|
Γιούργκεν Χάμπερμας, Καθηγητής Φιλοσοφίας: "Οι συνθήκες στην Ελλάδα θυμίζουν όψιμη Δημοκρατία της Βαϊμάρης"
Λίγες μέρες πριν από την έλευσή του στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, ο Γερμανός διανοητής παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών και τον Τάσο Τσακίρογλου. Διαβάστε τη εδώ.
|
"Η σκληρή αλήθεια είναι πως η Ελλάδα χρειάζεται τώρα ένα ακόμα βαθύ κούρεμα" του Στέφαν Κάιζερ
"Στην αρχή της κρίσης, οι ειδήμονες από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το «διεθνές νομισματικό ταμείο» (ΔΝΤ) προέβλεπαν πως οι δυσκολίες της χώρας δεν θα κρατούσαν πολύ. Αν δούλευε σκληρά για να εφαρμόσει την λιτότητά της, τα χειρότερα θα περνούσαν γρήγορα, διαβεβαίωναν την Αθήνα. Αλλά η Ελλάδα βρίσκεται σε ύφεση επί πέντε συνεχόμενα χρόνια και δε φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ". Δείτε εδώ το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Der Spiegel στις 18-07-2013 και αναδημοσιεύτηκε σε μετάφραση από το www.ppol.gr.
|
Editorial New York Times: "Λάθος συνταγή για την Ελλάδα"
"H ρίψη χιλιάδων ακόμα ανθρώπων στην ανεργία -που φτάνει ήδη το 27%- δεν ευνοεί την πραγματική μεταρρύθμιση, ιδίως όταν αυτό γίνεται κατ' απαίτηση των ξένων τραπεζιτών. Το τελευταίο ανάλογο κύμα απολύσεων του περασμένου Ιουνίου, όταν η κυβέρνηση έκλεισε τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, είχε έντονες παρενέργειες, που παραλίγο να διαλύσουν τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό του Σαμαρά". Διαβάστε εδώ το άρθρο που δημοσιεύτηκε στους New York Times στις 09-07-2013 και αναδημοσιεύτηκε σε μετάφραση από το www.ppol.gr.
|
"Η πολύμορφη βία και η δυσλειτουργία της δημοκρατίας" του Ηλία Μόσιαλου
"Καθώς η βία και η ανομία ολοένα αυξάνονται γύρω μας, είναι επιτακτική ανάγκη να πάρουν ξεκάθαρη θέση όλα τα κόμματα και οι κοινωνικοί φορείς ενάντια στα φαινόμενα αυτά. Η βία και η ανομία είναι ό,τι πιο οπισθοδρομικό και συντηρητικό υπάρχει στην κοινωνία μας, γιατί περιορίζει την ελευθερία επιλογών. Και καμιά μορφή βίας δεν θα πρέπει να γίνεται ανεκτή, όχι μόνο από το πολιτικό σύστημα, αλλά κυρίως από την κοινωνία μας και τους πολίτες". Δείτε εδώ το άρθρο του μέλους μας που δημοσιεύτηκε στην Athens Voice στις 19-07-2013.
|
"Δήμαρχος Αθηναίων: μια φωνή λογικής σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν τα άκρα" του Γιάννη Παλαιολόγου
"Όλοι έχουν δικαιώματα. Και οι διαδηλωτές, και οι καταστηματάρχες του κέντρου. Αυτό υποτίθεται πως εγγυάται ηκοινοβουλευτική δημοκρατία», μας λέει ο Καμίνης καθισμένος στο πολυτελές, ψηλοτάβανο γραφείο του στον πρώτο όροφο του δημαρχιακού μεγάρου. Αλλά η ελληνική δημοκρατία δεν μοιάζει με τις άλλες. Η πολιτική της αρχιτεκτονική είναι πολωμένη ανάμεσα σε δύο ισχυρά άκρα -της δεξιάς και της αριστεράς. Όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση της χώρας, τόσο περισσότερο το κάθε στρατόπεδο αδιαφορεί ή εχθρεύεται τα αιτήματα του άλλου". Δείτε εδώ το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Time στις 12-07-2013 και αναδημοσιεύτηκε σε μετάφραση από το www.ppol.gr.
|
"Κάτι κινείται αριστερά, αλλά τι ακριβώς;" του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη
"Στην πρωτοβουλία που -διεπίστωσε όποιος πήγαινε να συμμετάσχει, ή και απλώς περνούσε να δει περί τίνος επρόκειτο- πήρε η Ομάδα για τη συμπαράταξη Προοδευτικών, Σοσιαλιστικών, Οικολογικών και Αριστερών Δυνάμεων, ανταποκρίθηκε αληθινά ένα ευρύτατο φάσμα ανθρώπων απ΄ όλον εκείνο τον χώρο που βρίσκεται «απέναντι» στην Κεντροδεξιά ή, αν θέλετε, στη σημερινή εκδοχή διακυβέρνησης, χωρίς όμως να έχει «άνετη» στέγη στους κυρίαρχους πολιτικούς σχηματισμούς της Αριστεράς". Δείτε εδώ το άρθρο του μέλους μας που δημοσιεύτηκε στο www.protagon.gr στις 22-07-2013.
|
"Η κρατικοποίηση του νομίσματος και η πολιτική της σημασία" του Αθανάσιου Παπανδρόπουλου
"Το πολιτικό πελατειακό σύστημα είναι αυτό που, ως καθεστώς, για να παραμείνει στην εξουσία αγοράζει ψήφους από τους ψηφοφόρους. Κατά κανόνα δε, όσο καλύτερα τοποθετημένοι στις κρατικές αρθρώσεις είναι οι άνθρωποι που υπηρετούν, αλλά και χρησιμοποιούν, το σύστημα, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο δανεισμός τους -τον οποίο θα κληθούν να αποπληρώσουν τα παιδιά και τα εγγόνια των ανθρώπων που με την ψήφο τους συντηρούν το σύστημα. Στην εποχή μας, το σύστημα αυτό θεωρείται δημοκρατικό, γιατί υποστηρίζεται ότι επιτρέπει την εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία". Δείτε εδώ το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Εστία.
|
|