e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες ενημερώσεις και να το πείτε στους φίλους σας.
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα Καλεί)
Η εκπομπή «Athens Calling» με τον Περικλή Βασιλόπουλο, μεταδίδεται κάθε Κυριακή 10-12 το βράδυ. Συνεχίζει σταθερά τον Διάλογο στα μεγάλα θέματα της Κοινωνικής Ευθύνης: Υγεία, Περιβάλλον/Κλιματική Κρίση, Ψηφιακός Πολίτης, Νεοφυείς Επιχειρήσεις με κοινωνικό σκοπό, Ευεξία και Ποιότητα Ζωής. Μια εκπομπή για δυναμικούς και ενεργούς πολίτες όλων των φύλων που ξαγρυπνούν σκεπτόμενοι με τη συνοδεία καλής μουσικής στο τέλος της εβδομάδας, λίγο ΠΡΙΝ το ΜΕΤΑ. Την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023,10-12 το βράδυ (Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8) καλεσμένοι στην εκπομπή ήταν: ● Ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Αρθρογράφος - συγγραφέας που μιλά για την Κλιματική Κρίση και τις δασικές πυρκαγιές, το δημογραφικό και τη μακροβιότητα, τις αξίες και την κατεύθυνση της ελληνικής κοινωνίας στην κατεύθυνση ενός Εθνικού Σχεδίου Ελλάδα 2050, που ακόμη βεβαίως δεν υπάρχει (η Δανία και η Ισπανία το έχουν ήδη εκπονήσει). ● Η Λίλη Πέππου, Ψυχολόγος και η Χριστίνα Παπαϊωάννου, Εικαστικός, μιλούν για το ρόλο της τέχνης στην ενδυνάμωση της ψυχικής υγείας και την ευζωία. ● Η Φανή Σπυριδάκη, Θεατρολόγος και επιχειρηματίας βραδινής εστίασης, μιλά για τη Μήδεια και το Αρχαίο Δράμα.
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (28/7) και δείτε εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο»
Κάθε Σάββατο, από τις 16:00 έως τις 17:00, ακούστε στο Πρώτο Πρόγραμμα την εκπομπή του Περικλή Βασιλόπουλου «Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο», με φιλοξενούμενο τον δημοσιογράφο Αντώνη Παπαγιαννίδη. Το Σάββατο 29 Ιουλίου 2023, 4-5 μ.μ. (Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8) καλεσμένοι ήταν: ● Ο Δρ. Ελευθέριος Σταματόπουλος, Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος Μελετητής, μιλά για το τι μπορούμε να διδαχτούμε από το Γαλλικό σύστημα Δασοπυρόσβεσης, την πρόσφατη πορτογαλική εμπειρία, όπως και για τα άμεσα και εφικτά μέτρα αλλαγών για την προστασία των δασών. ●Η Αλεξάνδρα Μεσαρέ, εκπρόσωπος της Greenpeace, εξηγεί τους δέκα μύθους που αφορούν τις δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. ●Ο Νίκος Δρόσος, Επίκ. Καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ψυχολόγος στην επαγγελματική Συμβουλευτική, μιλά για τα Κέντρα Ημέρας για την Υποστήριξη των Εργαζομένων που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (29/7) και δείτε εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
Αντώνης Παπαγιαννίδης: Οι δυο ανυποχώρητοι εχθροί: το «τίς πταίει;» και το «ό,τι μπορούμε κάνουμε!»
Θα μας επιτραπεί, εδώ, να καταθέσουμε την άποψη ότι οι δυο εχθροί – οι δυο ανυποχώρητοι εχθροί! – κάθε προσπάθειας να βελτιωθεί ριζικά/ουσιαστικά η κατάσταση στην πολιτική προστασία γενικότερα, πάντως την αντιμετώπιση των πυρκαγιών (οι οποίες πλέον όλοι, μα όλοι, αναγνωρίζουν ότι ήρθαν στο κέντρο των εμπειριών μας για να μείνουν...) είναι αφενός η βαριά σε συνέπειες προσκόλληση της δημόσιας συζήτησης μετά από κάθε καταστροφή στην Ελλάδα στο «τίς πταίει;»/ στην αναζήτηση ενόχων. και, αφετέρου, η διαχρονικά επιτεινόμενη εγκατάσταση της κοινής γνώμης σε μια λογική μειωμένων προσδοκιών, μόλις το κακό περάσει. σε μια λογική που τροφοδοτείται από την ευθυγράμμιση των εκάστοτε αρμοδίων πίσω από την διαβεβαίωση «ό,τι μπορούμε κάνουμε!»... Σαφώς, σαφέστατα, προηγείται η ανθρώπινη ζωή: θα ήταν αδιανόητο να υπάρξει συζήτηση επ' αυτού. Αλλά μετά, αμέσως μετά, θάπρεπε να ορθώνεται απαίτηση αποτελέσματος. Συγκεκριμένου, μετρήσιμου αποτελέσματος – επιτελικό κράτος, γαρ! Το «ότι μπορούμε κάνουμε», όταν έρχεται μετά το «δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα» (3 πολίτες νεκροί συν 2 πιλότοι εν ώρα καθήκοντος είναι διαχειρίσιμοι αριθμοί: πάλιν εναγής η σκέψη), και όταν μάλιστα συνδυάζεται με πολιτικό σιωπητήριο την ώρα της κρίσης, αποτελεί μια στάση που μπορεί άμεσα/βραχυπρόθεσμα να βολεύει καταστάσεις Μακροπρόθεσμα, όμως, τραυματίζει σε επίπεδο εμπιστοσύνης. Δείτε εδώ το άρθρο (ekdoseiskerkyra.gr, 28/7).
|
Κώστας Καλλίτσης: Να σώσουμε τα δάση – όσο κι αν κοστίζει!
Ο πόλεμος με την πυρκαγιά δεν χάνεται την ώρα της σώμα με σώμα σκληρής μάχης του πυροσβέστη στο φλεγόμενο δάσος, σε συνθήκες καύσωνα και με ανέμους που τρελά στροβιλίζονται. Χάνεται πριν, από φθινόπωρο μέχρι άνοιξη, χάνεται κάθε ημέρα που περνάει χωρίς να μπαίνουν στα δάση οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι ομάδες εθελοντών, για να τα καθαρίσουν, να αφαιρέσουν τη σωρευμένη καύσιμη ύλη, να φροντίσουν να είναι ανοιχτοί οι δασικοί δρόμοι, να είναι σε λειτουργία οι πυροσβεστικοί κρουνοί, να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες. Οι καταστροφές είναι πολλαπλάσιες από εκείνες στη Γαλλία ή μια άλλη, κανονική, χώρα, γιατί χάνουμε τον πόλεμο κάθε μέρα, κάθε μήνα, που δεν κάνουμε αυτό που πρέπει. Κι αυτό έχει όνομα: Λέγεται πρόληψη... Επί του πρακτέου: Η κυβέρνηση δίνει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να συντάξουν μέσα σε 30 ημέρες μελέτη, τι πρέπει να γίνει σε ορίζοντα 5ετίας για πρόληψη και καταστολή, με πρόχειρο χρονοδιάγραμμα και περιγραφή των απαιτούμενων δαπανών – μεγαλύτερες τα πρώτα χρόνια, αφού η καταστολή θα πρέπει να υπεραντισταθμίζει τα κενά πρόληψης, μειούμενες εν συνεχεία... Είναι μια ιδέα. Θα υπάρχουν και άλλες ίσως πολύ καλύτερες. Ας συμφωνήσουμε σε ένα: Η (καλυμμένη) αδράνεια δεν είναι επιλογή. Δείτε εδώ το άρθρο ("Καθημερινή", 23/7).
|
Αναρτήσεις επικαιρότητας
Περικλής Βασιλόπουλος: Το κύριο άρθρο της σημερινής «Καθημερινής» (28/7) - υποθέτω διά χειρός Αλ. Παπαχελά -μέσα σε πέντε γραμμές τα λέει σχεδόν όλα... ή μάλλον όλα τα εισαγωγικά, τα υπόλοιπα και πιο ουσιαστικά δεν θα περίμενε κανείς να τα διαβάσει στην -παρόλα αυτά πιο αξιοπρεπή-ελληνική εφημερίδα. Ζούμε σε κοινωνίες γενικευμένης Διακινδύνευσης που η Κλιματική Κρίση τις κάνει ακόμη πιο ευάλωτες όπως έλεγε και ο Urlich Beck (Risk Societies). Τα κράτη/κοινωνίες οφείλουν πλέον να εφαρμόζουν μια νέα ευέλικτη Ορθολογικότητα με συνεχή και συνδυασμένη στάθμιση κινδύνων... ο άγριος, πολύχρονος ελληνικός κομματισμός/κομματικοκρατία στέκονται εμπόδιο σε οποιαδήποτε ορθολογικότητα, επαγγελματισμό, πραγματική ηγεσία, σοβαρούς κανόνες λειτουργίας και αμερόληπτο έλεγχο βελτίωσης... και η σημερινή -πανίσχυρη κοινοβουλευτικά-κυβέρνηση όπως καί οι προηγούμενες (π.χ Σύριζα) τίποτα δεν έκαναν και μάλλον δεν θα κάνουν σ' αυτό τον κρίσιμο κόμπο. Δείτε εδώ την πλήρη ανάρτηση (fb, 28/7).
Γρηγόρης Φαρμάκης: Και να λοιπόν που το αίσθημα του «μεταρρυθμιστικού» κέντρου ανακάλυψε τώρα ότι η ψήφοι των πολιτών είναι πρόβλημα, γιατί η πλέμπα ψηφίζει λέει βουλευτές με παλαιοκομματικά κριτήρια, και επειδή υπάρχει κι αυτή η ενοχλητική δεδηλωμένη, αναγκάζονται από αυτό το παλαιοκομματικό σύστημα οι πρωθυπουργοί να τους κάνουν υπουργούς χωρίς ν'αξίζουν. Λες κι αυτοί κατέβηκαν από τον ουρανό, δεν ψηφίστηκαν από την πλέμπα με τα ίδια κριτήρια. Στα κοινοβουλευτικά μας ήθη, το να γίνονται υπουργοί οι βουλευτές (το οποίο όντως επιβάλει έμμεσα η δεδηλωμένη) εξασφαλίζει την αντιπροσώπευση και την λογοδοσία. Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 30/7).
Γιώργος Παγουλάτος: Αν υπάρχει ένα άρθρο που αξίζει να διαβάσετε σήμερα σε όλο τον Κυριακάτικο τύπο, είναι η εξαιρετική ανάλυση των Αλέξανδρου Διακόπουλου, Πέτρου Λιάκουρα, Κώστα Υφαντή και Κωνσταντίνου Φίλη, στην Καθημερινή («Σταθμίζοντας τα δεδομένα, στον δρόμο προς την Χάγη»). Ρεαλιστική, θαρραλέα, μεθοδική, εξαντλητική, στιβαρή τεκμηρίωση του γιατί η διαπραγμάτευση και προσφυγή στη Χάγη, δεν είναι περίπατος, δεν είναι χωρίς ρίσκα, δεν έχει καμία εγγύηση επιτυχίας... Είναι όμως η καλύτερη δυνατή (και γενναιότερη, και πατριωτικότερη) επιλογή στην παρούσα συγκυρία. Γιατί απλούστατα όλες οι άλλες εναλλακτικές (συμπεριλαμβανόμενης της επιτήδειας αδράνειας του "άστο γι' αργότερα", ή των εγχώριας κατανάλωσης μαξιμαλιστικών φαντασιώσεων) είναι πολύ χειρότερες... Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 30/7).
|
Vouliwatch/ H τελευταία θερινή ανασκόπηση του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (22-28/7)
Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αφορούσαν ζητήματα επικαιρότητας του τελευταίου διαστήματος που φανερώνουν τις μακροχρόνειες παθογένειες του ελληνικού κράτους και άπτονται ζητημάτων υποστελέχωσης σε καίριες κρατικές υπηρεσίες, εργασιακών αυθαιρεσιών και οικονομικών ζητημάτων. Αυτή την εβδομάδα τα κόμματα άσκησαν στο σύνολο τους 85 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτο έρχεται το ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. με 22, ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 20, το Κ.Κ.Ε. με 15, το το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής με 12, ύστερα ακολουθούν οι Σπαρτιάτες με 7, η Νέα Δημοκρατία με 6, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη με 2, και τέλος η Πλεύση Ελευθερίας με 1. Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 70 Ερωτήσεις, 10 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 3 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 2 Α.Κ.Ε. Δείτε εδώ περισσότερα.
|
|