράσης της.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση