e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες ενημερώσεις και να το πείτε στους φίλους σας.
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)
Αυτή τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020,10 με 12 το βράδυ, (A' Πρόγραμμα ΕΡΑ, 91,6/ 105,8) στην εκπομπή «Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί) με τον Περικλή Βασιλόπουλο, καλεσμένοι είναι: • Από τη Λάρισα, ο Γεώργιος Βασιλόπουλος, Καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γονιδιακής Αναγεννητικής Ιατρικής, μιλά για την κρίσιμη σημασία των εμβολίων για την Covid-19, τους ιούς, τους ρετροϊούς και τη μεταφορά του γονιδιακού υλικού. • Από τη Θεσσαλονίκη η Σταυρούλα Μπαργιώτα, Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπεύτρια, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής, μιλά για το πώς και γιατί θα είμαστε όλοι ψυχολογικά διαφορετικοί μετά την πανδημία. • Από το Λονδίνο, ο Αλέξης Παπάζογλου, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας στο Christ College/Κέιμπριτζ, μιλά για το βιβλίο του, «Καθημερινή Φιλοσοφία - 5 μαθήματα από την εποχή μας» (εκδόσεις Παπαδόπουλος). • Από την Νότια Καρολίνα/ΗΠΑ, ο Αντώνης Κουρτίδης, αν. Καθηγητής στο Medical University of South Carolina, μιλά για τις έρευνες της κυτταρικής βιολογίας πάνω στον Καρκίνο και το ρόλο του mRNA σ' αυτόν τον τομέα αλλά και για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων και αντιβιοτικών. • Από το Σαν Φρανσίσκο /ΗΠΑ, η Μαρίλη Νίκα, Διδάκτωρ Πληροφορικής και Επιδημιολογίας, Μάνατζερ Προϊόντων Τεχνητής Νοημοσύνης στην Coogle, μιλά για τα μαθηματικά μοντέλα διάδοσης των επιδημιών αλλά και την τεχνολογία ελληνικής φωνητικής αναγνώρισης και την ορθογραφική διόρθωση των greeklish (voice to text). • Τέλος, για την πρωτοβουλία «Thriving Greeks Under 30» που διοργανώνεται από τις Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας και YouthmakersHub, μιλάει ο συντονιστής Δημήτρης Μαραγκός.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (30/11) εδώ (Α' Μέρος) και εδώ (Β΄ Μέρος). Καλεσμένοι ήταν οι: Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Νίκος Σιδέρης, Ψυχίατρος – Ψυχαναλυτής, Μαρία Καραγιαννίδου, Ερευνήτρια για την Μακροχρόνια φροντίδα στο Κέντρο Πολιτικής Υγείας του LSE, Αλεξάνδρα Γούτα, Δημοσιογράφος, Αγγελική Κοσμοπούλου, Διδάκτωρ Αρχαιολογίας και Γενική Δ/ντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΑΚ Λασκαρίδη. Δείτε επίσης εδώ (εισαγωγή) τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου»
Την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020, 12-1 το μεσημέρι, (Α' Πρόγραμμα ΕΡΑ, 91,6/105,8) η εκπομπή «Ασκώ τα δικαιώματα μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο» του Περικλή Βασιλόπουλου με φιλοξενούμενο τον Αντώνη Παπαγιαννίδη, καλεσμένοι ήταν οι: • Ο Γιώργος Καραβοκύρης, επ. Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ, για την υποχρεωτικότητα ή μη των εμβολιασμών για την Covid-19, την απόφαση του Σ.τ.Ε για τους εμβολιασμούς στα νηπιαγωγεία, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στις αεροπορικές μετακινήσεις, όπως και για τους θεμιτούς περιορισμούς στο Δικαίωμα του Ατομικού Αυτοκαθορισμού. • Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία, ο Εμμανουήλ Πικουλής, Καθηγητής Χειρουργικής στην Ιατρική Αθήνας και επιστ. Υπεύθυνος του PMS «Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών», για τα συμπεράσματα της Ημερίδας με τίτλο «Προκλήσεις και Ανάγκες των Ατόμων με Αναπηρία κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19». • Ο Κωνσταντίνος Στεφάνου, ομ. Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Πολιτικής στο ΕΚΠΑ, για τη νέα έκδοση «Το Σύστημα Διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και τις επιδόσεις της Ε.Ε. απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις.
Ακούστε εδώ το ηχητικό/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (4/12). Δείτε επίσης εδώ (εισαγωγή) τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
Το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου)
"Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1992 και συνιστά κάθε χρόνο την αφορμή να εστιάσουμε σε ένα ζήτημα που δεν καταλαμβάνει στο δημόσιο διάλογο τον χώρο που του αναλογεί. Κι αυτό παρότι αγγίζει το 10% των συμπολιτών μας, αλλά και ένα υψηλό ποσοστό που αντιστοιχεί στους οικείους τους, στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνο τις σωματικές, διανοητικές ή ψυχολογικές ιδιαιτερότητες των ανθρώπων με αναπηρία και τους περιορισμούς που απορρέουν από αυτές". Δείτε εδώ την πλήρη δήλωση της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
|
Ηλίας Μόσιαλος: Εμβόλιο και παιδιά
"Τα δεδομένα στηρίζουν πως τα παιδιά και οι νέοι έχουν εξαιρετικά χαμηλότερο κίνδυνο από τη νόσο του Covid-19, για σοβαρή ασθένεια σε σύγκριση με τους ενήλικες. Η θνητότητα από Covid-19 στα παιδιά κάτω των 10 ετών προσεγγίζει το μηδέν. Για παράδειγμα στην Ισπανία, μέχρι τις 24 Νοεμβρίου τα ποσοστά θνητότητας για παιδιά 0-9 ετών ήταν 0.01%, για τους 10-19 ετών ήταν 0.02%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστά για τις ηλικίες 60-69 ανέρχεται στο 5%. Όμως οι μελέτες επίσης έχουν δείξει πως τα παιδιά, παρότι μπορεί και να περνάνε τη νόσο ασυμπτωματικά ή και με πολύ ελαφρά συμπτώματα, μεταδίδουν τη νόσο. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να κάνουν το εμβόλιο οι μεγαλύτεροι. Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο (fb, 5/12).
|
"Ο ψηφιακός άνθρωπος" του Νίκου Μουζέλη
"Συμπερασματικά, τα ψηφιακά μέσα επικοινωνίας μας βοηθούν να λύσουμε άμεσα και γρήγορα πρακτικά προβλήματα, να αποκτήσουμε γνώσεις και να παρακολουθούμε εξελίξεις σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Από την άλλη μεριά, όταν η ψηφιοποίηση κυριαρχεί απόλυτα, η σοβαρή κριτική των ιδεών είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η επικοινωνία ακόμα και με τον Άλλον γίνεται διαμεσολαβημένα, μεσοποιημένα. Με αποτέλεσμα να αμβλύνεται ή και να εξαφανίζεται ένας, έστω περιορισμένος, χώρος σιγής και περισυλλογής. Πιο γενικά, η ραγδαία ψηφιοποίηση του κόσμου, όπως και η παγκοσμιοποίηση, δεν πρόκειται στο μέλλον να ανατραπεί. Αντίθετα θα ενταθεί περαιτέρω. Αν έτσι έχουν τα πράγματα, είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν περισσότεροι «αποψηφιοποιημένοι» χώροι". Δείτε εδώ το άρθρο που δημοσιεύτηκε στα "Νέα" (5/12) και στο koinoniapoliton.gr
|
"Κάποια διαφορετικά στιγμιότυπα από VGE/Βαλερύ Ζισκάρ ντ' Εσταίν" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
"Μια διαφορετική διάσταση, Ευρωπαϊκή αυτή, που έχει ενδιαφέρον να καταγραφεί ήταν η προσέγγιση Ζισκάρ σ' εκείνο που έμελλε να γίνει γνωστό αργότερα ως «Μέλλον της Ευρώπης». Μη έχοντας τα αρνητικά αντανακλαστικά της εποχής Ντε Γκωλ απέναντι σε μια κατεύθυνση Ευρώπης που θα προσπερνούσε τα εθνικά Κράτη, είχε «δει» την πορεία προς ολοκλήρωση (αν και όχι προς ομοσπονδίωση) μέσα από την μετεξέλιξη προς την Ενιαία Αγορά με νομισματική προοπτική. Κινήσεις όπως την Association pour l' Union Monétaire de l' Europe ή της European Business Roundtable for Industry/ΕRT - με μέλη από την «υψηλή» βιομηχανία και τραπεζική είχαν την παρασκηνιακή αλλά σημαντική στήριξή του". Δείτε εδώ το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην economia.gr (6/12) και στο koinoniapoliton.gr
|
"Σεξ μετά τα 60" της Λίνας Βασιλοπούλου
"Σεξ μετά τα 60 δεν θα υπάρχει, δεν θα μπορείς, είχα ακούσει εδώ και πολλά χρόνια να λέει μια φίλη σε μια άλλη. Πρόσεξα μια μια όλες τις άλλες γυναίκες εκείνης της παρέας, που είμαστε γύρω στα 45 και όλες υποστήριξαν ότι είναι απόλυτα φυσικό να μη θέλεις μετά από την εμμηνόπαυση να κάνεις σεξ. Τότε δεκαπέντε χρόνια περίπου πριν, ένιωσα σαν να ήταν κάτι ανατριχιαστικό να σκεφτείς να είσαι 60 και να κάνεις σεξ. Το ίδιο περίπου περίεργο για να μην πω ανατριχιαστικό ή αηδιαστικό βλέμμα παρατηρώ και σήμερα στους κάτω των σαράντα σε αντίστοιχες συζητήσεις". Δείτε εδώ το άρθρο (therealwoman.gr, 4/12).
|
|