e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες ενημερώσεις και να το πείτε στους φίλους σας.
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα Καλεί)
Η εκπομπή «Athens Calling» με τον Περικλή Βασιλόπουλο, μεταδίδεται κάθε Κυριακή 10-12 το βράδυ. Συνεχίζει σταθερά τον Διάλογο στα μεγάλα θέματα της Κοινωνικής Ευθύνης: Υγεία, Περιβάλλον/Κλιματική Κρίση, Ψηφιακός Πολίτης, Νεοφυείς Επιχειρήσεις με κοινωνικό σκοπό, Ευεξία και Ποιότητα Ζωής. Μια εκπομπή για δυναμικούς και ενεργούς πολίτες όλων των φύλων που ξαγρυπνούν σκεπτόμενοι με τη συνοδεία καλής μουσικής στο τέλος της εβδομάδας, λίγο ΠΡΙΝ το ΜΕΤΑ. Αυτή την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022, στις 10-12 το βράδυ, καλεσμένοι είναι: • Από την Θεσσαλονίκη η Λίνα Παπαδοπούλου, αν. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, αν. μέλος Εθνικής Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και μέλος της Επιτροπής για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα ΛΟΑΤΚΙ + Άτομα με Πρόεδρο τον Καθηγητή Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο, μιλά για τα συμπεράσματα, τις προτάσεις και την εφαρμογή των πορισμάτων της Επιτροπής. • Ο Θάνος Βλαχογιάννης, υπεύθυνος της τηλεφωνικής γραμμής συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής στήριξης για θέματα ΛΟΑΤΚΙ+ «11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ», μιλά για την σημασία και την συνεισφορά της υπηρεσίας. • Η Στέλλα Μπελιά, Νηπιαγωγός και Πρόεδρος Οικογενειών Ουράνιο Τόξο, μιλά για την έκδοση «LGBTQI ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟ. Ένας Οδηγός για νηπιαγωγούς και δασκάλους», όπως και για τις πολλές μορφές της σύγχρονης Οικογένειας. • Τέλος στο ένθετο της εκπομπής με τίτλο ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, ο Χρήστος Γιαπιτζάκης, αν. Καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Αθηνών και ιδρυτικό μέλος του Επικούρειου «Κήπου των Αθηνών», μιλά για το 12ο Πανελλήνιο Διαδικτυακό Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας και τον ρόλο της επικούρειας ευδαιμονίας στον σύγχρονο κόσμο.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (13/2) εδώ (Α' Μέρος) και εδώ (Β' Μέρος). Καλεσμένοι ήταν οι: Βαγγέλης Κοσμάτος, Ειρήνη Περπερίδου, Ανδρομάχη Μπούνα – Βάιλα. Δείτε επίσης εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου»
Κάθε Παρασκευή, από τις 19 έως τις 20, ακούστε στο Πρώτο Πρόγραμμα την εκπομπή του Περικλή Βασιλόπουλου «Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο», με φιλοξενούμενο τον δημοσιογράφο Αντώνη Παπαγιαννίδη. Την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022, 7 – 8 μ.μ., καλεσμένοι ήταν: • Ο Νίκος Βέττας, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επιστημονικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, μιλά για τον Πληθωρισμό, την ενεργειακή αγορά και την οικονομία. • Η Ελένη Τάκου, συνιδρύτρια της ΜΚΟ HumanRights360, μιλά για το θετικό αφήγημα στην προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Αστεγία και την κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών. • Από τα Χανιά, ο Παναγιώτης Παρτσινέβελος, αν. Καθηγητής Γεωπληροφορικής στο Πολυτεχνείο Κρήτης και Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Sense Lab, μιλά για τα Drones, την Δορυφορική Τηλεπισκόπηση και τις απίστευτα πολλές εφαρμογές τους στην καθημερινότητα και την Οικονομία.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (18/2) εδώ (Α' Μέρος) εδώ (Β' Μέρος) και εδώ (Γ' Μέρος).
|
Ηλίας Μόσιαλος: Ο εμβολιασμός μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης μακροχρόνιων επιπτώσεων της νόσου του κορωνοϊού
Με την έλευση των πολύ μεταδοτικών παραλλαγών του κορωνοϊού, από τις οποίες κόλλησαν ή και νοσηλεύτηκαν για κάποιο διάστημα και κάποιοι εμβολιασμένοι, κυκλοφορεί μια διάχυτη ανησυχία για το λεγόμενο σύνδρομο του μακροχρόνιου COVID. Μια ανάλυση του Οργανισμού Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) εξέτασε τα αναδυόμενα στοιχεία για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της νόσου του κορωνοϊού όπως προκύπτουν μετά τη νόσο ή μετά τον εμβολιασμό. Τα στοιχεία επίσης δείχνουν πως τα άτομα που έχουν κάνει μία ή περισσότερες δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό και νόσησαν μετά τον εμβολιασμό έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν το σύνδρομο του μακροχρόνιου COVID σε σχέση με εκείνους που παραμένουν μη εμβολιασμένοι και νόσησαν. Δείτε εδώ το κείμενο (fb, 16/2).
|
"Θρησκεία και αριστερά" του Νίκου Μουζέλη
Σε ό,τι αφορά τη θρησκεία, οι περισσότεροι αριστεροί διανοητές δέχονται τη μαρξιστική θεωρία. Με δυο λόγια, η θρησκεία είναι μια ανθρώπινη κατασκευή, μια αλλοτρίωση. Νομιμοποιείται από μια συντηρητική τάξη που την βλέπει ως ένα αποτελεσματικό μέσο διατήρησης του status quo... Όταν η πολιτική είναι προοδευτική, με την έννοια πως αντιμάχεται τις τεράστιες ανισότητες που ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός δημιουργεί, δεν μπορεί η Αριστερά να στέκεται μόνο στα θέματα της σχέσης Εκκλησίας και κράτους – θέματα βέβαια, σημαντικά (π.χ. ο πλήρης διαχωρισμούς κράτους και Εκκλησίας). Οι αριστεροί πολιτικοί και διανοητές πρέπει να πάψουν να θεωρούν προκαταλήψεις το ενδιαφέρον των ανθρώπων για τη θρησκεία. Πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη πως συχνά απλοί ιερείς υποστηρίζουν δυναμικά τους φτωχούς και περιθωριοποιημένους. Δείτε εδώ το άρθρο που δημοσιεύτηκε στα "Νέα" (19/2) και στην koinoniapoliton.gr
|
"Διαβάζοντας (και ξαναδιαβάζοντας) Γιάννη Στουρνάρα" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
Εδώ, όσοι είναι πανευτυχείς με την τωρινή τάση του ΑΕΠ (που πέρσι πήγε μεν θαύμα, αλλά μετά την αληθινή κατάρρευση του 2020 φέτος πάει καλά), χρειάζεται πάντως να θυμηθούν ότι ... από αποδόσεις των ομολόγων κάτω του 1%, περάσαμε άνω του 2,5% – και βλέπουμε! Βέβαια, για να προσγειώνουμε ήδη την συζήτηση, η διαφαινόμενη σύσταση Στουρνάρα να αρχίσουμε να φεύγουμε από την ελλειμματική δημοσιονομική διαχείριση, απορρίφθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος ρητώς διατήρησε (μέσω αναφοράς στην ακριβή τήρηση του Προϋπολογισμού) το έλλειμμα στο 1,4% του ΑΕΠ που προβλέφθηκε αρχικά λόγω αμφιβολίας για την εξέλιξη της πανδημίας. Η αλήθεια είναι ότι, τώρα και με την ακραία πολιτική πίεση για μέτρα αντιστάθμισης της ακρίβειας, το να ζητήσεις από Έλληνα πολιτικό να συγκρατήσει την δημοσιονομική διαχείριση ισοδυναμεί με πρόσκληση σε αυτοχειριασμό ή έστω σε αυτοθυσία. Δείτε εδώ το άρθρο (economia.gr, 18/2).
|
"Από το 1992 στο 2022: ένας διαφορετικός κόσμος" του Γιώργου Παγουλάτου
Τριάντα χρόνια πριν, τον Φεβρουάριο 1992, σε μια ειδυλλιακή πόλη της Ολλανδίας, 12 ηγέτες υπέγραφαν τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ θεωρείται η σημαντικότερη της Ε.Ε., καθώς εγκαινίασε την πορεία στο ευρώ. Όμως ο 2ος πυλώνας της, η κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, παρότι ανεκπλήρωτος, διατηρεί σήμερα τεράστια επικαιρότητα. Το άλμα της Ευρώπης προς την Ένωση και το ευρώ δεν θα είχε υπάρξει εάν δεν είχε προηγηθεί η διάλυση του σοβιετικού μπλοκ και η επανένωση της Γερμανίας. Το πρώτο απελευθέρωσε τους εθνικισμούς και τον πόλεμο στην άμεση γειτονιά, στην πρώην Γιουγκοσλαβία, επιτάσσοντας μια κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Δείτε εδώ το άρθρο ("Καθημερινή", 13/2).
|
Διαδικτυακές εκδηλώσεις
Δείτε εδώ το δελτίο τύπου για το 12ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας που διοργανώνεται διαδικτυακά από τους Φίλους Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Αθηνών" (19-20/2).
Δείτε εδώ την πρόκληση για τη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: "Η ελληνική οικονομία ενώπιον των νέων προκλήσεων" που διοργανώνει ο Όμιλος Δημοκρατία - Πολιτισμός (εν Ελλάδι φίλοι του Ιδρύματος Gabriel Peri). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022 στις 19.00 - 20.30. Την παρουσίαση της συζήτησης θα κάνει ο Αλφόνσος Βιτάλης, Πρόεδρος του Ομίλου.
|
|