Τρίτη, 31 Ιανουάριος 2023

Δυο βήματα πριν τις εκλογές

Με δυο βασικές τοποθετήσεις - που απέχουν μεταξύ τους λίγες μόνο ημέρες - "υποδέχονται προληπτικά" τις κάλπες της 20ης Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα οι "εταίροι" της.
Υπήρξαν και διάφορες άλλες, όπως εκείνη του αμίμητου Γερούν Ντάϊσσελμπλουμ που κάλεσε την Ελλάδα να αποφασίσει αν θέλει να γίνει Βόρεια ή Νότια Κορέα, ή πάλιν εκείνη του Πιερ Μοσκοβισί που δήλωνε προθυμία στήριξης από μέρους των Βρυξελλών της Κυβέρνησης που θα προέλθει από τις κάλπες της 20/9/2015, με προϋπόθεση όμως "σκληρή δουλειά και αίσθημα ευθύνης".
H ουσία, αναμενόμενο, προήλθε από τον Βόλφγκανγκ Σώϋμπλε. Ο οποίος στο άτυπο Eurogroup του Λουξεμβούργου (όπου δεν - ΔΕΝ - υπήρξε αληθινή πρόοδος στον δρόμο/μονοπάτι προς την έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους), έκρινε αναγκαίο και επίκαιρο να επαναφέρει - με 3σέλιδο έγγραφο που κατέθεσε και το οποίο διέρρευσε καταλλήλως στην Handelsblatt... - το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας Κράτους εντός Ευρωζώνης. Προσοχή! χρεοκοπίας οργανωμένης, εύτακτης, προβλεπόμενης, με CCA/ρήτρες συλλογικής δράσης που θα υποχρεώνουν τους ομολογιούχους οι οποίοι έχουν κρατικό χαρτί στα χέρια τους να αποδέχονται "αυτόματη παράταση του χρόνου ωρίμανσης των ομολόγων". Συμπληρώστε την εικόνα με το ότι η προσέγγιση Σώϋμπλε αρθρώνεται πάνω στην Ευρωπαϊκή συζήτηση για την ευστάθεια των τραπεζών (που στα χαρτοφυλάκιά τους έχουν τα εν λόγω κρατικά ομόλογα) και τις καταθέσεις των οποίων η λογική Σώϋμπλε δεν δέχεται με τίποτε να οδηγήσει σε αυτόματη Ευρωπαϊκή εγγύηση, ό,τι κι αν λένε οι σχεδιασμοί της "Τραπεζικής Ένωσης".
Αξίζει τώρα, να πάει κανείς λίγες μέρες πιο πίσω. Και να θυμηθεί την τοποθέτηση του Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ, όταν εξηγούσε ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στην πρόσφατη συμφωνία της με τους "εταίρους", σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο "η στάση της Ευρώπης θα είναι διαφορετική". Πρόκειται για τον ίδιο Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ, ο οποίος - τον κρίσιμο Φεβρουάριο, λίγο μετά την συμφωνία της 20/2/2015 - είχε δημόσια κοντραριστεί με τον Σώϋμπλε για την πρόσθετη πίεση που επιδιωκόταν να ασκηθεί τότε στην Ελλάδα. Και για τον ίδιο Γιουνκέρ που είπε ότι "Ευρώπη είναι ο φούρναρης της Κω που δίνει ψωμί στους πρόσφυγες" (και οι Γερμανοί που τους υποδέχονται με πανώ καλωσορίσματος στον σταθμό του Μονάχου, βέβαια).
Αυτό είναι το πραγματικό σκηνικό, και όχι σ' εκείνο των στημένων, εσωστρεφών ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών που βασικά πάσχισαν να συσκοτίσουν μάλλον παρά να αποκαλύψουν την στάση τους και τις προθέσεις τους για την "επομένη μέρα". Να παραδεχθούμε, ειν' αλήθεια, ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με επιμελημένο και σαφή τρόπο αρνήθηκε να προχωρήσει στην παραδοσιακή παροχολογία προεκλογικής λογικής, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να πει, αυστηρά, ότι στα θέματα της Κοινωνικής Ασφάλισης (όπου είναι γνωστό ότι οι ερχόμενοι μήνες θα είναι βουνό), "δεν γίνεται για το 2016 τίποτε". Και πάλι, βέβαια, στο καυτό μέτωπο των αγροτών ούτε ο Μεϊμαράκης άντεξε να μην τάξει πισωγύρισμα στα περίπου δεσμευτικά συμφωνημένα - όμως εκεί είχε φροντίσει να συμπαραταχθεί στην υπόσχεση για αναθεώρηση των συμφωνημένων (με μια ακόμη δόση από τα διαβόητα "ισοδύναμα") και ο Αλέξης Τσίπρας...
Ο οποίος, εξ άλλου, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι την επόμενη των εκλογών "Η Ελλάδα θα κυβερνηθεί" - απωθώντας έτσι το φάσμα επαναληπτικών εκλογών και προσερχόμενος σε μια λογική συνεργασιών - αν η ρητώς (ακόμη) αποκλείοντας έναν Μεγάλο Συνασπισμό/Grosse Koalition, όπως σταθερά ονειρεύονται και προωθούν οι "εταίροι". Ο Τσίπρας, πάντως, δεν μπόρεσε να μην επιμείνει στους τομείς που θεωρεί ότι έχουν μείνει ανοιχτοί προς διορθωτική διαπραγμάτευση: αναδιάρθρωση του χρέους, "κόκκινα δάνεια"/ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών, προσδιορισμός δομής και λειτουργίας του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας, διευθέτηση των εργασιακών, θέματα ΔΕΗ/ΑΔΜΗΕ. (Ενδιαφέρον: ούτε αυτός άφησε πολλά-πολλά ανοιχτά για το Ασφαλιστικό).
Ενώ όμως όλα αυτά δείχνουν - δυο βήματα πριν τις εκλογές - ένα κάποιο μέτρο ρεαλισμού, προσγείωσης στην πραγματική πραγματικότητα, αποδοχής των δεσμεύσεων προς τους "εταίρους", ενώ επίσης και οι δυο μονομάχοι βλέπουν με σχετική σύγκλιση τα θέματα ανάπτυξης/επενδυτικής επανεκκίνησης - καλά, στα λόγια: αλλά πότε η πολιτική τάξη δεν έκανε κάτι άλλο σ' αυτό το μέτωπο προεκλογικά; ούτε τα χρόνια Σημίτη... - υπάρχει ανοιχτό το μεγάλο ερώτημα. "Με τι λογής ανθρώπινο δυναμικό θα περπατήσουν οι επόμενοι μήνες; Και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ πεισματικά κράτησαν στα ψηφοδέλτιά τους ό,τι παλιό διέθεταν (πλην, για τον ΣΥΡΙΖΑ, των φυγάδων προς ΛΑ.Ε. Λαφαζάνη/Ζωής). Ενώ δεν έκαναν κανένα άνοιγμα προς οτιδήποτε καινούργιο.
Καλό βόλι!

Δημοσιεύτηκε στην Ναυτεμπορική στις 17/9/2015

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση