e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες ενημερώσεις και να το πείτε στους φίλους σας.
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα Καλεί)
Η εκπομπή «Athens Calling» με τον Περικλή Βασιλόπουλο, μεταδίδεται κάθε Κυριακή 10-12 το βράδυ. Συνεχίζει σταθερά τον Διάλογο στα μεγάλα θέματα της Κοινωνικής Ευθύνης: Υγεία, Περιβάλλον/Κλιματική Κρίση, Ψηφιακός Πολίτης, Νεοφυείς Επιχειρήσεις με κοινωνικό σκοπό, Ευεξία και Ποιότητα Ζωής. Μια εκπομπή για δυναμικούς και ενεργούς πολίτες όλων των φύλων που ξαγρυπνούν σκεπτόμενοι με τη συνοδεία καλής μουσικής στο τέλος της εβδομάδας, λίγο ΠΡΙΝ το ΜΕΤΑ. Την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου 2023,10-12 το βράδυ (Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8) καλεσμένοι στην εκπομπή ήταν: • Ο Στέλιος Γκαρίπης, Δικηγόρος – Νομικός, συλλέκτης έργων σύγχρονης τέχνης, μιλάει για το έργο του Μάριου Πράσινου, διακεκριμένου Έλληνα εικαστικού στο Παρίσι, που ήταν στενός φίλος του Αλμπέρ Καμύ και του Πικάσο. Αναφέρεται επίσης στη Φιλοσοφία του Δικαίου, από τον Τζον Ρωλς έως τον Γιούργκεν Χάμπερμας αλλά και στην πρόσφατη κινητοποίηση πολιτών για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και τις καταγγελίες για διαφθορά στη Μύκονο και την Πάρο. • Από το Σίδνεϋ της Αυστραλίας, ο Βρασίδας Καραλής, Καθηγητής Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ, μιλάει για τα πρόσφατα βιβλία του "Μία ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου" και το βιβλίο "Farewell to Robert" που αφορά τον σύντροφο του Robert Meader.
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (1/9) και δείτε εδώ και εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο»
Κάθε Σάββατο, από τις 16:00 έως τις 17:00, ακούστε στο Πρώτο Πρόγραμμα την εκπομπή του Περικλή Βασιλόπουλου «Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο», με φιλοξενούμενο τον δημοσιογράφο Αντώνη Παπαγιαννίδη. Το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023, 4-5 μ.μ. (Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8) καλεσμένοι ήταν: ● Η Μαργαρίτα Αριανούτσου, ομ. Καθηγήτρια Οικολογίας και Χερσαίων Οικοσυστημάτων στο ΕΚΠΑ, που μιλά για την μεταπυρική οικολογία και την αναγέννηση των καμένων δασικών εκτάσεων που για το 2023 ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 1,2 εκατ. στρέμματα. ● Ο Βασίλης Σφακιανόπουλος, Ιδρυτής της πρωτοβουλίας εθελοντισμού με τίτλο "Save Your Hood", μιλά για τον κρίσιμο ρόλο του εθελοντισμού για την πρόληψη των πυρκαγιών στα δάση, όπως και για τις πρωτοβουλίες "ρίξε Φως στο σκοτάδι" μαζί με τις οργανώσεις Anima, Dog Voice κ.α., όπου 700 εθελοντές έσωσαν 136 ζώα άγριας ζωής μετά τις πυρκαγιές.
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (2/9).
|
Αντώνης Παπαγιαννίδης: Όπου η Ελληνική Δικαιοσύνη αναλαμβάνει τον (σωστό) ρόλο της
Σε δυο επεισόδια του φετεινού καλοκαιριού, με σημαντικό κοινωνικό περιεχόμενο αλλά και ευδιάκριτο πολιτικό αποτύπωμα, η Δικαιοσύνη έδειξε ετοιμότητα να αναλάβει τον ρόλο της. Τον σωστό, ουσιαστικό ρόλο της – όχι να ανταποκριθεί απλώς στις όχι-και-τόσο-ειλικρινείς εκκλήσεις που ακούγονται κάθε τόσο από τον πολιτικό κόσμο ή/και από τον μηντιακό μας κήπο «να επιληφθεί η Δικαιοσύνη» (=να κάνει ό,τι μας βολεύει, να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά).Το ένα επεισόδιο προσείλκυσε πολλήν δημόσια προσοχή – και το αντίστοιχο μηντιακό σούσουρο, ενώ η πολιτική ματιά ακολούθησε – αλλά το περιεχόμενό του ήταν συγκριτικά μέτριας σημασίας. Το άλλο επεισόδιο εκτυλίχθηκε υπό συνθήκες ακραίας κρίσης, με φόντο τις άνευ προηγουμένου πυρκαγιές του φετεινού καλοκαιριού, και είχε πολύ βαρύτερο/δηλητηριώδες περιεχόμενο. Εδώ, η κοινωνική πρόσληψη υπήρξε αμφιλεγόμενη, ενώ η πολιτική κινήθηκε σε ναρκοπέδιο... Μπορεί να ελπισθεί ότι όσοι πήγαν να στηρίξουν ή/και να ωφεληθούν (πολιτικά, κοινωνικά, επικοινωνιακά) από παρόμοιες στάσεις, έχουν πλέον διαβάσει και το ολοκληρωμένο σκεπτικό της Εισαγγελίας Α.Π. (του Αντιεισαγγελέως Α.Π. Γ. Σκιαδαρέση)... Και εδώ, λοιπόν, είναι να ελπίζει κανείς ότι οι πολιτικοί και κοινωνικοί παράγοντες της εποχής μπορούν να διαβάσουν τις διατυπώσεις της Δικαιοσύνης! Και να αντιληφθούν τι διακυβεύεται. Δείτε εδώ το άρθρο (economia.gr, 1/9).
|
Ψήφισμα του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού για την πυρκαγιά στο δάσος Δαδιάς και τις δασικές πυρκαγιές (30/8/2023)
Εδώ και περισσότερες από 12 ημέρες η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης κατακαίει το μοναδικό δάσος της Δαδιάς στον ακριτικό Έβρο. Το δάσος αυτό, που και το 2022 έχασε σημαντικό τμήμα του από πυρκαγιά, αποτελεί ένα διαμάντι της ελληνικής φύσης και της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας βιοποικιλότητας. Μεταξύ άλλων σημαντικότατων στοιχείων της βιοποικιλότητάς του, το δάσος αυτό φιλοξενεί 36 από τα 38 είδη αρπακτικών πουλιών της Ευρώπης, με 19-21 από αυτά να αναπαράγονται σε αυτό, στοιχεία που από μόνα τους αναδεικνύουν τη σημασία του συγκεκριμένου δάσους... Η χώρα μας χρειάζεται συνολικές αποφάσεις πολιτικής για την ουσιαστική αναβίωση και ανάπτυξη της υπαίθρου. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο (βλέπε νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, Στρατηγικές για τα δάση και τη βιοποικιλότητα για το 2030 κ.ά.), ο πρωτογενής τομέας, ειδικά η γεωργία, η εκτατική κτηνοτροφία, η δασοπονία και η αλιεία, αντιμετωπίζονται, απολύτως ορθά, ως κύρια διαχειριστικά μέτρα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η Ελλάδα οφείλει, έστω και με καθυστέρηση, να συνδυάσει τους παραγωγικούς αυτούς τομείς με την προστασία και διατήρηση των δασικών οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας. Τα παραπάνω αποτελούν ουσιαστική επένδυση ώστε τα όμορφα φυσικά και ανθρωπογενή τοπία, τα μνημεία και τα υγιή της οικοσυστήματα να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την καλή ποιότητα ζωής και τους υπόλοιπους τομείς της εθνικής οικονομίας. Δείτε εδώ περισσότερα.
|
Ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (28/8/2023)
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το πρώτο ερευνητικό κέντρο του νεώτερου Ελληνικού κράτους και με ιστορία αδιάλειπτης λειτουργίας 181 ετών, θεραπεύει πλήθος επιστημονικών θεματικών μεταξύ των οποίων της σεισμολογίας, της μετεωρολογίας, της πυρομετεωρολογίας, της κλιματολογίας, της φυσικής της ατμόσφαιρας, της δορυφορικής τηλεπισκόπισης, της ηλιακής και διαστημικής φυσικής, της αστροφυσικής και κοσμολογίας... Σε μια ευνομούμενη δημοκρατία, σε μια εποχή ανοιχτών δεδομένων σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, είναι υποχρέωση της Επιστήμης γενικότερα και των Εθνικών Ερευνητικών Κέντρων ειδικότερα, να ενημερώνουν την Κοινωνία και την Πολιτεία για τα αποτελέσματα των επιστημονικών δραστηριοτήτων τους αλλά και για τις φυσικές συνθήκες που επηρεάζουν την ζωή των πολιτών. Δείτε εδώ περισσότερα.
|
Αντώνιος Καπετάνιος: Είχαμε κάποτε δάση
Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος ενός εφιαλτικού σεναρίου για την Ελλάδα. Ενός σεναρίου που δεν προκύπτει από την ευαισθησία των στιγμών, ζώντας τις χθεσινές, τις προχθεσινές και τελικά τις συνήθεις και συχνές πια καταστροφές των ελληνικών δασών και των ανθρώπινων περιουσιών (οι οποίες περιουσίες, μοιραία σχετίζονται με τη φύση, έχοντας σχέση αλληλεξάρτησης με αυτήν στα πλαίσια του ζην ολιστικώς κατά το ελληνικό γίγνεσθαι), αλλά στα πλαίσια του λογισμού για την κατάστασή μας σε σχέση με τη φυσική καταστροφή που συντελείται και που την προσλαμβάνουμε ως αναγκαία συνθήκη (λόγω των ακραίων κλιματικών συνθηκών), όντας ασύνειδοι στο ελληνικό μας δράμα!.. Οι διπλοκαμένες πευκόφυτες δασικές εκτάσεις, στις οποίες έχει απωλεσθεί η αναπαραγωγική ικανότητα του πεύκου, πρέπει να καταγραφούν και να μελετηθούν ως προς την αναδάσωσή τους. Σε αυτές μπορούμε να εισάγουμε είδη θερμοξηρόβια ελληνικά, που σε συνέργεια με το πεύκο θ' αποτελέσουν τους πυρήνες νεοπαγών ελληνικών δασών με αντοχή στις ακραίες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή (ή η κλιματική κρίση ή η κλιματική απειλή..., ή όπως αλλιώς πέστε το –οι καθηγητάδες εξάλλου και οι τεχνοκράτες του συστήματος αρέσκονται στο να εφευρίσκουν όρους). Δείτε εδώ το άρθρο (fb, 4/9).
|
Έλσα Νικολαΐδου: Ποιος φοβάται τη Φιλοσοφία;
Σίγουρα, στο άκουσμα της λέξης «φιλοσοφία» πολλοί δυσανασχετούν. Θεωρούν ότι πρόκειται για ακατανόητες ιδέες και έννοιες ή, στην καλύτερη περίπτωση, για απλή παράθεση ονομάτων και σχολών. Ωστόσο, στα κορυφαία σχολεία και Πανεπιστήμια του εξωτερικού η Φιλοσοφία γνωρίζει μία μοναδική άνθιση που έχει να κάνει τόσο με τη χρησιμότητά της (ως τρόπου σκέψης που σε ακολουθεί σε όλη σου τη ζωή) όσο και με την αυτούσια ευχαρίστηση που προσφέρει η μελέτη της.Η κριτική σκέψη δεν είναι προαιρετική. Ειδικά στην εποχή μας είναι προαπαιτούμενο του ανθρώπου που έχει να αντιμετωπίσει καθημερινές προκλήσεις και διλήμματα. Η Φιλοσοφία δεν διδάσκει απλώς. Προκαλεί το παιδί να μάθει να σκέφτεται. Και κυρίως να αμφιβάλλει. Να καταλαβαίνει ότι μια είδηση μπορεί να είναι παραπλανητική. Ότι η ευτυχία βρίσκεται στις ανθρώπινες σχέσεις και όχι στα υλικά αγαθά. Ότι το διαφορετικό (χρώμα, θρησκεία, εθνότητα) δεν προκαλεί φόβο. Ότι τα ζώα και τα φυτά δεν είναι κτήμα του ανθρώπου αλλά συγκάτοικοι στον πλανήτη. Ότι ο χρόνος κινείται σαν βέλος και δεν γυρίζει πίσω. Πρέπει να τον ζούμε και να μην τον χάνουμε. Το να μην διδάσκεται η Φιλοσοφία στα δημόσια σχολεία ισοδυναμεί με το να μην προσφέρουμε σε όλα τα παιδιά ίσες ευκαιρίες, όχι στη γνώση αλλά στη σκέψη. Ποιος είναι ο λόγος λοιπόν για τον οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται στα υποχρεωτικά μαθήματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης; Ποιος φοβάται τη Φιλοσοφία; Δείτε εδώ το άρθρο (philenews.com, 2/9).
|
Λίνα Παπαδοπούλου - Αριστείδης Χατζής: Ισότητα στην αξιοπρέπεια
Η Ελλάδα δεν ανήκει σε αυτές τις 19 χώρες της Ευρώπης, ούτε στις 34 της υφηλίου που έχουν θεσπίσει τον πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Η χώρα μας αναγνώρισε τον Δεκέμβριο του 2015, με το ζόρι (κυριολεκτικά, μετά την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην υπόθεση Βαλλιανάτος κ.ά. κατά Ελλάδας, τον Νοέμβριο του 2013), απλώς τη δυνατότητα σύναψης συμφώνου συμβίωσης μεταξύ ομοφύλων... Ενας από τους λόγους της καθυστέρησης είναι ο φόβος ότι η αναγνώριση του γάμου θα οδηγήσει, κατ' ανάγκη για λόγους ίσης μεταχείρισης, και στο δικαίωμα κοινής γονεϊκότητας (ομογονεϊκότητας). Ο φόβος αυτός καταδικάζει τα παιδιά που ήδη μεγαλώνουν με ομόφυλους γονείς στη μη αναγνώριση του ενός πραγματικού τους γονέα από τον νόμο... Η σημερινή κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να το κάνει τώρα, πριν η Ελλάδα μπει στην εκλογική περιπέτεια που θα στείλει στις ελληνικές καλένδες ζητήματα που είναι τόσο επείγοντα και ζωτικά. Αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για μια γνησίως φιλελεύθερη μεταρρύθμιση, που θα αφορά τον πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων και θα κατοχυρώνει, επιτέλους, την ισότητα στην αξιοπρέπεια χωρίς αποκλεισμούς λόγω φύλου. Δείτε εδώ το άρθρο ("Καθημερινή", 20/2).
|
Αντώνης Καραμπατζός: Ο γάμος μεταξύ ομοφύλων, το τέλος των διακρίσεων και η ισότητα για όλους
Στις 17.3.2021, με απόφαση του Πρωθυπουργού συστάθηκε Επιτροπή υπό την προεδρία του καθηγητή Αλ.-Λ. Σισιλιάνου, τ. προέδρου του ΕΔΔΑ, με σκοπό τη σύνταξη «Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+». Η Επιτροπή παρέδωσε στις 29.6.2021 μία Έκθεση με τα βασικά πορίσματά της. Μεταξύ άλλων, η Έκθεση ανοίγει τον δρόμο για τη θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου μεταξύ ομοφύλων, υπογραμμίζοντας ότι «καμία στρατηγική για την ισότητα ΛΟΑΤΚΙ+ δεν θα μπορούσε να μην θέτει το ζήτημα της ισότητας στον πολιτικό γάμο». Με βάση αυτό το βασικό δικαιοηθικό παράγγελμα, έφτασε, νομίζω, η ώρα στη χώρα μας για την εισαγωγή του πολιτικού γάμου μεταξύ ομοφύλων. Το βήμα αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί, για λόγους ίσης μεταχείρισης σε σχέση με τον γάμο μεταξύ ετερόφυλων, και με το δικαίωμα του ομόφυλου ζεύγους σε τεκνοθεσία. Πρώτιστος εδώ γνώμονας θα είναι, ασφαλώς, το συμφέρον του παιδιού. Όπως δείχνουν πάντως σχετικές έρευνες διεθνώς, δεν βλάπτονται καθόλου τα παιδιά που μεγαλώνουν με ομόφυλους γονείς. Αντιθέτως, έχουν την ευκαιρία να βρουν και αυτά μία οικογένεια και να ζήσουν πιο ευτυχισμένα. Η διασφάλιση της ευτυχίας των περισσότερων και των λιγότερων αποτελεί πράγματι γνώρισμα της ηθικής μας συγκρότησης, αλλά και μιας γνήσιας φιλελεύθερης δυτικής δημοκρατίας. Δείτε εδώ το άρθρο ("Βήμα", 18/7/2021).
|
Αναρτήσεις επικαιρότητας
Γρηγόρης Φαρμάκης: Μας το φύλαγε για την τελευταία μέρα πριν τις βροχές. Σοβαρή πυρκαγιά στα 500 μέτρα από το σπίτι. Ο,τι πρώτης ανάγκης προλάβεις μέσα στα πορτ-μπαγκαζ και φυγή σε ασφαλές μέρος με τα ελικόπτερα να περνούν στα 20 μέτρα από τις στέγες. Ακριβώς όπως σας τα περιέγραφα χτες. Όλα καλά τώρα. Γι'αυτό σας λέω. Σε τέτοιες στιγμές το πιο σημαντικό είναι να έχεις εμπιστοσύνη στην αποτελεσματικότητα του κράτους. Όταν πριν δυο χρόνια έφευγες πάλι από το σπίτι από μια φωτιά που την έβλεπες να ξεκινάει με άπνοια χιλιόμετρα μακριά στη Βαρυμπόμπη, να καίει ώρες ανενόχλητη, και να φτάνει τελικά να κάψει όλη την Βόρεια Αττική, η εμπιστοσύνη σου έχει πληγεί. Μετά την Αττική, την Εύβοια, την Ρόδο, την Δαδιά, με την τελευταία να είναι η μεγαλύτερη εθνική καταστροφή εδώ και δεκαετίες, το ελληνικό κράτος οφείλει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών του ότι μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά τους. Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 4/9).
Περικλής Βασιλόπουλος: Παρότι η συνεχιζόμενη δασική τραγωδία στην Δαδιά/Έβρο βαραίνει οδυνηρά την χώρα και όλους μας, μικρές οάσεις χαλαρότητας χρειάζονται για αντιστάθμιση... ο Στέφανος Κασσελάκης αν ανθέξει μέσα στο άγριο εσωκομματικό τοπίο του Σύριζα μπορεί να πυροδοτήσει γενικότερες αλλαγές και στα άλλα κόμματα ιδίως στο Πασόκ αλλά και στην Ν.Δ σε βάθος χρόνου.. όπως και να δώσει ιδέες για μια πιο ενεργητική παρέμβαση στην καρδιά των πεπαλαιωμένων πολιτικών κομμάτων... δύσκολο το βλέπω αλλά όλα γίνονται αν υπάρξει ο Καιρός (συγκυρία). Μεταξύ σοβαρού και (περισσότερο) αστείου λέτε να το σκεφθούμε και εμείς της λεγόμενης Γενιάς του Πολυτεχνείου κυρίως όσοι έμειναν εκτός κομμάτων (λίγοι αλλά δυναμικοί) για μια φορά να αλλάξουμε ρότα;; Πάντως η Ερτ σε τέσσερεις μήνες , τον Δεκέμβριο μού δίνει αναγκαστική συνταξιοδότηση ένεκα ηλικίας 67 ετών οπότε ανοίγει ο δρόμος για να προωθήσω την Grey Power in Politis/Politics στην μετα-Κασσελάκη εποχή. Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 1/9).
Il faut cultiver notre jardin (πρέπει να καλλιεργούμε τον κήπο μας) έγραφε ο Voltaire στην τελευταία σελίδα του έργου του Candide..J-J Rousseau disait le contraire εάν δεν έχουμε διασφαλίσει πρώτα ένα δίκαιο Κοινωνικό Συμβόλαιο το να καλλιεργούμε τον κήπο μας είναι μια περιττή αυταπάτη. Πάνω σ' αυτό το ερώτημα κτίστηκε η αντιπαλότητα των δύο βασικών ρευμάτων τού Φιλελευθερισμού και της Γαλλικής Επανάστασης. Αυτές ακριβώς τις πέντε γραμμές είχα γράψει στα 80s στην dissertation d'acces au Doctorat στο Παρίσι. Σκέψεις κοιτάζοντας τις πολύ-ανθεκτικές μπανανιές στο μπαλκόνι μου. Ποτέ δεν βλέπεις ένα πράγμα μόνο του εκεί εξω. Πάντα είναι Αυτό, Εσύ και η ερμηνεία. Δείτε επίσης εδώ την ανάρτηση του Περικλή Βασιλόπουλου (fb, 2/9).
|
Δημήτρης Μπουραντάς: Στη χώρα μας, ενώ διαθέτουμε υψηλό επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, πάσχουμε από έλλειμμα κοινωνικής κουλτούρας
Ο πυρήνας της κοινωνικής κουλτούρας συνίσταται σε ένα σύνολο κοινώς ενστερνισμένων αξιών από τα μέλη της κοινωνίας. Οι αξίες αφορούν επιθυμητά αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα η ευημερία, η ειρήνη και η ασφάλεια, καθώς και τα επιθυμητά μέσα για την επίτευξή τους, όπως η δικαιοσύνη, η δημοκρατία, η αριστεία, ο σεβασμός στους νόμους, η αλληλεγγύη, η συναίνεση, η συνεργασία...Το πρώτο στοιχείο είναι η κυριαρχία του «ατομικού» (individualism) έναντι του «συλλογικού» (collectivism). Στην κατάταξη των εξήντα δύο χωρών, η Ελλάδα βρίσκεται τελευταία σε ό,τι αφορά την αξία της «συλλογικότητας». Αυτό έχει ως συνέπεια την έλλειψη συνεργασίας, συναίνεσης και συνέργειας σε όλους τους τομείς όπως επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, δημόσιοι οργανισμοί και βεβαίως στην πολιτική. Ετσι εξηγείται η κυριαρχία των ανταγωνιστικών συμπεριφορών που έχουν ως στόχο το ατομικό συμφέρον ανεξαρτήτως του «κοινού καλού» κατά τον Αριστοτέλη. Αυτό εξηγεί το γιατί δεν έχουμε ανεπτυγμένες συνεταιριστικές επιχειρήσεις ή την έλλειψη στρατηγικών συμμαχιών μεταξύ ιδιωτικών επιχειρήσεων ώστε να αντιμετωπισθεί το μειονέκτημα του μικρού μεγέθους. Αυτό εξηγεί την πόλωση και την έλλειψη συνεννόησης και συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Αυτό εξηγεί το ισχυρό ενδιαφέρον για τον «ατομικό χώρο» και την αδιαφορία για τον «δημόσιο». Δείτε εδώ το άρθρο (lecturesbureau.gr, 3/9).
|
Ανακοινώσεις
O Σύνδεσμος HOPE-A και η ελληνική εταιρεία OΕΤ (Organic Electronic Technologies) παρουσιάζουν στο ελληνικό κοινό το πρωτοποριακό θερμοκήπιο της ΟΕΤ, το πρώτο παγκοσμίως ενεργειακά αυτόνομο θερμοκήπιο, το οποίο με τη χρήση 100% ΑΠΕ, αυξάνει την ποσότητα και ταυτόχρονα βελτιώνει την ποιότητα στην παραγωγή υδροπονικής ντομάτας. Τον HOPE-A εκπροσωπεί στην Agrovision Filliatra 2023 ο Γεν. Διευθυντής του Συνδέσμου Δρ. Αστέριος Χατζηπαραδείσης. Δείτε εδώ περισσότερα.
|
|