e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες ενημερώσεις και να το πείτε στους φίλους σας.
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα Καλεί)
Η εκπομπή «Athens Calling» με τον Περικλή Βασιλόπουλο, μεταδίδεται κάθε Κυριακή 10-12 το βράδυ. Συνεχίζει σταθερά τον Διάλογο στα μεγάλα θέματα της Κοινωνικής Ευθύνης: Υγεία, Περιβάλλον/Κλιματική Κρίση, Ψηφιακός Πολίτης, Νεοφυείς Επιχειρήσεις με κοινωνικό σκοπό, Ευεξία και Ποιότητα Ζωής. Μια εκπομπή για δυναμικούς και ενεργούς πολίτες όλων των φύλων που ξαγρυπνούν σκεπτόμενοι με τη συνοδεία καλής μουσικής στο τέλος της εβδομάδας, λίγο ΠΡΙΝ το ΜΕΤΑ. Αυτή την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021, εκτάκτως 11-12 μ.μ., η εκπομπή ασχολείται με τη συμμετοχή των πολιτών στην ανάδειξη Ηγεσίας των πολιτικών κομμάτων, όπως και για τις εξελίξεις της κεντροαριστεράς σε Ελλάδα και Ευρώπη. Καλεσμένοι είναι: • Λαμπρινή Ρόρη, επ. Καθηγήτρια Πολιτικής Ανάλυσης στο ΕΚΠΑ, η οποία μιλάει για το άνοιγμα των κομμάτων στην κοινωνία σε Ευρώπη και Ελλάδα, την Ιστορία και τις προοπτικές του ΚΙΝΑΛ. • Ζέφη Δημαδάμα, Λέκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και συγγραφέας του βιβλίου «Βιώσιμη Οικονομική Ανάπτυξη και Περιβάλλον» η οποία μιλάει για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία στο επίπεδο των πολιτικών θέσεων. • Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Δρ. Πολιτικής Επιστήμης και συγγραφέας, ο οποίος μιλάει για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας με τη Ριζοσπαστική Αριστερά, όπως και για τις προοπτικές ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου»
Κάθε Παρασκευή, από τις 19 έως τις 20, ακούστε στο Πρώτο Πρόγραμμα την εκπομπή του Περικλή Βασιλόπουλου «Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο», με φιλοξενούμενο το δημοσιογράφο Αντώνη Παπαγιαννίδη. Την Παρασκευή 10 Δεκμβρίου 2021, 7 – 8 μ.μ., με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, καλεσμένες ήταν: • Η Μαρία Γαβουνέλη, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Αθήνας, για το ρόλο της Εθνικής Επιτροπής και για την πολυεπίπεδη σημασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην Ελλάδα και τον Κόσμο. • Η Γιάννα Χορμόβα, Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, για την έμφυλη Βία και τις γυναικοκτονίες, που απειλούν τις προϋποθέσεις άσκησης των στοιχειωδών Δικαιωμάτων και την Ισότητα των Φύλων στην πράξη.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (10/11) εδώ (Α' Μέρος) και εδώ (Β' Μέρος).
|
Πώς είναι να είσαι Πρόεδρος της Δημοκρατίας; (επιμέλεια κειμένου: Δήμητρα Γκρους)
"Αυτό που προσπαθώ είναι να μην μπερδεύω την παράδοση με τα στερεότυπα. Επειδή κάποια δεν τα έκαναν οι προηγούμενοι, ποιος λέει ότι δεν πρέπει να γίνονται; Θέλω, και το προσπαθώ, να ανοίξει προς την κοινωνία όχι μόνο το Μέγαρο αλλά και ο ίδιος ο θεσμός, να νιώσουν οι Έλληνες ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας τούς αφορά, ότι είναι εκεί ένας άνθρωπος δικός τους, για αυτό πηγαίνω σε πάρα πολλά πράγματα και μετέχω όσο μπορώ. Τα θέματα που με συγκινούν είναι το περιβάλλον, τα δικαιώματα, ο ρόλος της γυναίκας, ή το να πάω στα προσφυγόπουλα... γύρω από αυτά κινούμαι και προσπαθώ να κάνω ό,τι μπορώ — γιατί και τα τρέχοντα είναι πάρα πολλά". Δείτε εδώ το κείμενο (athensvoice.gr, 10/12).
|
Ηλίας Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε για την παραλλαγή Όμικρον: 14 ερωτήσεις και απαντήσεις
Από το πρωί κυριαρχούν στα διεθνή ΜΜΕ, δημοσιεύματα και απόψεις σχετικά με την εξασθένιση της προστασίας των εμβολίων έναντι της παραλλαγής Όμικρον, βάσει εργαστηριακών μετρήσεων έως και 40 φορές χαμηλότερων αντισωμάτων. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα και πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής; Θα ξεκινήσω επαναλαμβάνοντας πως η δημόσια υγεία είναι ένα διεπιστημονικό πεδίο που συνθέτει αναλύσεις και πληροφορίες από διαφορετικούς κλάδους για να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα. Είναι άλλο θέμα η διάχυση της πληροφορίας και η εκλαΐκευση επιστημονικών πληροφοριών, και ένα άλλο θέμα η αναλυτική προσέγγιση και η αξιολόγηση σύνθετων δεδομένων όπως η πανδημία που αντιμετωπίζουμε εδώ και 2 χρόνια. Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 8/12).
|
"Όπου το διεθνές πλαίσιο επιχρωματίζει/επικαθορίζει τα δικά μας" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
Η εβδομάδα που πέρασε είχε δυο μείζονα γεγονότα για την προσπάθεια της Ελλάδας του 2020-22 (αυτός είναι ο λειτουργικός ορίζοντας, όπως άνοιξε με την αναβάθμιση εκείνου που ζούμε ως Τουρκική απειλή – Ανατ. Μεσόγειος, Αιγαίο, μεταναστευτικό – που μόνον στο φαντασιακό βρήκε στήριξης στην Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, που έφερε την αποφασιστικότερη παρά ποτέ πρόσδεση στο αμυντικό άρμα των ΗΠΑ) την συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ και, αμέσως μετά, την συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν στο Σότσι, με μια παρέκβαση στην Αγία Πετρούπολη. Η αλήθεια είναι ότι είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Αθήνα, πολυσήμαντη: αυτήν όμως με σχετική αποφασιστικότητα η Ελληνική πλευρά την καταχώρισε στις τυπικότητες, αν μη τις γραφικότητες της εξωτερικής πολιτικής («πόσα συντάγματα έχει ο Πάπας;» είναι η ηχώ του ρεαλισμού του Ναπολέοντα) παραβλεπομένου του ποιον ρόλο μπορεί να παίξουν αύριο στην διεθνή κοινή γνώμη οι εικόνες και οι προσλήψεις π.χ. του μεταναστευτικού στο Αιγαίο, σε περίπτωση νέας έντασης. Δείτε εδώ το άρθρο (economia.gr 10/12).
|
"Ο φιλόδοξος ρεαλισμός της «παλαιάς» Ευρώπης" του Γιώργου Παγουλάτου
Πυκνές οι ευρωπαϊκές εξελίξεις. Παρίσι και Ρώμη συνήψαν μεταξύ τους συνθήκη. Η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της Ε.Ε. έθεσε σε διαβούλευση τη Στρατηγική Πυξίδα, κείμενο στρατηγικής της Ε.Ε. για τα επόμενα 5-10 χρόνια. Και τα τρία κόμματα του συνασπισμού στη Γερμανία κατέληξαν σε φιλόδοξη προγραμματική συμφωνία, υπό το όραμα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Κοινή επιδίωξη όλων: η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής «κυριαρχίας» ή «στρατηγικής αυτονομίας». Οι εξελίξεις έρχονται σε περίοδο προκλήσεων για την Ε.Ε., γύρω από ένα κεντρικό ερώτημα: πώς να αντιμετωπίσει καλύτερα εχθρούς, αντιπάλους και ανταγωνιστές, από την Αφρική μέχρι την Κίνα, τη Ρωσία και την Τουρκία. Η στρατηγική αυτονομία υποδεικνύει την ενίσχυση του αποτυπώματος της Ε.Ε., εάν όχι με τους «27», μέσα από «συμμαχίες προθύμων» ή μορφές «ενισχυμένης συνεργασίας», όπου ομάδες ομονοούντων κρατών-μελών θα δρουν από κοινού. Δείτε εδώ το άρθρο ("Καθημερινή", 5/12).
|
"Covid-19: Πότε και πως θα τελειώσει η πανδημία" του Βασίλειου Βιγκλή
Το «τέλος» της Covid -19 θα είναι όταν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί ως ενδημική ασθένεια. Ωστόσο και αυτό θα μπορούσε να το εμποδίσει η εμφάνιση μιας σημαντικής νέας παραλλαγής. Οι ειδικοί λένε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι η Covid-19 θα εξαλειφθεί εντελώς. Πιθανότατα το έχετε ακούσει μέχρι τώρα: Η Covid-19 δεν φεύγει. Ωστόσο, θα την δούμε να βγαίνει από την πανδημική φάση και να μπαίνει στην ενδημική φάση. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί σε μέρη του πλανήτη για χρόνια, αλλά ο επιπολασμός και ο αντίκτυπος του θα μειωθούν σε σχετικά διαχειρίσιμα επίπεδα, επομένως θα μοιάζει περισσότερο με γρίπη παρά με μια θανατηφόρα ασθένεια. Προς το παρόν, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε ακόμη σε φάση πανδημίας με αυτόν τον ιό. Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε ένα σημείο που να ζούμε με τον ενδημικό SARS CoV – 2. Όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, τα πράγματα θα είναι πολύ πιο εύκολα, αλλά δεν είμαστε εκεί. Δείτε εδώ το άρθρο (therealwoman.gr, 13/11).
|
"Γυναικοκτονίες στην Ελλάδα το 2021: Μια μαύρη λίστα που τελειωμό δεν έχει" της Δάφνης Σκαλιώνη/ertnews.gr
"Μεγαλώσαμε μέσα στα σπίτια, δίπλα στα σπίτια, πάνω από τους τάφους των γυναικών που "πέσαν απ'τη σκάλα", που "καταλάθος τις χτύπησε διερχόμενο αμάξι", που "σκόνταψαν στο πεζοδρόμιο", που "έπεσαν στο δρόμο". Οι γυναικοκτονίες δεν είναι απλά τίτλοι ειδησιογραφικοί. Είναι οι γυναίκες που ζήσαμε μαζί τους. Ζούμε μαζί τους. Κάθε γυναικοκτονία μιλάει για όλες μας. Μιλάει για τις μητέρες μας, τις γιαγιάδες μας, τις γειτόνισσες μας, τις φίλες μας, τις αδερφές μας. Κάθε γυναικοκτονία είναι η ιστορία μας. Είναι οι ρίζες μας. Είναι οι τάφοι που μας συντρίβουν και μας ενώνουν" (Βάλια Τσιριγώτη). Μετράμε ήδη τρεις νεκρές γυναίκες από τις 28 Νοεμβρίου... Κατά τα άλλα έχουμε χάσει το μέτρημα... Άλλοι αναφέρουν την 29χρονη Τζεβριέ ως την 16η γυναικοκτονία, άλλοι ως την 17η. Άλλοι πάλι, ακόμα αμφισβητούν τη χρήση του όρου γυναικοκτονία...Δείτε εδώ το άρθρο (ertnews.gr, 10/12).
|
"Άντα, η πρώτη προγραμματίστρια ήταν κόρη του Λόρδου Βύρωνα" του Πέτρου Στεφανέα
Ο Λόρδος Βύρωνας είχε μια μόνο κόρη εντός γάμου, την λαίδη Αυγούστα Άντα Μπάϊρον, κόμισσα του Λάβλεϊς. Η Αυγούστα Άντα Μπάιρον ήταν μαθηματικός και πρόδρομος της επιστήμης των υπολογιστών (computer science). Το πρόσωπό της είναι μυθικό στην ιστορία της πληροφορικής, άλλωστε πολλοί την αποκαλούν την πρώτη προγραμματίστρια στην ιστορία. Το όνομά της (Ada) το φέρει μια από τις πρώτες γλώσσες για την τεχνητή νοημοσύνη και τον προηγμένο προγραμματισμό. Η αναγνώρισή της ξεπερνά το χώρο της πληροφορικής, και γι' αυτό η διεθνής μέρα για τα επιτεύγματα των γυναικών στην επιστήμη, την τεχνολογία και τα μαθηματικά φέρει το όνομά της (Ada Lovelace Day). Δείτε εδώ το άρθρο ("Καθημερινή", 3/10).
|
"Από χριστιανός ραγιάς, Έλληνας πολίτης" του Δημήτρη Σωτηρόπουλου
Αν διαβαστεί αποκλειστικά με μια κυνική ματιά, η ελληνική Eπανάσταση του 1821 μπορεί εύκολα να ερμηνευτεί ως το προϊόν μιας δράκας ιδιοτελών, πονηρών, στερούμενων κάθε ιδεολογικής συνείδησης πρώην Οθωμανών υποτελών οι οποίοι, αν ηγήθηκαν του ξεσηκωμού, ήταν μόνο από καθαρό προσωπικό και μικροπρεπές συμφέρον. Οι πηγές και τα απομνημονεύματα της εποχής βρίθουν άλλωστε από τέτοια περιστατικά και μικροϊστορίες, που αποκαλύπτουν μια διόλου ηρωική και γοητευτική πλευρά των πρωταγωνιστών του '21...Είναι αναμφισβήτητο ότι αμφότερα, ο ηρωισμός και η ιδιοτέλεια, ήταν παρόντα στα επαναστατικά υποκείμενα, όπως σε κάθε τέτοιο ιστορικό γεγονός που αλλάζει συθέμελα τη ζωή των ανθρώπων και τους οδηγεί σε μια εντελώς νέα κατάσταση, δηλαδή σε έναν ολότελα διαφορετικό κόσμο από εκείνον που ζούσαν και γνώριζαν ανέκαθεν. Δείτε εδώ το άρθρο (lifo.gr, 11/12).
|
Αναρτήσεις
Αλκμήνη Φωτιάδου: Η ακροτελεύτια διάταξη του Συντάγματος: Μπορεί να ενεργοποιηθεί με την επίκληση απώλειας οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας; Μπορεί να θεμελιώσει δικαίωμα οπλοφορίας;
Η αντίσταση ως έκφραση συνταγματικού πατριωτισμού είναι θεμιτή αλλά δεν μπορεί να εκδηλωθεί με κάθε μέσο. Η αναλογικότητα παραμένει ένα χρήσιμο εργαλείο για την επίλυση συνταγματικών διλημμάτων. Τα ζητήματα οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας δεν στοιχειοθετούν απόπειρα βίαιης κατάλυσης του πολιτεύματος. Το «κάθε μέσο» που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο πολίτης σε περίπτωση βίαιης κατάλυσης του πολιτεύματος δεν δίνει βάση για την προληπτική προμήθεια όπλων, ώστε να βρίσκονται στη διάθεση των πολιτών σε περίπτωση βίαιης κατάλυσης του Συντάγματος. Δείτε εδώ περισσότερα (syntagmawatch.gr)
|
Εκδήλωση
Δείτε εδώ την πρόσκληση για την παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Δουδωνή με τίτλο "Το πολίτευμα της συνύπαρξης. Για την αντιπροσωπευτική μας δημοκρατία" (εκδόσεις Αρμός). Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 19.00 στο Θέατρο Αλίκη.
|
|