e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)
Αυτή τη Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020, στις 10 -12 το βράδυ, (A' Πρόγραμμα ΕΡΑ, 91,6/ 105,8) η εκπομπή «Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί) με τον Περικλή Βασιλόπουλο ξεκινά μια σειρά μεταδόσεων αφιερωμένη στα 200 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων 1821-2021. Καλεσμένοι οι: Αριστείδης Χατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου στο ΕΚΠΑ, επιστημονικός υπεύθυνος της δημοσκόπησης του ΚΕΦΙΜ για το πώς βλέπουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες το 1821. Μιλά για όλα τα ζητήματα που απασχόλησαν πρόσφατα τη δημοσιότητα, το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον Μάρκο Μπότσαρη, τους εμπόρους και τη Φιλική Εταιρεία, το ρόλο των αγροτών – λαϊκών αγωνιστών που κράτησαν την επανάσταση όρθια θυσιάζοντας την ζωή τους. Καρολίνα Μέρμηγκα, συγγραφέας, που μιλά για το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Κάτι κρυφό Μυστήριο» (εκδόσεις Μελάνι), μια μυθιστορηματική αφήγηση για την ζωή του Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτου Κυβερνήτη της νεοσύστατης ελληνικής δημοκρατίας. Επίσης ο Παναγιώτης Πασπαλιάρης, Ιστορικός, συγγραφέας της βιογραφίας του Ιωάννη Καποδίστρια, μιλά για την κληρονομιά του στο σύγχρονο ελληνικό κράτος. Αλέξανδρος Μασσαβέτας, συγγραφέας, μιλά για το βαρύ συμβολικό φορτίο της Αγίας Σοφίας στην νεοελληνική συνείδηση και το εξίσου κρίσιμο συμβολικό φορτίο στην τουρκική κοινωνία στην προσπάθεια «εξισλαμισμού» της.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (13/7) εδώ (Α' Μέρος) και εδώ (Β΄ Μέρος). Καλεσμένoι οι: Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού, Γιώργος Κυριακόπουλος, Μπετίνα Ντάβου, Ηρακλής Μήλλας. Δείτε επίσης εδώ (εισαγωγή) και εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου»
Την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020,12-1 το μεσημέρι, (Α' Πρόγραμμα ΕΡΑ, 91,6/105,8) στην εκπομπή «Ασκώ τα δικαιώματα μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο» του Περικλή Βασιλόπουλου με φιλοξενούμενο τον Αντώνη Παπαγιαννίδη καλεσμένοι ήταν οι: Δημήτρης Σταματόπουλος, Καθηγητής Βαλκανικής και Ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, για μια ιστορική, συγκριτική αποτίμηση της Ελλάδας και της Τουρκίας με την ευκαιρία των 200 χρόνων ελληνικής ανεξαρτησίας 1821-2021. Μιλά επίσης, για την ευρύτερη σημασία της Αγίας Σοφίας. Από την Λευκωσία, ο Ζήνωνας Τζιάρας, Αναλυτής Γεωστρατηγικής, για την πολιτική Ερντογάν στην Ν.Α Μεσόγειο, την Λιβύη και την Κύπρο. Από την Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Χατζηθεοφάνους, Υποστράτηγος ε.α., πρ. Διοικητής Μονάδας στον Έβρο και απόφοιτος της Σχολής Πολέμου, για το βιβλίο του «Εθνική Στρατηγική. Πρόταση για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο» (εκδόσεις Σιδέρης), αλλά και το πώς η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα πολεμικό επεισόδιο βραχυχρόνιας διάρκειας.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (17/7) εδώ (Α' Μέρος) και εδώ (Β' Μέρος).
|
Ηλίας Μόσιαλος: Τι σημαίνει η αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού χωρίς θανάτους
"Η ποιοτική ανάλυση της σύνθεσης των κρουσμάτων δείχνει ότι πλέον τα περισσότερα κρούσματα είναι νέοι άνθρωποι που στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ασυμπτωματικοί ή περνάνε τη νόσο με ήπια συμπτώματα και δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν. Οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έχουν μάθει να προσέχουν και οι περισσότεροι ακολουθούν τις οδηγίες των οργανισμών δημόσιας υγείας...Πριν από λίγες εβδομάδες Ιταλοί γιατροί ισχυρίστηκαν ότι εξασθένησε ο ιός γιατί πλέον βλέπουν πιο ήπια περιστατικά στα νοσοκομεία τους. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, την περίοδο της μεγάλης έντασης της πανδημίας στη βόρεια Ιταλία, τα νοσοκομεία είχαν κατακλυστεί από βαριές περιπτώσεις". Δείτε εδώ τη συνέντευξη του Ηλία Μόσιαλου ("Καθημερινή", 17/7).
|
"Πώς θα γίνει(;) η συζήτηση για το Σχέδιο Πισσαρίδη" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
"Με ώρες, πλέον, να μας χωρίζουν από την Κορυφή όπου – υποτίθεται – θα αποφασισθεί κατ' αρχήν η θέσπιση και χρηματοδοτική λειτουργία Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, με αντίστοιχα λίγη απόσταση από τον λειτουργικό – υποτίθεται, επίσης – ανασχηματισμό που θα φέρει πλησιέστερα αποτελεσματικότητα στην επενδυτική/μεταρρυθμιστική επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας, ένα κεντρικό κομμάτι του παζλ μπήκε στην θέση του: Σε τηλεδιάσκεψη – πώς αλλιώς; - μετείχαν τα περισσότερα από τα μέλη της Επιτροπής Πισσαρίδη, με τους κοινωνικούς εταίρους σε υπεσχημένη δεύτερη γραμμή, προκειμένου να συζητηθεί με βάση το αρχικό πόρισμα της Επιτροπής η κατεύθυνση και οι επιμέρους επιλογές που επιδιώκεται να απαρτίσουν το Εθνικό Σχέδιο". Δείτε εδώ το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην "Ναυτεμπορική" (18/7) και στο koinoniapoliton.gr
|
Αναρτήσεις και Αντιλογίες
"Γενικά μέσα σε μια τέτοια επιβαρυμένη συγκυρία τόσο η πολιτική και διπλωματική κινητικότητα χωρίς σαφές στρατηγικό πλαίσιο όσο και η ακινησία που κρύβει στρατηγική αμηχανία ή φόβο έναντι του πολιτικού κόστους είναι δυο εξίσου προβληματικές συμπεριφορές. Σε αυτά αντιτάσσεται ένα σχέδιο ενεργειών που βασίζεται στο θεσμικό πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου χωρίς όμως να διολισθαίνει στον νομικισμό, γιατί αξιοποιεί με ασφάλεια όλες τις θετικές παραμέτρους της διεθνούς και περιφερειακής συγκυρίας". Δείτε εδώ την ανάρτηση του Μάνου Επιτροπάκη (fb, 18/7) με αφορμή το άρθρο του Ευάγγελου Βενιζέλου με τίτλο: "Η προοπτική των Ελληνοτουρκικών σχέσεων" ("Νέα", 18/7).
"Οι υπερπατριώτες των καφενείων της επικράτειας παρερμήνευσαν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος. Ζήτησαν αντίποινα γιατί εξέλαβαν την ενέργεια Ερντογάν ως ελληνοτουρκικό πρόβλημα, όχι ως κάλεσμα στο εσωτερικό της Τουρκίας να αναδιαμορφώσει τη σχέση της με τη Δύση. Αγνοούν το μακροχρόνιο σχεδιασμό του Ερντογάν να καταστήσει την Τουρκία, ηγέτιδα του ισλαμικού κόσμου και νέα υπερδύναμη...Η σοβαρή εθνική πολιτική δεν αυτοσχεδιάζει και δεν αντιδρά σπασμωδικά σε διάφορες προκλήσεις. Έχει επίγνωση ότι η διαχείριση ενός θέματος εξωτερικής πολιτικής σήμερα, μπορεί να δώσει εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα από την επανάληψη της ίδιας διαχείρισης αύριο". Δείτε εδώ την ανάρτηση του Γιώργου Κουκουβιτάκη (fb, 15/7).
|
"Έμφυλη ανάκαμψη" της Μαρίας Στρατηγάκη
"Το ευρωπαϊκό γυναικείο κίνημα διεκδικεί συγκεκριμένες ρήτρες ισότητας των φύλων στο Ταμείο Ανάκαμψης και μια νέα «Συμφωνία για την οικονομία της φροντίδας» στην μελλοντική Ευρώπη. Ζητά ακόμα ένα νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο που θα ενισχύσει τα μέτρα κατά της έμφυλης βίας και την προστασία των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων... Μήπως είναι καιρός να ανταποκριθούμε ως χώρα στη διεθνή πρόκληση, τώρα που όλα «γυρίζουν»;. Μήπως είναι μια ευκαιρία να μειωθεί το έλλειμμα πολιτικών ισότητας της κυβέρνησης με την συστηματική ένταξη της οπτικής του φύλου στην νέα φάση ανάπτυξης της χώρας;", Δείτε εδώ το άρθρο ("Νέα, 18/7).
|
"Μια νίκη για τις γυναίκες των επιχειρήσεων" της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου
"Έτσι λοιπόν και η Ελλάδα πλέον βρίσκεται ανάμεσα στις προηγμένες δυτικές χώρες που αναγνωρίζει ότι η ποιότητα της εταιρικής διακυβέρνησης είναι ευθέως συνδεδεμένη με την άρση των αποκλεισμών στη διοίκηση των επιχειρήσεων. Μιας και η ιστορία αφορά τους αγώνες των γυναικών για τη διεύρυνση της συμμετοχής στην εργασία πρέπει να επισημάνουμε κάτι και για την κυρία Λαζαράκου η οποία βρέθηκε στην πολιτική ενώ είχε καριέρα στον ανταγωνιστικό ιδιωτικό τομέα, σε γνωστή δικηγορική εταιρεία. Θα μπορούσε να καθίσει στην ωραία καρέκλα του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, να κάνει τη δουλειά της αλλά κυρίως να κάνει «δημόσιες σχέσεις» με την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας". Δείτε εδώ το άρθρο (liberal.gr, 16/7).
|
"Πενήντα ευκαιρίες για μια ωραία ζωή" της Λίνας Βασιλοπούλου
"Η επικοινωνία και το μοίρασμα των συναισθημάτων τους, άρχισε στις αρχές του 21ου αιώνα με μεγάλο βοηθό το πρώτο αλλά και μεγαλύτερο Ελληνικό γυναικείο περιοδικό "Η Γυναίκα" που παρουσίασε στις μανάδες μας, την δεκαετία του ΄60, ένα σύγχρονο κόσμο με πολιτισμό, ερωτικά μυθιστορήματα, με θέματα για την οικογένεια, την μητρότητα, την μαγειρική και τον γάμο, αλλά και την μόδα και ομορφιά. Οι πρώτες διαφημίσεις φιγουράριζαν στις σελίδες του περιοδικού και έκαναν τις νέες Ελληνίδες να ονειρεύονται ένα μεταπολεμικό κόσμο ευφορίας και οικογενειακής ευτυχίας. Οτιδήποτε γύρω από την σκοτεινή ηλικία της κλιμακτηρίου, έως την δεκαετία του 80, κρατιόταν στο σκοτάδι και στην σιωπή". Δείτε εδώ το άρθρο (therealwoman.gr, 14/7).
|
|