e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες ενημερώσεις και να το πείτε στους φίλους σας.
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα Καλεί)
Η εκπομπή «Athens Calling» με τον Περικλή Βασιλόπουλο, μεταδίδεται κάθε Κυριακή 10-12 το βράδυ. Συνεχίζει σταθερά τον Διάλογο στα μεγάλα θέματα της Κοινωνικής Ευθύνης: Υγεία, Περιβάλλον/Κλιματική Κρίση, Ψηφιακός Πολίτης, Νεοφυείς Επιχειρήσεις με κοινωνικό σκοπό, Ευεξία και Ποιότητα Ζωής. Μια εκπομπή για δυναμικούς και ενεργούς πολίτες όλων των φύλων που ξαγρυπνούν σκεπτόμενοι με τη συνοδεία καλής μουσικής στο τέλος της εβδομάδας, λίγο ΠΡΙΝ το ΜΕΤΑ. Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023, είναι η αποχαιρετιστήρια εκπομπή του "Athens Calling" στο Α΄ Πρόγραμμα της ΕΡΤ (10-12 το βράδυ). Συμμετέχουν και συζητούν: • Η Ελισάβετ Παπαδοπούλου, Νομικός, πάρεδρος στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, πρώην Δικαστής, συγγραφέας 7 βιβλίων, εκ των οποίων το πιο πρόσφατο έχει τίτλο «Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες». • Η Έλενα Χασαλεύρη, Δ/ντρια του 3ου ΕΠΑ.Λ Πειραιά, Εικαστικός, απόφοιτη ΑΣΚΤ, Αρχιτεκτονικής, με δραστηριότητες πολλαπλών ρόλων ως επικεφαλής εκπαιδευτικού οργανισμού με 30 διδάσκοντες και 170 μαθητές. • Η Δέσποινα Λιμνιωτάκη, Ψυχοθεραπεύτρια, ενεργός πολίτης και εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων. • Η Ιωάννα Τσιλιλή, Οινολόγος, Οινοποιός και Σκηνοθέτρια. • Τέλος, η Ερατώ Χατζησάββα, Πρώτη γυναίκα Πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, μετά από 186 χρόνια λειτουργίας της σχολής.
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (8/12) με καλεσμένες τις: Χρυσή Λασπίδου, Αναστασία Κρητικού, Σοφία Δρακοπούλου και Ευαγγελή Μπίστα και δείτε εδώ, εδώ και εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
Περικλής Βασιλόπουλος: Ενημερωτικό σημείωμα λογοδοσίας 26 χρόνων στην ΕΡΤ
Η εκπομπή Athens Calling/ Η Αθήνα καλεί κατέγραψε 400 μεταδόσεις τα τελευταία 8 χρόνια (2015-2023) με 2, 2 χιλιάδες καλεσμένες/ους, εκ των οποίων το 60% ήταν γυναίκες, στην βάση της άτυπης αυτοδέσμευσης της εκπομπής για εξισορροπιστικά μέτρα θετικής μεροληψίας υπέρ των γυναικών για να κλείσει η ψαλίδα στην Ορατότητα των Φύλων. Ιδιαίτερα χρήσιμη και κοινωφελής αποδείχθηκε η ενότητα της εκπομπής «Καινοτομικές Ελληνίδες, εντός και εκτός συνόρων» που φιλοξένησε 800 καλεσμένες με δημιουργική δράση το λιγότερο σε δύο διακριτούς τομείς δραστηριότητας. Η εκπομπή μεταδιδόταν ραδιοφωνικά από το Α΄ Πρόγραμμα και την Φωνή της Ελλάδας, ενώ υπήρχε ταυτόχρονη ζωντανή αναμετάδοση εικόνας από τα ΜΚΔ (Facebook, Instagram, You tube). Ο μέσος όρος θεάσεων των εκπομπών ήταν 600 views, ενώ το 20% των μεταδόσεων ήταν από 1,3 χιλιάδες έως 3,3 χιλιάδες θεάσεις μέσα στο επόμενο διήμερο. Και οι δύο ραδιοφωνικές εκπομπές «Ασκώ τα δικαιώματά μου» (1997-2023) και Athens Calling/ Η Αθήνα καλεί, όπως και οι αντίστοιχες τηλεοπτικές εκπομπές «ΠΟΛΙΤΗΣ 2000» στην ΕΡΤ 1 (1999-2002), «Ευρώπη 2013» (2006-2008)/ ΕΡΤ 2, «ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΜΑΖΙ»/ Πρίσμα +, και κυρίως η εκπομπή «ΠΟΛΙΤΕΣ» στην ΕΡΤ 1 (2015-2018 με την συμμετοχή των 110 μελών του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου της ΕΡΤ) αποτελούσαν συστατικά μέρη της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΕΡΤ, της Επιτροπής ΕΚΕ της ΕΡΤ και της αρμόδιας υπηρεσίας του Κέντρου Ενημέρωσης/ Επικοινωνίας πολιτών της ΕΡΤ από το 2006, όλοι τους καινοτομικοί θεσμοί χωρίς προηγούμενο στην Ελλάδα. Διοργανώθηκαν πέντε εθνικές εκστρατείες της ΕΡΤ (Περιβάλλον, Ισότητα των Φύλων, ΑμεΑ, Πρόσφυγες, Εθελοντισμός 300 εργαζομένων) 25 επιμέρους δράσεις και κυρίως η συγκρότηση του προαναφερόμενου ΣΚΕ της ΕΡΤ στην βάση του α.11 του Ν. 4324/2015 για την εποπτεία/ βελτίωση της ΕΡΤ που κέρδισε ιδιαίτερο έπαινο από την EBU. Το τι έμεινε ως ενεργό αποτύπωμα και παρακαταθήκη στην ΕΡΤ από όλες αυτές τις δράσεις είναι μία άλλη ιστορία που κάποτε ίσως θα πρέπει να συζητηθεί. Σε κάθε περίπτωση πάντως η προσπάθεια μετράει.
*Η εκπομπή «Ασκώ τα Δικαιώματά μου» μεταδόθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1987 από τον ΑΘΗΝΑ 9.84 και από το 1997 μεταδίδεται από το Α΄ Πρόγραμμα της ΕΡΑ/ΕΡΤ και αποτελεί την μακροβιότερη εκπομπή Διαλόγου στο σύνολο του ελληνικού ραδιοφώνου. Έγιναν πάνω από 1.600 εβδομαδιαίες μεταδόσεις με 6 χιλιάδες καλεσμένους, η πλειονότητά των οποίων ήταν ενεργοί πολίτες με δράση στην κοινωνία πολιτών, στις ΜΚΟ αλλά και 2 Πρόεδροι της Δημοκρατίας, 4 Πρωθυπουργοί, 250 Υπουργοί, 600 Καθηγητές ΑΕΙ, Δημόσιοι Διανοούμενοι και συγγραφείς. Έλαβε δύο Διακρίσεις από το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για την συνεισφορά της στην Ισότητα των Φύλων, έναν Έπαινο από την Βουλή των Ελλήνων για τον ρόλο της στην Συνταγματική Αναθεώρηση το 2001 και ένα Βραβείο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ευρωπαίου Πολίτη.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο»
Κάθε Σάββατο, από τις 16:00 έως τις 17:00, ακούστε στο Πρώτο Πρόγραμμα την εκπομπή του Περικλή Βασιλόπουλου «Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο», με φιλοξενούμενο τον δημοσιογράφο Αντώνη Παπαγιαννίδη. Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023, 4-5 μ.μ. στην τελευταία μετάδοση της εκπομπής από το Πρώτο Πρόγραμμα (91,6 και 105,8) της ΕΡΤ, καλεσμένοι ήταν: • Ο Αντώνης Παπαγιαννίδης, Δημοσιογράφος – Νομικός, ο Ηλίας Μόσιαλος, Καθηγητής στο LSE και η Λίνα Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, συζητούν την βασική θεματολογία στα 27 χρόνια μετάδοσης της εκπομπής που ήταν τα Δικαιώματα – Υποχρεώσεις, η Κοινωνία των πολιτών στην Ελλάδα, οι Ανεξάρτητες Αρχές, τα νέα Δικαιώματα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βιωσιμότητα και η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, ειδωμένα στο φως ενός ορθολογικού και αμερόληπτου Διαλόγου, με την προσπάθεια συμμετοχής των πολιτών. • Ο Μάικ Νούτζεντ, Πρόεδρος Τεχνικής Επιτροπής της EBU, μιλά για τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις του ραδιοφώνου σε ένα περιβάλλον "mixed media" (μεικτά μέσα) και Τεχνητής Νοημοσύνης. Ο Αχιλλέας Καραδημητρίου, Διδάσκων στο Τμήμα ΜΜΕ/ΕΚΠΑ μιλά για τη Δημοσιογραφία Δημοσίου Συμφέροντος και το μέλλον της.
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (9/12) και δείτε εδώ και εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
Αντώνης Παπαγιαννίδης: Ήταν πάλι μια εποχή, που η «χαμηλή πολιτική» επιχειρήθηκε να δοκιμαστεί στα ΕλληνοΤουρκικά - σοβαρά
Ολοκληρώθηκε λοιπόν η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, διαμορφώθηκε και διατηρήθηκε η συνέχεια του «θετικού κλίματος», έμειναν οι δηλώσεις εντός πλαισίων, υπήρξε υποδοχή από τον διεθνή Τύπο θετική (και από τον Τουρκικό, ουσιαστικά και από τον Ελληνικό), έκλεισε και η τελευταία πράξη – δηλαδή η πτήση επιστροφής Ερντογάν χωρίς παρατράγουδα δηλώσεων τις οποίες συνηθίζει ο Τούρκος ηγέτης. Οπότε το στοίχημα διατήρησης των ήρεμων νερών στα ΕλληνοΤουρκικά έδειξε να βγαίνει πέρα. Ασφαλώς, από κανένα δεν διέφυγε της προσοχής ότι οι βασικές διαφορές των δυο μερών – Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειος, μειονότητα, διασύνδεση ή μη με το Κυπριακό – παραμένει. Όμως το στοίχημα της προώθησης των θεμάτων «χαμηλής πολιτικής» – με πρώτο, ίσως, την προσπάθεια επαναρρύθμισης του Μεταναστευτικού σε λογική αναβίωσης της μη-λειτουργικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ενώ από κοντά έρχεται και η παράκαμψη των κανόνων Σένγκεν για «εύκολες» βίζες σε Τούρκους επισκέπτες σε 10 νησιά του Αιγαίου – τέθηκε με εμφατικό τρόπο. Δείτε εδώ το άρθρο (economia.gr, 8/12).
|
Χαρίδημος Τσούκας: Απλοϊκή σκέψη και Παλαιστινιακό
Στην περίπτωση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή έχουμε και τις δύο εκδοχές απλοϊκής σκέψης. Αφενός, οι ιδεοληπτικοί αριστεροί αναδεικνύουν την εξηγητική εις βάρος της ηθικής πλαισίωσης. Αποφεύγουν να εκφράσουν ρητώς τον ηθικό αποτροπιασμό τους για τις φρικαλεότητες της Χαμάς, χρησιμοποιώντας, κυρίως, αιτιώδη (εξηγητική) γλώσσα. «Τα γεγονότα (της 7.10) είναι το άμεσο αποτέλεσμα του καθεστώτος του ισραηλινού απαρτχάιντ», δήλωσαν οι Δημοκράτες Σοσιαλιστές της Αμερικής, καταδικάζοντας, παρεμπιπτόντως, και τον «θάνατο όλων των αμάχων». Καμία αναφορά στη Χαμάς. Αφετέρου, οι άκριτα φιλοϊσραηλινοί συντηρητικοί εστιάζουν στην ηθική πλαισίωση, παρακάμπτοντας την εξηγητική. Το κάνουν, μάλιστα, με ανενδοίαστη μονομέρεια. Εκφράζουν στεντορείως τον αποτροπιασμό τους για την κτηνωδία της Χαμάς, αλλά, περιέργως, οι φωνητικές χορδές τους κουράζονται και οι τόνοι τους πέφτουν όταν η προσοχή τους στρέφεται στη θηριωδία του ισραηλινού στρατού στη Γάζα – αυτό γίνεται παρεμπίπτον θέμα. Είναι αξιοπρόσεκτο ότι η χρήση της ηθικής πλαισίωσης, έστω και μονομερής, τους απαλλάσσει από το άχθος της εξήγησης: αρνούνται να διερευνήσουν τις συνθήκες εκκόλαψης της επαναλαμβανόμενης, επί 75 χρόνια, βίας στη Μέση Ανατολή. Δείτε εδώ το άρθρο ("Καθημερινή", 5/11).
|
Γιάννης Μπαλαμπανίδης: Δεξιά του γάμου και Δεξιά των συνόρων
Το 1992, στην εθνική συνδιάσκεψη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο Αμερικανός συντηρητικός πολιτικός Πατ Μπιουκάναν κήρυσσε τον «πόλεμο για την ψυχή της Αμερικής». Πόλεμος χωρίς όπλα, αλλά όχι αναίμακτος. Είναι οι «πόλεμοι της κουλτούρας» (culture wars), στον πληθυντικό, καθώς αφορούν ζητήματα που άπτονται όχι της υλικής σφαίρας του βίου, αλλά των αξιών και των πεποιθήσεων: άμβλωση, σεξουαλικές και έμφυλες ταυτότητες, κλιματική αλλαγή, πολυπολιτισμικότητα... Για την πέραν της Ν.Δ. ριζοσπαστική/άκρα Δεξιά, η υπεράσπιση παραδοσιακών «οικογενειακών» αξιών δεν είναι αυτό που δίνει τον τόνο, αλλά η ξενοφοβία και η ανησυχία για την αποδυνάμωση της εθνικής ταυτότητας...Τούτων δοθέντων, ο μικρός εμφύλιος πόλεμος της κουλτούρας στο εσωτερικό της Ν.Δ. με αφορμή τη θεσμοθέτηση του γάμου ομοφύλων θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποβεί χαμηλής έντασης. Ταυτόχρονα όμως, φαίνεται πιο κρίσιμο το ερώτημα εάν η Ευρώπη, αλλά και η Ελλάδα, θα επανερμηνεύσει τον περίφημο ευρωπαϊκό τρόπο ζωής ως περιχαράκωση απέναντι στις μεταναστευτικές ροές ή ως ενσωμάτωση των «ξένων». Αυτός ο πόλεμος πιθανόν δεν θα είναι αναίμακτος. Δείτε εδώ το άρθρο ("Καθημερινή", 8/12).
|
Θανάσης Βασιλείου: Λόρδοι φιλέλληνες και λόρδοι άρπαγες
Μερικά σχόλια σε σχέση με το επεισόδιο Σούνακ-Μητσοτάκη γύρω από τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Κάθε φορά που θα γίνεται κάτι παρόμοιο, θα λειτουργεί υπέρ της Ελλάδας στην παγκόσμια και αγγλική κοινή γνώμη. Ομως, υπό προϋποθέσεις. Η μικροπολιτική και προσωπική ατζέντα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν βοηθάει την εθνική γραμμή. Και η εθνική γραμμή είναι ο οριστικός και άνευ όρων επαναπατρισμός και επανένωση των Γλυπτών... Ποια είναι η επίσημη πλευρά των Βρετανών; «Τα Γλυπτά δεν επιστρέφουν, το λέει ο νόμος». Η ελληνική πλευρά μπορεί να τα δανειστεί. Αλλά μόνο εάν πρώτα η Ελλάδα αναγνωρίσει ότι αποτελούν βρετανική περιουσία και όχι προϊόν κλοπής. Κι εδώ υπάρχει ταύτιση αγγλικής κυβέρνησης και Βρετανικού Μουσείου. Το Βρετανικό Μουσείο, στην επίσημη ιστοσελίδα του, εμφανίζεται ως καταπιστευματοδόχος, διαχειριστής και αφηγητής «της ιστορίας των πολιτιστικών επιτευγμάτων της ανθρωπότητας, από τις απαρχές της ανθρώπινης ιστορίας. Δείτε εδώ το άρθρο ("Εφημερίδα των Συντακτών", 8/12).
|
Έλσα Νικολαΐδου: O σοφός δεν γελάει
«Ο Σοφός δεν γελάει παρά μόνο τρέμει. [...] Ο Σοφός τρέμει που γέλασε. Ο Σοφός φοβάται το γέλιο, όπως φοβάται τα εγκόσμια θεάματα και τις επιδοκιμασίες. Σταματάει στα όρια του γέλιου αλλά και στα όρια του πειρασμού. Υπάρχει επομένως, σύμφωνα με τον Σοφό, μια ορισμένη μυστική αντίφαση μεταξύ του χαρακτήρα του ως σοφού και του αρχέγονου χαρακτήρα του γέλιου». Charles Baudelaire, Περί της Ουσίας του Γέλιου 1855, 361-2. Γιατί γελάμε; Τι προκαλεί το γέλιο μας; Συνδέεται το γέλιο με την ηθική και ως τέτοιο πρέπει να μπει σε κανόνες; Οι φιλόσοφοι δεν άργησαν να ασχοληθούν με το γέλιο. Ο Σωκράτης «κατέβασε τη φιλοσοφία από τον ουρανό στη γη», ώστε οι φιλόσοφοι να στραφούν πλέον στα ζητήματα της φύσεως του ανθρώπου και της διαμόρφωσης της ηθικής του. Ο μαθητής του, Πλάτωνας, είναι εκείνος που θα συγγράψει τους διαλόγους και θα θέσει τα ζητήματα... Αλλά και στην Πολιτεία, το μνημειώδες έργο του Πλάτωνα, ο φιλόσοφος ασκεί κριτική στο γέλιο ανθρώπων και θεών. Το ασυγκράτητο γέλιο (όπως και ο θρήνος) καταδικάζεται εύκολα, καθώς επιφέρει μια έντονη μεταβολή (ἰσχυρὰν μεταβολὴν) στη διάθεση εκείνου που γελά: «Άρα αν κάποιος παρουσιάσει αξιόλογους ανθρώπους να γελούν δεν πρέπει να το αποδεχτούμε και ακόμη λιγότερο αν παρουσιάζει θεούς» (Πολιτεία, 388-389). Δείτε εδώ το άρθρο (philenews.com, 9/12).
|
Παρέμβαση 2030: Μία νέα πρωτοβουλία φοιτητών και νέων
Δείτε εδώ την ιστοσελίδα που δημιούργησε ομάδα φοιτητών, νέων και φίλων της "Ένωσης Πολιτών για την Παρέμβαση" με τίτλο: "Παρέμβαση 2030".
Δείτε επίσης εδώ την πρόσκληση και εδώ την φόρμα δήλωσης συμμετοχής για την ανοιχτή συζήτηση που διοργανώνει η "Παρέμβαση 2030" με θέμα: "Gen Z και Συμμετοχική Δημοκρατία". Στο πλαίσιο της συζήτησης θα πραγματοποιηθεί workshop εφαρμογής συμμετοχικών διαδικασιών για τη διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής. Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023, στις 17:00, στον χώρο του Inter Alia Project (Βαλτετσίου 50-52).
|
Vouliwatch/Εβδομαδιαία ανασκόπηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (4-8/12/2023)
Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου την βδομάδα που διανύσαμε αφορούν ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα, όπως είναι η πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού στη Βρετανία, εργασιακά θέματα, θέματα διαφάνειας, καθώς και ζητήματα όπως η υγεία. Αυτή την εβδομάδα τα κόμματα άσκησαν στο σύνολο τους 202 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτο έρχεται το ΣΥ.ΡΙZ.Α. - Π.Σ. με 44, ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 39, το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής με 36, το Κ.Κ.Ε. με 31, η Νέα Δημοκρατία με 26, ύστερα ακολουθούν το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη με 8, οι Σπαρτιάτες με 6 και τέλος η Πλεύση Ελευθερίας οι Ανεξάρτητοι με 5 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Δείτε εδώ περισσότερα.
|
Εκδηλώσεις
Δείτε εδώ την πρόσκληση για την παρουσίαση του βιβλίου του Γεράσιμου Στεφανάτου με τίτλο: "Το φαντασιακό της δημιουργίας. Σκέψη, τέχνη, ψυχή" που διοργανώνουν οι εκδόσεις της Εστίας. Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023, στις 8.30 μ.μ. στο Βιβλιοπωλείο "Ιανός".
|
|