e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like και να βλέπετε όλες τις τρέχουσες δημοσιεύσεις.
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)
Αυτή τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020,10 με 12 το βράδυ, (A' Πρόγραμμα ΕΡΑ, 91,6/ 105,8) η εκπομπή «Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί) με τον Περικλή Βασιλόπουλο ασχολείται με τον Covid-19, την Καρδιά, το Σύμπαν, τη ποίηση και την Ενέργεια. Καλεσμένοι: • Από την Νέα Υόρκη, η Θεοδώρα Χατζηιωάννου, αν. Καθηγήτρια Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ των ΗΠΑ, μιλά για τη θεραπεία των αντισωμάτων πλάσματος για τον Covid-19 και για το αναμενόμενο εμβόλιο. • Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, ο Ιωάννης Γουδέβενος, Καθηγητής Καρδιολογίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, μιλά για τις επιπτώσεις του Covid-19 στα καρδιαγγειακά νοσήματα. • Από το Βέλγιο, η Αθηνά Μελή, Δρ. Αστροφυσικής, Επισκ. Καθηγήτρια στα Πανεπιστήμια Γάνδης και Λιέγης, αλλά και ποιήτρια, μιλά για το Σύμπαν, αλλά και για την ιαπωνική ποίηση Χαϊκού (δεκαεπτασύλλαβος στίχος) για την οποία έλαβε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Λευκάδιος Χέρν του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιαπωνίας. • Τέλος, ο Σπύρος Παπαευθυμίου, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Ενεργειακή Οικονομία (HAEE) και αν. Καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, μιλά για την Ενεργειακή Μετάβαση.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (21/9) εδώ (Α' Μέρος) και εδώ (Β΄ Μέρος) με θέμα συζήτησης: Δρόμοι γυναικών στην Επιστήμη. Καλεσμένες οι: Θέμις Αλισσάφη, Ελευθερία Γαλάτου, Εύα Μιχάλαινα, Αθηνά Σουγλέρη. Δείτε επίσης εδώ και εδώ (εισαγωγή), εδώ, εδώ, εδώ και εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου»
Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020, εκτάκτως 11-1 το μεσημέρι, (Α' Πρόγραμμα ΕΡΑ, 91,6/105,8) η εκπομπή «Ασκώ τα δικαιώματα μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο» του Περικλή Βασιλόπουλου με φιλοξενούμενο τον Αντώνη Παπαγιαννίδη, καλεσμένοι ήταν οι: • Γιάννης Τούντας, Καθηγητής Προληπτικής και Κοινωνικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, για την έρευνα της διαΝΕΟσις με τίτλο «Για ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας», στην οποία ήταν επιστημονικός υπεύθυνος. • Από τη Χάγη της Ολλανδίας, ο Αλέξανδρος Σαρρής, αν. Καθηγητής Διεθνούς Ναυτικού Δικαίου στο Erasmus University Rotterdam, για τον τρόπο άσκησης των Δικαιωμάτων των Κρατών, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας. • Ο Απόστολος Παπατόλιας, Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, για το νέο του βιβλίο με τίτλο «Η επόμενη μέρα του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Συνταγματισμού» (εκδόσεις Παπαζήση).
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (18/9). Δείτε επίσης εδώ (εισαγωγή) τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
H απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης του Βασίλη Σωτηρόπουλου στη ρ/δ εκπομπή του Περικλή Βασιλόπουλου "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (18/9/2020)
"Έχει εκδοθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης μια εργαλειοθήκη που λέει τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε σύμφωνοι με τα ανθρώπινα δικαιώματα ως προς την επιβολή των μέτρων. Το πρώτο που λέει είναι η προσωρινότητα. Το δεύτερο είναι η αναλογικότητα, αυτό που είπαμε πριν. Να μην υπάρχουν ηπιότερα μέτρα. Αν υπάρχουν ηπιότερα μέτρα, πρέπει να προτιμώνται από τον νομοθέτη. Μην πηγαίνουμε κατευθείαν στην καραντίνα και στο "κλείσιμο" των πάντων". Δείτε εδώ την πλήρη συνέντευξη με θέμα τα ατομικά και συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών εν μέσω της πανδημίας.
|
Ενδιαφέρουσες αναρτήσεις στο Διαδίκτυο. Θέσεις και Αντιλογίες
Βίβιαν Ευθυμιοπούλου: Για τις ελλείψεις του Webradio On Demand
"Χθες ήμουν έξω και δεν άκουσα την εκπομπή και η ΕΡΤ όχι μόνο δεν την έχει ηχογραφήσει και ανεβάσει ήδη αλλά είναι αδύνατον να εντοπίσει κανείς στο χάος του σάιτ το Webradio On Demand. Μου φαίνεται αδιανόητο να χάνεται αυτός ο πλούτος. Δηλαδή, η ΕΡΤ έχει μια πηγή με πολύτιμο νερό σε περιβάλλον ξηρασίας, το αφήνει να τρέχει και να χάνεται και δεν το συγκεντρώνει σε μια λιμνούλα να το εκμεταλλεύεται για καιρό καλύπτοντας, ίσως, και το κόστος παραγωγής του". Δειτε εδώ την ανάρτηση (fb, 27/9).
Σχόλιο Παρέμβασης: Η ανάρτηση είναι εύστοχη και ουσιαστική αλλά υπάρχουν βέβαια και μεμονωμένες εξαιρέσεις οι οποίες δεν αναφέρονται στη δημοσίευση όπως π.χ. οι ανωτέρω αναφερόμενες ραδιοφωνικές εκπομπές "Athens Calling" και "Ασκώ τα δικαιώματά μου" του Περικλή Βασιλόπουλου, που αναρτώνται σταθερά στο mixcloud - και αναμεταδίδονται από το fb - όπως και η εκπομπή "Μεγεθύνσεις" του Θανάση Γεωργακόπουλου - επίσης στο mixcloud. Κάποτε πρέπει να μάθουμε στην Ελλάδα τις υπάρχουσες καλές πρακτικές και όχι να τα κάνουμε όλα από την αρχή. Τις περισσότερες φορές η αρχή είναι ήδη εδώ αλλά δεν την προσέχουμε και δεν την ψάχνουμε.
Βαλίσια Βύζα: Πρώτο Σάββατο του Φθινοπώρου
"Μιλήστε την γλώσσα της αλήθειας. Κάντε έρωτα. Δύο φορές. Ξεσκονίστε το πικ απ. Βάλτε να παίζει ο δίσκος "Kind of Blue" του Miles Davis. Βάλτε ένα Tullamore Dew με ένα παγάκι. Μείνετε για λίγο μόνοι. Κοιτάξτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη. Αλλάξτε χωρίστρα. Τα περισσότερα πράγματα που δεν μας αρέσουν είναι επειδή δεν τα έχουμε συνηθίσει". Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 26/9).
Σχόλιο Π: Αυτό με το δύο φορές έρωτα το Σάββατο είναι μεν θεϊκό, αλλά πρέπει να υπάρχουν οι - πολύ δύσκολες πια - σχεσιακές προϋποθέσεις.
Λίνα Ρόκου: Για την πανδημία και την αλληλεγγύη
"Ξέρω ότι το μεγαλύτερο μας πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι αν θα πιούμε ένα ποτό μετά τα μεσάνυχτα. Ξέρω όμως ότι αυτό δεν είναι αποκομμένο από μια πολιτική που πολεμάει την πανδημία με όρους επικοινωνιακούς και όχι ουσιαστικούς". Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 26/9).
Σχόλιο Π: Δεν υπάρχει σχόλιο.
Χρήστος Δήμου: Τουρκική βιομηχανία οχημάτων
BMC. Ιδρύθηκε το 1964 με την British Motor Corporation να κατέχει το 26%. Σήμερα είναι στα χέρια Τούρκων και Καταριανών. Δραστηριότητες, μεγάλα οχήματα, τανκ και θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 26/9).
Κώστας Κάπος: Η αγορά της ΒΙΑΜΑΧ από τους Τούρκους
"Θυμάστε τη μακαρίτισσα τη BIAMAX του Φωστηρόπουλου, στη Λεωφόρο Αθηνών;... Βέβαια, ο ίδιος ο Φωστηρόπουλος δεν καταστράφηκε, (ποτέ άλλωστε οι ιδιοκτήτες δεν πτωχεύουν προσωπικά), αλλά το εργοστάσιο πήγε κατά διαόλου, έκλεισε και αγοράστηκε από τους Τούρκους, που το μετέφεραν στη χώρα τους. Και παράλληλα, εκατοντάδες εργαζόμενοι έμειναν στο δρόμο". Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 27/9).
Σχόλιο Π: Και να σκεφτείτε ότι το πρώτο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο με δυνατήτητες μαζικής παραγωγής κατασκευάστηκε στο Νεώριο της Σύρου το 1973.
|
H Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την Κύπρο
"Εξήντα πέντε χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Γιώργος Σεφέρης έγραφε ότι η Κύπρος «είναι ένας τόπος πλατύς, που μπορεί να χωρέσει το θαύμα», ότι για κείνον υπήρξε «η αποκάλυψη ενός κόσμου» και συνάμα «η εμπειρία ενός ανθρώπινου δράματος που μετρά και κρίνει την ανθρωπιά μας». Τόπος πανάρχαιος, όμορφος, πληγωμένος". Δείτε εδώ την πλήρη δήλωση της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
|
"Το προσφυγικό" του Νίκου Μουζέλη
"Με δεδομένη την ακινησία της ΕΕ, πρέπει να αντιληφθούμε πως οι περισσότεροι μετανάστες θα παραμείνουν στη χώρα μόνιμα. Άρα θα πρέπει και με τη βοήθεια ευρωπαϊκών πόρων να δημιουργήσουμε ένα συνεκτικό σφαιρικοί σχέδιο ένταξης των προσφύγων στον οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό/εκπαιδευτικό χώρο. Αυτό θα πάρει πολύ χρόνο και θα απαιτήσει σημαντικούς πόρους. Από την άλλη μεριά η ένταξη θα αμβλύνει τη γήρανση του πληθυσμού και, μέσο/μακροπρόθεσμα, θα βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Με δύο λόγια, η ανθρώπινη ένταξη των μεταναστών είναι η μόνη δημοκρατική, προοδευτική λύση. Κάθε άλλη λύση θα μας πάει προς τα πίσω". Δείτε εδώ το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο "Βήμα" (27/9) και στο koinoniapoliton.gr
|
Ηλίας Μόσιαλος: Τι να κάνουμε: μπορούμε να γίνουμε Σουηδία;
"Η Σουηδία ήταν από τις χώρες που δεν έκανε lockdown. Πολλοί επομένως θεώρησαν ότι η Σουηδία ήταν σαν τη Ελλάδα μετά την άρση του lockdown. Δεν ήταν όμως έτσι. Η Σουηδία δεν έκανε lockdown γιατί οι διαφορές στην κοινωνική και οικονομική της δομή σε σύγκριση με άλλες χώρες, την οδήγησαν να επιλέξει διαφορετική στάση και τελικά να διαχειριστεί διαφορετικά την πανδημία. Ποιές είναι οι διαφορές της Σουηδίας με την Ελλάδα που πρέπει να συνυπολογίζουμε όταν αναλύουμε τα μέτρα διαχείρισης της πανδημίας;". Δείτε εδώ την πλήρη ανάρτηση (fb, 24/9).
|
"Μαριαλένα Τσίρλη, με δύναμη από το Στρασβούργο" της Λίνας Βασιλοπούλου
"Η Μαριαλένα Τσίρλη μπήκε πραγματικά στην ζωή μας με δύναμη από το Στρασβούργο. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι η Ελληνίδα νομικός επιλέχθηκε ομόφωνα, για τη θέση του γραμματέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στην ιδιαίτερα τιμητική αυτή θέση εκλέγεται για πρώτη φορά γυναίκα, για πρώτη φορά Ελληνίδα. Η Μαριαλένα Τσίρλη μια επιστήμονας, με αρκετές και σπουδαίες περγαμηνές στην Νομική επιστήμη, θα προΐσταται σε μια ομάδα 640 υπαλλήλων, για πέντε χρόνια. Η είδηση αυτή μου κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον και ψάχνοντας την, ανακάλυψα πίσω από αυτήν την ισχυρή θέση της Registrar, μια σύγχρονη γυναίκα με παρουσία στα σόσιαλ, με απλή και ειλικρινή γλώσσα και ένα ωραίο πηγαίο χαμόγελο". Δείτε εδώ τη συνέντευξη (therealwoman.gr, 22/9).
|
"Αντιστοιχίζοντας Πισσαρίδη με Βρυξέλλες" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
"Είναι ενδιαφέρον να σημειώσει κανείς πόσο οι πρώτες εξειδικεύσεις που διακινούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να οργανώσουν τα Κράτη-μέλη την υποβολή των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης (και Ανθεκτικότητας) ενόψει του ξεκλειδώματος των πόρων του Next Generation EU, βρίσκονται σε παραλληλία με τις προτάσεις της Ενδιάμεσης Έκθεσης Πισσαρίδη. Ήδη οι δυο πρώτες από αυτές τις κατευθύνσεις ήταν γνωστές, δεδομένες, συζητημένες ως προτεραιότητες της ΕΕ εδώ και καιρό". Δείτε εδώ το άρθρο, όπως δημοσιεύτηκε στην "Ναυτεμπορική" (26/9) και στο koinoniapoliton.gr
|
|