Κυριακή, 10 Δεκέμβριος 2023

Νέο σύνδρομο αυτοπαγίδευσης

Ώρες, πλέον, απομένουν μέχρι να μάθουμε την έκβαση των stress tests των συστημικών τραπεζών. Τα οποία διαδίδεται ότι "βγαίνουν καλύτερα από το αναμενόμενο", με το βασικό τουλάχιστον σενάριο - να το δούμε, βέβαια, στην πράξη αυτό - μετά από την AQR/την αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού τους. Που κι εκείνη είχε δώσει λαβή σε μια φάση διαρροών/αισιοδοξίας /ξεφουσκώματος. Ενώ μέρες μένουν μέχρι να δούμε την νομοθέτηση τόσο του πλαισίου της ανακεφαλαιοποίησης (που, θυμίζουμε, το 2012-13 είχε αποτελέσει casus belli), όσο και εκείνου που θα ρυθμίσει το ναρκοπέδιο των "κόκκινων δανείων". (Τα οποία έχουν αφεθεί να βαραίνουν εδώ και δυο χρόνια...).
Θυμηθείτε τα βήματα: Ξεκινήσαμε, στην πορεία προς την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών Ελληνικών τραπεζών (χωρίς, εννοείται, "κούρεμα" των καταθέσεων) με την προειδοποίηση/απειλή του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάϊσσελμπλουμ, ότι θα όφειλε να έχει ολοκληρωθεί "έγκαιρα" - δηλαδή μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου - η τρέχουσα επιθεώρηση/αξιολόγηση/review του Προγράμματος Προσαρμογής, Μνημονίου-3, Συμφωνίας, πείτε το όπως θέλετε! Ύστερα, "ακούστηκε" η άποψη Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ (και, στο βάθος, η ανάλογη άποψη του ΔΝΤ) ότι δεν θάπρεπε τα δυο - ανεκαφαλαιοποίηση και review - να συνδεθούν κατά τρόπο που η ανακεφαλαιοποίηση να πάει πίσω: ο συστημικός κίνδυνος ενός νέου bail-in "αθώων" (άλλη η περίπτωση Κύπρου, υπονοείται...) δεν ήταν αμελητέα υπόθεση για το σύνολο της Ευρωζώνης.
Το κατέγραψαν, αυτό, οι δικοί μας! Και παρευθύς θεώρησαν ότι έχουν δυνατότητες παρέλκυσης στην εφαρμογή του Προγράμματος. Και γενικά σε επίπεδο προαπαιτούμενων και ειδικότερα όμως - στο θέμα των κόκκινων δανείων, θέμα εξ ορισμού και άρρηκτα συνδεδεμένο με την όποια ανακεφαλαιοποίηση. Εκείνο που ζήσαμε τις τελευταίες δυο βδομάδες, σε παρέλκυση και σε άρνηση καθενός υπουργού να σηκώσει κάτι το αντιδημοτικό στο δικό του τομέα, αυτό εξέφρασε. Άλλωστε γι αυτό και μας κατέφθασε και ο Αντιπρόεδρος της Commission Βάλντις Ντομπρόφσκις και επανέφερε - σχετικά διαφανώς... - την απειλή του bail-in , αν δεν ολοκληρώσουμε έγκαιρα τις διαδικασίες. (Αυτός μας άφησε τράτο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου...). Α, ναι, μην παραβλέπουμε και τις υποστηρικτικές τοποθετήσεις, στο θέμα ακριβώς των "κόκκινων δανείων" από πλευράς του εμψυχωτικού Φρανσουά Ολλάντ, που κατέλαβε την περασμένη βδομάδα το συλλογικό φαντασιακό μας στην Αθήνα.
Καθώς, όμως, στην ίδια περίοδο "ανέβηκε" κατακόρυφα και το ζήτημα των προσφύγων και του μεγάλου μεταναστευτικού ρεύματος προς Κεντρoευρώπη μέσω Ελλάδας, η Αθήνα αισθάνθηκε - ή, πάντως, οι "εταίροι" της θεωρούν ότι αισθάνθηκε... - ότι έχει πλέον στην διάθεσή της νέες ευχέρειες χειρισμών. Ήδη , ακούσαμε τον σώφρονα Γιάννη Μουζάλα να διακηρύσσει, όλως αναρμοδίως!, ότι μέσω του προσφυγικού "του" αποκτούμε δημοσιονομικά περιθώρια...
Προσθέστε τώρα, τις τοποθετήσεις των δικών μας τραπεζιτών, που δείχνουν αντίθετοι με την λογική πλειστηριασμών των ενυπόθηκων δανείων (ή και της απειλής πλειστηριασμών). Πρώτη πήρε την σχετική πρωτοβουλία η Λούκα Κατσέλη. Ακολούθησε ο Μιχάλης Σάλλας, ο οποίος και σε προηγούμενες φάσεις είχε τοποθετηθεί με επιχειρήματα όχι τόσο κοινωνικά, αλλά και λειτουργικά: οι τράπεζες μόνον κόστος και πίεση θα υποστούν από ένα φόρτωμα εκπλειστηριασμένων ακινήτων. Άσε που μια πρόσθετη κατάρρευση των αξιών των ακινήτων θα "κοκκινίσει" ακόμη περισσότερο την όποια εγγυητική βάση των ενυπόθηκων χαρτοφυλακίων τους...
Όλοι αυτοί οι παράγοντες λειτούργησαν μαζί. Έτσι κάπως βρεθήκαμε με νέα, συνειδητή καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις. Και με την πονηρία να κατατίθεται μεν οσονούπω στην Βουλή νομοθετική ρύθμιση για τις αρχές της ανακεφαλαιοποίησης, αλλά οι "επιμέρους διαρρυθμίσεις" να μένουν ως φαίνεται για υπουργικές αποφάσεις. Όπως άλλωστε και οι τελικές διευθετήσεις των "κόκκινων δανείων".
Νέο σύνδρομο αυτοπαγίδευσης, μας μυρίζει εδώ. Και τούτο εδώ - ακόμη πιο επικίνδυνο - ο Ευρωπαϊκός Τύπος ήδη ξεκίνησε να δίνει προειδοποιήσεις προς την Αθήνα, να μην το πολυπαίζει το παιχνίδι της παρέλκυσης.

Δημοσιεύτηκε στην Ναυτεμπορική στις 29/10/2015

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση