Παρασκευή, 29 Μάρτιος 2024

Με θέμα ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και νέο ΤΑΙΠΕΔ

Δεν ήταν βέβαια προγραμματισμένο, όμως ενδεχομένως να υπήρξε χρήσιμο το ότι η τελική (;) ευθεία των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα/Κουαρτέτο έφθασε ακριβώς μετά την "Μαύρη Δευτέρα" του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Αν μη τι άλλο, για να έχουμε δει σαν πού πατάμε. τι ζημιά, τι έκτασης ζημιά έχει γίνει μετά την τρελή κούρσα Βαρουφάκη και τα capital controls. που βρίσκεται η χρηματοπιστωτική σφαίρα, σαν πού κινούνται σήμερα οι αποτιμήσεις των αξιών.
Εκείνο που έγινε με το meltdown των τραπεζικών - ιδίως - μετοχών , στο άνοιγμα του ΧΑΑ , μετά από 25 ημέρες "αργίας" και με την κίνηση κεφαλαίων αυστηρά περιορισμένη, ήταν αναμενόμενο. Όπως γλαφυρά περιέγραψε βετεράνος της αγοράς, "είναι σαν να βάζεις κάποιον να τρέξει με τα δυο χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη, και μαζί δεμένα με το ένα πόδι - και να κάθεσαι να χρονομετράς και να σχολιάζεις πώς θα τρέξει!".
Πράγματι, με αγοραστές να δύνανται να προσέλθουν μόνον με ... new money, τι περίμενε κανείς να γίνει; Δηλαδή, πήγε η αγορά να ανοίξει με αγοραστές μόνον όσους θα είχαν πάει να σηκώσουν 60-60 ευρώ η έστω 420 από τα ΑΤΜ, ή όσους θα έφερναν σακούλες κασαδούρα από το σπίτι ή από θυρίδα (με την κυρία Βαλαβάνη, ή τώρα τον Παύλο Πολάκη να ετοιμάζονται να ελέγξουν, ex post , την προέλευση των ρευστών) ή απ όσους θα έφερναν κεφάλαια από το εξωτερικό (εδώ, ο Παν. Νικολούδης στον ρόλο του Ιαβέρη-ελεγκτή). Ακόμη και αν προσπεράσει κανείς τον απόλυτο παραλογισμό, ότι οι συναλλαγές άνω των ... 500 ευρώ σε ρευστό "απαγορεύονται", βλέπουμε ότι στην ουσία χρηματιστηριακές συναλλαγές "επιτρέπονται" μόνον σε κεφάλαια εξωτερικού. ( Το είδαμε, άλλωστε, με τον ΟΤΕ: η DT "εσωσε την μέρα", την Τρίτη).
Γι αυτό είπαμε ότι ήταν πολύτιμο που η "Μαύρη Δευτέρα" ήρθε ακριβώς να εισαγάγει την συζήτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών: προσπαθεί και πασχίζει, τώρα, η Κυβέρνηση Τσίπρα, με την πολύτιμη στήριξη του Γιάννη Στουρνάρα (που είναι χαριτωμένο να δει κανείς πότε θα τον μετακαλέσει τελικά στην Βουλή για το δικό της σώου η Ζωή Κωνσταντοπούλου), να επισπεύσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προκειμένου να μην λειτουργήσει η λαιμητόμος του bail-in των καταθέσεων. (Όχι πως ενδιαφέρεται κανείς, σοβαρά, για τους καταθέτες. Όμως, να άμα χαθεί κι αυτών η εμπιστοσύνη...) .Θα προκάνει η Κυβέρνηση; Αμφίβολο - πολύ αμφίβολο. Όπως είχε συμβεί και με την προηγούμενη εμπειρία ανακεφαλαιοποίησης, όπου επί έναν χρόνο σέρνονταν, επειδή διαδοχικά σχήματα Ν.Δ./ΠΑΣΟΚ/ΛΑΟΣ/ΔΗΜΑΡ δεν ήθελαν να σηκώσουν το πολιτικό κόστος: θυμάστε; αλλά και επειδή οι Βρυξέλλες βάλθηκαν να νομικίζουν, έτσι φοβούμαστε θα συμβεί και τώρα.
Και κινδυνεύουμε οι παλιοί μέτοχοι - οι Καταριανοί της Πίστεως, οι Τσέχοι και Ρώσοι της Πειραιώς, οι Καναδοί και άλλοι της Eurobank, οι όποιοι επώνυμοι δικοί μας (Λάτσης, απο σπόντα παλαιάς Eurobank) της Εθνικής να αποθαρρυνθούν να μετάσχουν ολωσδιόλου. Ακόμη περισσότερο οι κοινοί θνητοί! Κι εμείς κινδυνεύουμε να μείνουμε να τσακωνόμαστε αν η ανακελαφαιοποίηση θα γίνει με κοινές ή με προνομιούχες και αν τις διοικήσεις θα ορίζει το "δικό μας" ΤΧΣ ή ο "δικός τους" ESM. Ενώ, φυσικά, η Λαφαζανική παρέα και ο Γιάνης Βαρουφάκης θα ονειρεύονται μιαν παλιού, καλού τύπου συνολική κρατικοποίηση όλου του τραπεζικού συστήματος. Ώστε να σηκώσει ο υπερήφανος, φορολογούμενος λαός το κόστος των κόκκινων δανείων που έχουν απογειωθεί μετά την Βαρουφακιάδα, αλλά να μετέρχεται η αυριανή εξουσία τον νέο crony statism αντί του παλιού, καλού crony capitalism που ζήσαμε έως τώρα.
Όσο για το νέο ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας όπως κι αν βαφτιστεί, οι τωρινές αποτιμήσεις στο Χρηματιστήριο τουλάχιστον δείχνουν ότι - πέρα από τον παραλογισμό των 50 δις... - οι αυριανές οιμωγές για "ξεπούλημα" δεν θα' χουν νόημα.
Μόνο ένας τρόπος υπάρχει να γίνει αντιληπτό το Ταμείο. Έστω ότι πεθαίνει ο πατέρας και οι γιοι του κληρονομούν μια περιουσία - χωράφια; διαμερίσματα; μετοχές; κάποια επιχείρηση; - που όμως δεν την έχουν ποτέ αξιοποιήσει σωστά. Έχουν δικά τους παιδιά που πρέπει να σπουδάσουν, να βοηθηθούν να ξεκινήσουν την δική τους ζωή. Υπάρχει και η μάνα, που πρέπει να γηροκομηθεί. Άμα οι γιοι που κληρονόμησαν γαντζωθούν επάνω στην περιουσία, τι κάνουν; Καταδικάζουν την επόμενη γενιά σε ανέχεια, την απερχόμενη σε ανασφάλεια!

Δημοσιεύτηκε στην Ναυτεμπορική στις 6/8/2015

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση