e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)
Αυτή τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020, 10 με 12 το βράδυ, (A' Πρόγραμμα ΕΡΑ, 91,6/ 105,8) η εκπομπή «Athens Calling» με τον Περικλή Βασιλόπουλο ασχολείται με τον Κορωνοϊό και τις Ιογενείς μεταδιδόμενες λοιμώξεις (εποχική γρίππη, Sars κλπ). Τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και την Ελλάδα μακριά από υπερβολές και πανικούς. Καλεσμένοι στον Ραδιοθάλαμο της Αγίας Παρασκευής είναι οι: Γεώργιος Σουρβίνος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Παν/μιο Κρήτης, μέλος Δ.Σ. ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας). Έφη Σίμου, Αν. Καθηγήτρια Επικοινωνίας και ΜΜΕ στη Δ.Υ., Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας. Τάκης Παναγιωτόπουλος, Ομ. Καθηγητής Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, παιδίατρος/επιδημιολόγος.
Ακούστε το ηχητικό αρχείο της ραδιοφωνικής εκπομπής "Athens Calling" (17/2/2020) εδώ (Μέρος Α') και εδώ (Μέρος Β') που είχε ως θέμα συζήτησης την Ψηφιακή Ασφάλεια (CyberSecurity). Καλεσμένοι ήταν οι: Δημοσθένης Οικονόμου, Χρήστος Ξενάκης, Στέλλα Τσίτσουλα, Λίλιαν Μήτρου.
Δείτε επίσης εδώ τη live μετάδοση της ίδιας εκπομπής (fb, 17/2/2020).
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου»
Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020,12-1 το μεσημέρι, (Α' Πρόγραμμα ΕΡΑ, 91,6/105,8) στην εκπομπή «Ασκώ τα δικαιώματα μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο» του Περικλή Βασιλόπουλου με φιλοξενούμενο τον Αντώνη Παπαγιαννίδη καλεσμένοι ήταν οι: Λίνα Παπαδοπούλου, αν. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, για το Σύνταγμα και το δικαίωμα στον έρωτα και την ερωτική έκφραση της προσωπικότητας. Σπύρος Τάσσης, Πρόεδρος της Ένωσης για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και την Ιδιωτικότητα, για τα όρια ανάμεσα στο Δημόσιο και το Ιδιωτικό στις αναρτήσεις στα social media σύμφωνα με πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις, όπως και για τα κριτήρια στάθμισης για την θεμιτή δημοσιογραφία των πολιτών. Αφορμή, πρόσφατη δικαστική διαμάχη αναφορικά με τη δημοσιοποίηση στο facebook πινακίδας κυκλοφορίας οδηγού που είχε σταθμεύσει παράνομα σε θέση ΑΜΕΑ. Κωνσταντίνος Δουκάκης, Διδάκτωρ Οικονομικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, που μιλά για το βιβλίο του «Η ανάπτυξη του Ελληνικού Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης 1830-2008» (εκδόσεις Παπαζήσης).
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της ραδιοφωνικής εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (21/2/2020).
|
Αναρτήσεις στα social media
"Τι συνέβη τελικά με τον κορωνοϊό και πόσο πρέπει να ανησυχούμε; Η επιδημία ξεκίνησε στην πόλη Wuhan πρωτεύουσα της επαρχίας Hubei το Δεκέμβριο. Τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν από γιατρούς των τοπικών νοσοκομείων που έκαναν και τις σχετικές αναφορές στις τοπικές αρχές. Οι αρχές προσπάθησαν να αποκρύψουν την κατάσταση και στην ουσία προπηλάκισαν και απομόνωσαν τους γιατρούς. Αυτό ήταν κάτι το αναμενόμενο σε μια χώρα με αυταρχικό καθεστώς και με πλήρη έλεγχο της πληροφορίας και των ΜΜΕ. Τα κρούσματα όμως άρχισαν να πολλαπλασιάζονται και αμέσως φάνηκαν οι αδυναμίες του Κινεζικού υγειονομικού συστήματος και η ανεπάρκεια των τοπικών αρχών. Η Κίνα έχει αναπτυχθεί πολύ τεχνολογικά τα τελευταία χρόνια αλλά το σύστημα υγείας χρειάζεται ριζική αναδιοργάνωση και πολύ καλύτερη χρηματοδότηση". Δείτε εδώ την πλήρη ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου (fb, 16/2).
"Εμπιστευόσαστε τον υπουργό υγείας να σχεδιάσει αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού; Η πορεία του μέχρι τώρα δεν μας ενθαρρύνει. Ο ΠΟΥ δεν έχει ακόμη χαρακτηρίσει την εξάπλωση ως πανδημία γιατί βιάστηκε να το κάνει με τον Η1Ν1 και έθιξε διάφορα οικονομικά συμφέροντα. Φοβικός και διστακτικός λειτουργεί τώρα με ακραίο συντηρητισμό. Η Άπω Ανατολή, όμως, δείχνει τον δρόμο :Κίνα, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Νότιος Κορέα, Βιετνάμ. Στην Ευρώπη η Γαλλία και ακολούθησε η Ιταλία. Μάλλον σφίγγει ο κλοιός για την Ελλάδα". Δείτε εδώ την ανάρτηση του Αντώνη Κεφαλά (fb, 22/2).
|
Ενδιαφέροντα κείμενα
"Δεν χρειάζεται να ξέρεις τη θεωρία των συγκοινωνούντων αγγείων για να αντιληφθείς τι θα γίνει όταν το ένα αδειάζει και το άλλο ξεχειλίζει. Μπορεί να φαίνεται αντιδημοφιλές αλλά πρέπει να ειπωθεί κατηγορηματικά. Η Ελλάδα έχει ανάγκη τουλάχιστον ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Για να αντιμετωπίσει την πληθυσμιακή κατάρρευση. Εκείνο που θα πρεπε να μας απασχολεί είναι το πώς θα τους ενσωματώσουμε. Πού θα τους στεγάσουμε, πώς θα απασχοληθούν, πώς θα τους εκπαιδεύσουμε, πως θα τους μάθουμε τη γλώσσα μας και πως θα τους εξοικειώσουμε με τον πολιτισμό μας. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα των επόμενων χρόνων". Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο του Αντώνη Λιάκου (fb, 18/2).
"Το ελληνικό σχολείο δεν είναι ούτε βίαιο ούτε ειρηνικό, ούτε άξιο ούτε ανάξιο, ούτε καλό ούτε κακό. Δεν μπορεί να είναι τίποτα συγκεκριμένο αφού δεν έχει ούτε προδιαγραφές, ούτε κανόνες που τηρούνται, ούτε πιστοποιημένους λειτουργούς που τους εφαρμόζουν. Υπάρχουν νησίδες αριστείας όπως και νησίδες παρωδίας αλλά και αυτές μεταβάλλονται. Αλλάζει ένας διευθυντής, έρχονται 5 νέοι συνάδελφοι, σκάει μια κάπως διαφορετική φουρνιά μαθητών και το κλίμα αλλάζει. Το σχολείο είναι οι άνθρωποι που το δουλεύουν. Και αυτοί είναι ικανοί για το καλύτερο και το χειρότερο". Δείτε εδώ το άρθρο του Λεωνίδα Καστανά με τίτλο: "Σχολική ανεπάρκεια" (athensvoice.gr, 22/2).
|
Θάλεια Δραγώνα: «Οι καταπιεσμένοι άνθρωποι χειραγωγούνται ευκολότερα»
"Είκοσι δύο χρόνια. Σχεδόν μια γενιά. Το διάστημα, ας πούμε, που χρειάζεται για να μεγαλώσει ένα παιδί, να σπουδάσει και να επιστρέψει στη γενέτειρά του για να διδάξει το ίδιο. Τόσο κράτησε το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανόπαιδων στη Θράκη, με εντυπωσιακά αποτελέσματα σε σχέση τόσο με το ποσοστό των παιδιών που τελειώνουν την υποχρεωτική εννιάχρονη εκπαίδευση (από 35% το 2000 σε 80% σήμερα) όσο και γενικότερα με την ένταξή τους στην κοινωνία. Μα τότε γιατί σταμάτησε; Τα καλά πράγματα που γίνονται σ' αυτόν τον τόπο δεν είναι πολλά. Γιατί λοιπόν πυροβολούμε τα πόδια μας;...Όταν όμως οι άνθρωποι είναι καταπιεσμένοι, είναι και πιο χειραγωγούμενοι, πιο οργισμένοι. Για να μπορέσεις να εξασφαλίσεις δημοκρατικούς κανόνες σε οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα, ο δρόμος είναι η ενδυνάμωσή τους, να γίνουν δρώντα υποκείμενα. Αν δεν είναι δρώντα υποκείμενα, είναι χειραγωγούμενα". Δείτε εδώ τη συνέντευξη της Θάλειας Δραγώνα, που δημοσιεύτηκε στα "Νέα" στις 15/2 και στο koinoniapoliton.gr
|
"Στην στέππα του Ασφαλιστικού" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
"Με κάθε σεβασμό και εκτίμηση στους αναλογιστές και στο ΟΠΑ, πολλές φορές στο παρελθόν είχαμε την διαβεβαίωση ότι οι τότε ρυθμίσεις - π.χ. τα μπαλώματα όταν ανετράπη το παρολίγον Ασφαλιστικό Γιαννίτση το 2001 - θα αρκούσαν για 30 και για 50 χρόνια. Και... είδαμε! Φθάνουμε στην καίρια επισήμανση Βρούτση: η ασφαλιστική δαπάνη «ως ποσοστό του ΑΕΠ φθάνει στον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ». Μπορεί! Όμως, από τα λίγο λιγότερα των 30 δις όπου διαμορφώνεται σ' εμάς η δαπάνη αυτή για 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους, πόσα καλύπτονται από εισφορές; πόσα από τον Προϋπολογισμό; Μήπως το πρώτο κονδύλι είναι σαφώς μικρότερο από το δεύτερο; Πόσο αληθινά βιώσιμο προκύπτει αυτό στην στέππα του Ασφαλιστικού;". Δείτε εδώ το άρθρο του Αντώνη Παπαγιαννίδη, που δημοσιεύτηκε στην "Ναυτεμπορική" την 22/2 και στο koinoniapoliton.gr
|
Εκδηλώσεις
Δείτε εδώ την πρόσκληση για την Επιστημονική Ημερίδα με θέμα "COVID-2019: Χαρακτηριστικά, σημερινές προκλήσεις, αυριανές εξελίξεις" που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 10:00 π.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο της Σχολής Δημόσιας Υγείας.
Δείτε εδώ την πρόσκληση για την παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Κεφαλά με τίτλο «Πτυχές εκβιομηχάνισης 1945-2010: Μια ιστορία» (εκδόσεις Ι. Σιδέρης). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 6 μ.μ., στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.
|
|