e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες ενημερώσεις και να το πείτε στους φίλους σας.
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα Καλεί)
Η εκπομπή «Athens Calling» με τον Περικλή Βασιλόπουλο, μεταδίδεται κάθε Κυριακή 10-12 το βράδυ. Συνεχίζει σταθερά τον Διάλογο στα μεγάλα θέματα της Κοινωνικής Ευθύνης: Υγεία, Περιβάλλον/Κλιματική Κρίση, Ψηφιακός Πολίτης, Νεοφυείς Επιχειρήσεις με κοινωνικό σκοπό, Ευεξία και Ποιότητα Ζωής. Μια εκπομπή για δυναμικούς και ενεργούς πολίτες όλων των φύλων που ξαγρυπνούν σκεπτόμενοι με τη συνοδεία καλής μουσικής στο τέλος της εβδομάδας, λίγο ΠΡΙΝ το ΜΕΤΑ. Αυτή την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021, στις 10-12 το βράδυ, καλεσμένη στο στούντιο είναι η Έφη Σπύρου, Visual Artist που ξεκίνησε στο Θερμοκήπιο Καλλωπιστικών Φυτών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών το γύρισμα σύντομων βίντεο που θα αφορούν 360 Γυναίκες Δημιουργούς με στόχο το WOMANIFESTO (Μανιφέστο των Γυναικών) και η Παυλίνα Μάρβιν, Ποιήτρια, που επιμελήθηκε την εκδήλωση του «Με τα λόγια [γίνεται] με τίτλο: Μέλισσα! Περιμένω να φανείς!», όπου 12 γυναίκες συγγραφείς της νεότερης γενιάς στέλνουν μια ποιητική επιστολή προς ένα γυναικείο χαρακτήρα. Στις 10:45 μ.μ. στο ραδιοφωνικό ένθετο με τίτλο «Η Φιλοσοφία στο ΤΩΡΑ και το ΜΕΤΑ», από τη Θεσσαλονίκη ο Θεόδωρος Παπαγγελής, Ομ. Καθηγητής Φιλολογίας στο ΑΠΘ, μιλά για ένα από τα πιο επηρεαστικά έργα της Παγκόσμιας Φιλοσοφίας, το έργο του Λουκρήτιου «Περί Φύσεως/De rerum Natura», που εκδόθηκε πρόσφατα σε δική του επιμέλεια από τις εκδόσεις Gutenberg. Στις 11:30 μ.μ. Athens Calling London: Συζήτηση με τον Ηλία Μόσιαλο, Καθηγητή Πολιτικών Υγείας στο LSE από το Λονδίνο για τη Δημόσια Υγεία, την Covid-19, τον Καρκίνο, την εθνική στρατηγική Μεταμοσχεύσεων, τις νέες τεχνολογίες Υγείας και όλες τις συναφείς διεθνείς εξελίξεις.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (14/11) εδώ (Α' Μέρος) εδώ (Β' Μέρος) και εδώ (Γ' Μέρος). Καλεσμένοι ήταν οι: Φοίβη Κουντούρη, Αλέξανδρος Καρύδης,Έλσα Νικολαΐδου, Ηλίας Μόσιαλος. Δείτε επίσης εδώ (εισαγωγή) τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου»
Κάθε Παρασκευή, από τις 19 έως τις 20, ακούστε στο Πρώτο Πρόγραμμα την εκπομπή του Περικλή Βασιλόπουλου «Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο», με φιλοξενούμενο το δημοσιογράφο Αντώνη Παπαγιαννίδη. Την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021, καλεσμένες ήταν: • Η Αρετή Γεωργιλή, Ιδρύτρια του ελληνικού τμήματος «Lean in» και η Έλενα Συρμαλή, Εγκληματολόγος, μέλος ΔΣ ΚΕΘΙ, για την έμφυλη Βία και για το πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει μια γυναίκα που υφίσταται βία. • Η Κατερίνα Σαράντη, είναι η πρώτη ανάπηρη αθλήτρια που πήρε μέρος στον Κλασικό Μαραθώνιο και τερμάτισε με χρόνο 2.33.37¨ με το χειρήλατο τρίτροχο όχημά της. Μιλά για την προσπάθειά της, τις προπονήσεις της και για το παρα-Τρίαθλο στο οποίο επίσης αγωνίζεται.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (19/11) εδώ (Α' Μέρος) εδώ (Β' Μέρος) και εδώ (Γ' Μέρος).
|
Χαιρετισμός της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Συμπόσιο «Ελλάδα και πολιτιστική κληρονομιά» (UNESCO)
Το θέμα του Συμποσίου, «Ελλάδα και πολιτιστική κληρονομιά», είναι θεμελιώδες, πρωτίστως για τους Έλληνες, αλλά και την ίδια την Ευρώπη. Η οικουμενική παρακαταθήκη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, τα ιδανικά και οι αξίες του, καθώς και η διατήρηση και προστασία της πολιτιστικής αυτής κληρονομιάς, συγκροτούν όψεις της σύγχρονης ελληνικότητας...Η ανάδειξη και διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δεν είναι μόνο μια προβολή του ελληνισμού στο παρελθόν, ούτε εξαντλείται στην καταγραφή και διάσωση της ιστορικής μνήμης. Έχει επείγουσα σημασία, για το παρόν και το μέλλον, και διττό χαρακτήρα: παιδαγωγικό, καθώς διεισδύει στον νεοελληνικό τρόπο ζωής, και αναπτυξιακό, με τη μορφή νέων δυνατοτήτων για την οικονομία και την κοινωνία. Δείτε εδώ τον πλήρη χαιρετισμό της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
|
Το ζητούμενο από τα (νέα) μέτρα για την πανδημία: αποτέλεσμα, όχι αυτοδικαίωση" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
Σ' αυτήν λοιπόν την πραγματική – πραγματικότατη – συγκυρία της αναζήτησης ενός νέου πλαισίου μέτρων προκειμένου να ανασχεθεί η πανδημία (ή: για να καταδειχθεί ότι «ό,τι μπορούμε, κάνουμε!», που εξαρχής ήταν η ουσία των πραγμάτων), έχει σημασία με ποια λογική γίνεται η προσέγγιση των μέτρων: καταγγελίας των «κακών»; τιμωρητικότητας έναντι των αφρόνων; απόσεισης της ευθύνης; εξήγησης ότι «αυτό είναι το περισσότερο που μπορούμε» για προστασία. έχει πολύ μεγάλη σημασία, ώστε να μην επικρατήσει μια αντίληψη (πολιτικά αποδοτικής, αλλά) τραυματιστικής διχαστικότητας στην ούτως ή άλλως διχασμένη κοινωνία «μας». Και να επικεντρωθεί η προσοχή στο αποτέλεσμα/στην συγκράτηση της πανδημίας. Δείτε εδώ το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην economia.gr (16/11) και στην koinoniapoliton.gr
|
|