e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες ενημερώσεις και να το πείτε στους φίλους σας.
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα Καλεί)
Η εκπομπή «Athens Calling» με τον Περικλή Βασιλόπουλο, μεταδίδεται κάθε Κυριακή 10-12 το βράδυ. Συνεχίζει σταθερά τον Διάλογο στα μεγάλα θέματα της Κοινωνικής Ευθύνης: Υγεία, Περιβάλλον/Κλιματική Κρίση, Ψηφιακός Πολίτης, Νεοφυείς Επιχειρήσεις με κοινωνικό σκοπό, Ευεξία και Ποιότητα Ζωής. Μια εκπομπή για δυναμικούς και ενεργούς πολίτες όλων των φύλων που ξαγρυπνούν σκεπτόμενοι με τη συνοδεία καλής μουσικής στο τέλος της εβδομάδας, λίγο ΠΡΙΝ το ΜΕΤΑ. Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023,10-12 το βράδυ (Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8) στο πλαίσιο της ενότητας «Δημιουργικές Ελληνίδες/ Δημιουργικοί Έλληνες» καλεσμένοι στην εκπομπή ήταν: • O Σταμάτης Σεκλιζιώτης, Γεωπόνος - για 20 χρόνια Senior Agricultural Specialist στο US Department of Agriculture - και Διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής Τοπίου, προτείνει ένα νέο Χωροταξικό Πρόγραμμα, σε συνδυασμό με την αγροτική ανάπτυξη για την Θεσσαλία μετά τις πλημμύρες, τον ρόλο της Αγροδασοπονίας και τα φυτώρια, τα κάστανα και τα βελανίδια στην Ελλάδα. • Η Λεωνή Λειβαδίτη και ο Νίκος Γκιώνης, Τεχνολόγοι τροφίμων, έκαναν 55 podcast για την Ασφάλεια των τροφίμων, τους ευρωπαϊκούς Κανονισμούς για τις ετικέτες και τα πρόσθετα των τροφίμων, τις ιχθυοκαλλιέργειες και το νερό της βρύσης και το εμφιαλωμένο. Απαντούν στο ερώτημα τι σημαίνει να είσαι συνειδητός και υπεύθυνος Καταναλωτής που μειώνει την σπατάλη τροφίμων (90 κιλά ετησίως στην Ελλάδα). • Ο Νίκος Ξυδάς, ιδρυτής της Humble Digital Agency, μιλά για την έρευνα που διεξήγαγε σε 3.000 χρήστες των social media στην Ελλάδα που ανέδειξε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. • Τέλος, για το βιβλίο του πολύ σημαντικού Αμερικανού Καθηγητή φιλοσοφίας Τόμας Νέιγκελ με τίτλο «Νους και Κόσμος. Γιατί η υλιστική νεοδαρβινική αντίληψη της φύσης είναι σχεδόν σίγουρα λανθασμένη», μιλά ο Στέλιος Βιρβιδάκης, Καθηγητής Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ.
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (3/11) και δείτε εδώ και εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο»
Κάθε Σάββατο, από τις 16:00 έως τις 17:00, ακούστε στο Πρώτο Πρόγραμμα την εκπομπή του Περικλή Βασιλόπουλου «Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο», με φιλοξενούμενο τον δημοσιογράφο Αντώνη Παπαγιαννίδη. Το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023, 4-5 μ.μ. (Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8) καλεσμένοι ήταν: • Η Σταυρούλα Τσινόρεμα, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας, μιλά για το Επιστημονικό Συνέδριο Βιοηθικής με τίτλο «Επιστήμες της Ζωής. Ψηφιακές Τεχνολογίες και οι προκλήσεις για την Βιοηθική». • Ο Γιώργος Σταμάτης, Βουλευτής Επικρατείας, πρ. Γεν. Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και καταπολέμησης της Φτώχειας, μιλά για την Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης «Σχετικά με την Ψυχική Υγεία και ευημερία των παιδιών», όπως και για την πρόληψη των εξαρτήσεων των παιδιών. • Ο Δημήτρης Λυρίτσης, Δικηγόρος, μέλος ΔΣ του ΔΣΑ, μιλά για τον κρίσιμο ρόλο του Ιδιωτικού Χρέους στην Ελλάδα (260 δις, 120% του ΑΕΠ) και την ιδιαίτερη σημασία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών για την ρύθμιση των χρεών και την εξισορρόπηση της μεγάλης ασυμμετρίας δύναμης των Πιστωτών (Τράπεζες, Funds) και των Οφειλετών.
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (4/11) και δείτε εδώ και εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
Αντώνης Παπαγιαννίδης: «Πολιτική ασυμμετρία», αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης και επαναφορά των συντάξεων
Στις δυο δομικές συνιστώσες της οικονομικής ανισορροπίας – εκεί απ' όπου χαρωπά και αμέριμνα βρεθήκαμε στην de facto χρεοκοπία του 2010 και στην καταθλιπτική περιπέτεια των Μνημονίων του 2010-2018, δηλαδή στο συνταξιοδοτικό και το φορολογικό μέτωπο – ξαναβρίσκουμε τα αντανακλαστικά του παρελθόντος. Ως κοινωνία, ως θεσμικοί μηχανισμοί, ως μηντιακή αποτύπωση, ως πολιτικό σύστημα, πάρτε τα με την σειρά που προτιμάτε. Το φορολογικό: βλέποντας η σημερινή Κυβέρνηση νέο δημοσιονομικό αδιέξοδο να διαγράφεται στον ορίζοντα όταν θα έχει απορροφηθεί η τωρινή υπεραπόδοση των (έμμεσων, ιδίως) φόρων λόγω πληθωρισμού, επιχειρεί – για μιαν ακόμη φορά! – αντιμετώπιση της ριζωμένης φοροδιαφυγής με σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού των εισοδημάτων των αυτοαπασχολουμένων... Το σύστημα αυτό είναι ωμό και άδικο, «καίγονται τα χλωρά μαζί με τα ξερά», πλήττεται το κάτω τμήμα της μεσαίας τάξης καθώς και οι νεότεροι ενώ ευνοείται το υψηλότερο (που με αυτήν την κατ' αποκοπήν επιβάρυνση θα φοροδιαφεύγει ανετότερα/πιο αμέριμνα). Δείτε εδώ το άρθρο (economia.gr, 6/11).
|
Αναρτήσεις επικαιρότητας
Στράτος Σαφιολέας: Η πολυπλοκότητα του πολέμου
Κοντεύει ένας μήνας από την τρομοκρατική κτηνωδία της Χαμάς στο Ισραήλ, και η μόνη βεβαιότητα που έχω είναι πως πολύς κόσμος δολοφονήθηκε άδικα και πολύ περισσότερος συνεχίζει να σκοτώνεται άδικα στην Γάζα. Υπάρχουν δύο τρόποι να αντικρίζει και να αντιδρά σε όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη: ο πρώτος, βρίσκοντας στερεότυπα και κλισέ που ενισχύουν τις βεβαιότητές του. Ο δεύτερος, που βρίσκω προτιμότερο, αναζητώντας εκείνους που παρουσιάζουν την πολυπλοκότητα αυτής της τραγωδίας... Η ιδέα ότι όλοι οι Εβραίοι ή οι Ισραηλινοί είναι αναίσθητοι στην τραγωδία των Παλαιστίνιων στην Γάζα, ή ότι όλοι οι Παλαιστίνιοι είναι τρομοκράτες και τους αξίζει η μοίρα τους, θρυμματίζεται αν κανείς ακούσει αυτά τα podcasts. Δεν είναι οι μοναδικές φωνές φυσικά. Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 6/11).
Αντώνης Μιχαηλίδης: Μάικλ Γουόλτσερ: «Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας είναι πάντα δίκαιος»
Ο Μάικλ Γουόλτσερ δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Πρίνστον (1962-1966) και του Χάρβαρντ (1966-1980). Από το 1980 είναι καθηγητής κοινωνικών επιστημών στο Institute for Advanced Study του Πανεπιστημίου του Πρίνστον. Ασχολείται επίσης με τη δημοσιογραφία και την πολιτική δράση. Είναι συνδιευθυντής του περιοδικού Dissent, το οποίο εκφράζει τη φιλελεύθερη και σοσιαλδημοκρατική Αριστερά των Η.Π.Α. Είναι σήμερα 88 ετών και τον ρώτησαν και πάλι αν αυτό που παρακολουθούμε στο Ισραήλ και τη Γάζα είναι δίκαιο ή άδικο. «Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας είναι πάντα δίκαιος», απάντησε στην El Pais. «Η σκόπιμη δολοφονία αθώων αμάχων για κάποιον πολιτικό στόχο είναι πάντα άδικη και οι απαντήσεις σε αυτή την τρομοκρατία είναι δικαιολογημένες. Το ερώτημα είναι αν η απάντηση του Ισραήλ είναι αναλογική, όπως απαιτούν οι κανόνες του πολέμου. Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb,5/11).
Περικλής Βασιλόπουλος: Για τον Κώστα Σημίτη
Με τον Κώστα Σημίτη συναντήθηκα τον Ιούλιο του 1987 στην εκπομπή «Ασκώ τα Δικαιώματα μου» στον ΑΘΗΝΑ 9.84 όταν «έσπασε» το εμπάργκο που είχε επιβάλλει ο τότε Πρωθυπουργός Α. Γ. Παπανδρέου για την μη παρουσία των στελεχών του Πασόκ στον νεοσύστατο Δημοτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό και μού μίλησε για το σχέδιό του προώθησης του Εκσυγχρονισμού στην χώρα - που ακόμα εκκρεμεί σε πολλά επίπεδα, παρότι ο νυν Πρωθυπουργός τον υιοθέτησε ως κεντρικό σύνθημα στις πρόσφατες εκλογές - που θα έφερνε την Ελλάδα στην πρωτοπορία της Ευρώπης. Πολλά μπράβο στην Άννα Διαμαντοπούλου και το «Δίκτυο» πού διοργάνωσαν την τιμητική εκδήλωση για τον μακροβιότερο Έλληνα Πρωθυπουργό στο αξίωμα με ξεχωριστό έργο (ΟΝΕ-ευρώ, είσοδος Κύπρου στην Ε.Ε, μεγάλα έργα). Θεωρώ εξίσου σημαντικά α) την ίδρυση τού Συνηγόρου τού Πολίτη και την προώθηση των Ανεξάρτητων Αρχών (πού τώρα υποφέρουν και υποβαθμίζονται) και β) το γεγονός ότι ήταν ο μόνος ίσως πρωθυπουργός που χρόνια πριν αναλάβει είχε σαφή πολιτική-ιδεολογική κατεύθυνση δηλ. την ανανεωμένη σοσιαλδημοκρατία και τον λεγόμενο Τρίτο Δρόμο. Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 5/11).
Δανάη Μαραγκουδάκη: Το κέντρο παρακολούθησης του Predator
Η έρευνα των Reporters United σήμερα στην Η Εφημερίδα των Συντακτών αποκαλύπτει ότι το κέντρο παρακολούθησης του Predator έστειλε 11 κακόβουλα μηνύματα παραπλανώντας τους παραλήπτες, που νόμιζαν ότι δέχονταν μήνυμα από τον Γρηγόρη Δημητριάδη – δηλαδή από τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του. Δηλαδή, οι παραλήπτες των 11 κακόβουλων μηνυμάτων είδαν στην οθόνη τους τον αριθμό και το όνομα του κ. Δημητριάδη (εφόσον τον είχαν αποθηκευμένο στις επαφές τους) θεωρώντας ότι το μήνυμα το έστελνε εκείνος, ενώ αυτό προερχόταν από μια υπηρεσία αποστολής SMS μέσω διαδικτύου. Γιατι είναι σημαντικό αυτό; Γιατί μπορεί να ξέραμε από το καλοκαίρι ότι 92 άτομα έλαβαν μολυσμένα sms (ανακαλύφθηκαν από την έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού) αλλά τώρα μαθαίνουμε περισσότερα για το modus operandi των θυτών. Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 3/11).
|
Θανάσης Βασιλείου: Από τον ανθρωπιστικό εφιάλτη στην κατάσταση ειρήνης
Λέγεται ότι μαθαίνουμε ιστορία, μερικές φορές, για να δούμε πώς θα την αλλάξουμε. Και η ιστορία του ΟΗΕ είναι γεμάτη από μη δεσμευτικά ψηφίσματα. Την περασμένη εβδομάδα, η Γενική Συνέλευση ψήφισε υπέρ της «άμεσης ανθρωπιστικής εκεχειρίας» στη Γάζα: 120 χώρες τάχθηκαν υπέρ, 14 κατά και 45 απείχαν. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ήταν μεταξύ αυτών που καταψήφισαν. Ελλάδα και Κύπρος ψήφισαν «αποχή», παρότι είχαν εθνικούς λόγους να ψηφίσουν «υπέρ» της ανθρωπιστικής εκεχειρίας... Το πρώτο ανησυχητικό ερώτημα γύρω από τις παγκόσμιες επιπτώσεις της ισραηλο-παλαιστινιακής σύγκρουσης συνδέεται με τη διάσταση σκοπών και μέσων. Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στην έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικούς λόγους και ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Και αυτή είναι η 54η φορά που οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το δικαίωμα βέτο υπέρ του Ισραήλ από το 1972. Αυτή η διπλωματική κάλυψη επιτρέπει στο Ισραήλ να επιμείνει στη συλλογική τιμωρία των αμάχων στη Γάζα. Δείτε εδώ το άρθρο ("Εφημερίδα των Συντακτών", 4/11).
|
Σταύρος Ζουμπουλάκης: Φονικό, τύφλωση και αδιέξοδο
Την Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2023, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα αυτή –είχε σταλεί δέκα μέρες νωρίτερα– το κείμενό μου «Εβραϊκό κράτος ή κράτος του Ισραήλ;», επικριτικό για την ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου, που η πολιτική της συνιστά, έγραφα, απειλή για τη δημοκρατία στο κράτος του Ισραήλ αλλά και για την ειρήνη στην περιοχή. Την προηγούμενη ακριβώς της δημοσίευσης, λίγο πριν από την αυγή, εκδηλώθηκε η επίθεση της Χαμάς, ημέρα Σάββατο, κατά τη χαρμόσυνη εορτή της Σιμχάτ Τορά, πενήντα χρόνια ακριβώς μετά την έναρξη του πολέμου του Κιπούρ (6 Οκτωβρίου 1973) – η μέρα ήταν διαλεγμένη. Θα ευχόμουν να ήταν πρακτικά δυνατό να δημοσίευα τη μέρα εκείνη ένα κείμενο υπεράσπισης του Ισραήλ και όχι ένα κείμενο επίκρισης της κυβέρνησής του, από το οποίο πάντως δεν αλλάζω ούτε κεραία. Επιμύθιο σε αυτή τη μικρή δημοσιογραφική ιστορία: επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι τίποτε στην περιοχή αυτή δεν είναι σταθερό, όλα είναι ευμετάβολα και απρόβλεπτα. Η Μέση Ανατολή δεν ησυχάζει. Τη μια μέρα γράφεις κάτι και την άλλη μέρα ανατρέπεται. Τα επιρρήματα «ποτέ» και «πάντα» έχουν πολύ μικρότερη σημασία εκεί από ό,τι γενικώς στα ανθρώπινα. Δείτε εδώ το άρθρο ("Καθημερινή", 6/11).
|
Γιώργος Σιακαντάρης: Αγάπη μου συρρίκνωσα τον Σημίτη
(Χθες) 6 Νοεμβρίου το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, το Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ και το ηλεκτρονικό περιοδικό Μεταρρύθμιση με την υποστήριξη του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών τιμούν τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Κώστα Σημίτη. Τιμούν τον καλύτερο πρωθυπουργό της μεταπολεμικής Ελλάδας και όχι μόνο της Μεταπολίτευσης. Τιμούν έναν πολιτικό που δεν ήταν μόνο εκσυγχρονιστής, αλλά και σοσιαλδημοκράτης. Και μην κοιτάμε τώρα που κάθε εις και κάθε μια δηλώνουν σοσιαλδημοκράτες, το 1990 ακόμα και στο κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ, ήταν έγκλημα καθοσιώσεως να δηλώνει κανείς σοσιαλδημοκράτης. Το έργο του είχε τρεις διαστάσεις. Η πρώτη αφορά όχι απλώς τον ευρωπαϊσμό του, αλλά εκείνη την αντίληψή του η οποία, σ' αντίθεση με το «πατριωτικό» ΠΑΣΟΚ, έβλεπε την Ελλάδα όχι ως ανάδελφη χώρα, ως μοναχική νησίδα στον απέραντο ωκεανό, αλλά ως κομμάτι ενός παζλ που ονομάζεται ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Δείτε εδώ το άρθρο ("Νέα", 6/11).
|
|