e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)
Αυτή τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019, 10 με 12 το βράδυ, (A' Πρόγραμμα ΕΡΑ, 91,6 / 105,8) η εκπομπή «Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί) με τον Περικλή Βασιλόπουλο ασχολείται με τα σύγχρονα Μαθηματικά και τις διεθνείς διακρίσεις ελλήνων φοιτητών στον 26ο Διεθνή Διαγωνισμό International Mathematic Competition. Στο στούντιο της Αγ. Παρασκευής συμμετέχουν τρεις φοιτητές Μαθηματικών του ΕΚΠΑ που απέσπασαν ένα χρυσό μετάλλιο και δύο αργυρά: Κυπριανός Προδρομίδης (χρυσό), Σωτήρης Αρμενιάκος (αργυρό) και Γιώργος Κοντογεωργίου (αργυρό). Μιλούν επίσης οι υπεύθυνοι Καθηγητές Αριστείδης Κοντογεώργης από το ΕΚΠΑ και Ρωμανός-Διογένης Μαλικιώσης από το ΑΠΘ.
Ακούστε εδώ την εκπομπή "Athens Calling" (Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019) με θέμα την 30η Ολυμπιάδα Βιολογίας και καλεσμένους τους: Δανάη Θέου, Γιώργο Χριστοδούλου, Ασημάκη Ταλαμάγκα, Νεφέλη Κωνσταντινίδη, Γιάννη Στούρα και τον Χαράλαμπο Σπηλιανάκη.
|
"Ασκώ τα δικαιώματά μου"
Ακούστε εδώ την εκπομπή «Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου,στην Ευρώπη του αύριο» (Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019) με καλεσμένους τους: Θάνο Βερέμη, Ηλία Μόσιαλο, Νίκο Βέττα και Σπύρο Τάσση.
|
"Προς την ΔΕΘ, με προσγειώσεις" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
"Τώρα έχουμε και την άλλη πρόθεση Κυριάκου που, αυτή, μας προξενεί μια ελαφρά ανησυχία προς μειδίαμα: να καθιερωθεί, λέει, μια επίσημη πρωθυπουργική τοποθέτηση στην λογική του State of the Union Address των Αμερικανών Προέδρων, που σιγά-σιγά βρήκε μιμητές από ΕΕ/Γιουνκέρ μέχρι Γαλλία/Μακρόν, ανακεφαλαιωτική συν προγραμματική, στην αρχή του χρόνου. Πάντως, το να εγκαταλειφθεί/να αφεθεί στο παρελθόν η παράδοση των «παροχών» μόνον καλό θα κάνει στην δημόσια συζήτηση. Η ίδια η έννοια των παροχών, κουβαλάει μαζί της κάτι από την εικόνα αγαθού άρχοντα ο οποίος δίνει χαριστικά κάτι – λιγότερο ή περισσότερο απλόχερα... - στους συμπαθείς υπηκόους του". Δείτε εδώ το άρθρο του μέλους μας Αντώνη Παπαγιαννίδη που δημοσιεύτηκε στην "Ναυτεμπορική" στις 7/9 και στο koinoniapoliton.gr
|
"Αυτό το βουνό δεν έλιωσε" του Γιώργου Παγουλάτου
"Σε αυτό το γεμάτο κινδύνους παγκόσμιο περιβάλλον, οι διεθνείς θεσμοί μπάζουν νερά, περισσότερα κι από όσα παράγουν τα τηκόμενα παγόβουνα της Γροιλανδίας. Η απόσταση ανάμεσα στις δύο όχθες του Ατλαντικού εξακολουθεί να διευρύνεται, όταν τα παγκόσμια προβλήματα επιτάσσουν στενό συντονισμό και κοινές προσεγγίσεις. Τουλάχιστον η τελευταία διάσκεψη του G7 ανέδειξε έναν διεθνή ηγέτη στο πρόσωπο του φιλελεύθερου ευρωπαϊστή Μακρόν, που ακτινοβολεί αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Τουλάχιστον η επίμονη ευρωπαϊκή ενότητα (παρά τις πολλαπλές ρωγμές) αντέχει, τελευταία άμυνα μιας ιστορικής συνείδησης που επιτάσσει ορθολογική συνεργασία και κοινούς θεσμούς για τις προκλήσεις που υπερβαίνουν τα εθνικά μεγέθη". Δείτε εδώ το άρθρο του μέλους μας Γιώργου Παγουλάτου που δημοσιεύτηκε στην "Καθημερινή" την 1/9 και στο koinoniapoliton.gr
|
Αναρτήσεις μελών
"Δηλαδή από τα βιβλία της ιστορίας λείπουν μόνο οι Μακεδονομάχοι; Και τώρα που "επανέρχονται" θα ενισχυθεί η εθνική συνείδηση; Εύκολο φαίνεται αλλά λείπουν δυστυχώς πολλά και κυρίως ο λογικός και μετρημένος πατριωτισμός που δεν θεωρεί ότι το έθνος μας είναι ανώτερο από τα άλλα, αλλά καλλιεργεί την αγάπη για την πατρίδα, την ελληνική γλώσσα, την Ελλάδα συνολικά, επειδή συμβαίνει να είναι η δίκη μας πατρίδα, όχι η ανώτερη ή η καλύτερη". Δείτε εδώ την ανάρτηση του μέλους μας Ηλία Μόσιαλου στα social media.
"Η ταραχή που προκάλεσε το Κορακοχώρι – και ο Γιάννης Βούλγαρης". Η προσέγγιση που επιλέγει ο Βούλγαρης του επιτρέπει να δει – και να προτείνει σ' εμάς να δούμε.... – κανονικότητα και διαφορετικότητα μέσα στον ίδιο βηματισμό, για μια χώρα που ναι μεν γνώρισε την πραγματικότητα της επιβολής στις διεθνείς της σχέσεις, που επίσης έζησε ολόκληρο φάσμα στοιχείων υστέρησης, μολαταύτα όμως «ανακάλυψε» την νεωτερικότητα, την διεκδίκησε... Ακόμη πάντως κι αν δεν πορευθείτε στο Κορακοχώρι, διαβάστε το βιβλίο!". Δείτε εδώ την πλήρη ανάρτηση του μέλους μας Αντώνη Παπαγιαννίδη στα social media.
|
Η εθνική συνείδηση και ιστορία και το 2021
"Στο κόσμο του μέλλοντος δεν χωρούν αναχρονιστικοί θεσμοί που προάγουν τον κοινωνικό στιγματισμό και τις στρατιωτικού τύπου αντιλήψεις περί συνύπαρξης. Η αξία της συλλογικής μνήμης σε μια κοινωνία είναι πολύ σημαντική ως προς τη διαμόρφωση της ταυτότητάς της. Αλλά δεν την τιμάς με χουντικές αναπαραστάσεις". Δείτε εδώ το άρθρο του Γιάννη Πανταζόπουλου με τίτλο: "Αφού δεν θέλεις να καταργήσεις τις σχολικές παρελάσεις, η σημαία ας αφορά όλους τους μαθητές" (lifo.gr, 7/9).
"Τέλος πάντων και για να μην μακρηγορούμε, η διδασκαλίας της Ιστορίας δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολιτικής επιλογής. Ούτε την δεξιά ούτε την αριστερή Ιστορία πρέπει να διδαχτούν τα παιδιά, ούτε την καθαρόαιμη «εθνική» ούτε την αυστηρά «κοινωνική». Πρόκειται για διαχωρισμούς αστείους, μακράν των αναγκών της πολύπλοκης εποχής μας". Δείτε εδώ το άρθρο του Δημήτρη Ευθυμάκη με τίτλο: "Η εθνική συνείδηση της Κεραμέως και το ταξικό σχολείο του Πολάκη" (Protagon.gr, 7/9).
"Η Ελλάδα όταν απώλεσε τον imitation σοσιαλισμό με τα λεφτά των άλλων, φλερτάρισε για λίγο με τον original σοσιαλισμό της βίας και της φτώχειας φοβήθηκε ότι θα πεινάσει και επέστρεψε στη δημοκρατία των ανοικτών θεσμών και της ελεύθερης αγοράς. Στο χέρι της είναι να μην ξαναμπεί σε τέτοια άκυρα και άκαιρα διλήμματα ποτέ πια. Ποτέ". Δείτε εδώ το άρθρο του Λεωνίδα Καστανά με τίτλο: "Η νέα εθνική συνείδηση" (Athens Voice.gr, 7/9).
|
|