1. Η μελέτη της ανθρώπινης ιστορίας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι πληθυσμιακές μετακινήσεις από τον φτωχό Νότο στον πλούσιο Βορρά θα συνεχιστούν, όποια μέτρα και να ληφθούν.
2. Οι μετανάστες συνέβαλαν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και αποτέλεσαν μια δημογραφική ανάσα για τη γηράσκουσα Ελλάδα, αλλά προφανώς υπάρχουν και σοβαρές αρνητικές συνέπειες όσον αφορά τη δημόσια τάξη και το σύστημα Υγείας.
3. Κάθε χώρα έχει μια πεπερασμένη ικανότητα απορρόφησης του «διαφορετικού» και προφανώς η Ελλάδα την έχει υπερβεί κατά πολύ. Η μοίρα των μεταναστών είναι τραγική από κάθε άποψη, αλλά αν η Ελλάδα «βουλιάξει» κοινωνικο-οικονομικά κανείς δεν θα ωφεληθεί.
4. Η αποτελεσματική διαχείριση του φαινομένου της παράτυπης μετανάστευσης προϋποθέτει την τεκμηριωμένη γνώση του αριθμού και της προέλευσης των μεταναστών και σε αυτό προσπαθεί να συμβάλει το ΕΛΙΑΜΕΠ.
5. Σε μια εποχή που η κοινωνική ένταση στη χώρα μας είναι ήδη μεγάλη και δεν αποκλείεται να αυξηθεί, υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο περιθωριοποίησης και ριζοσπαστικοποίησης ενός αυξανόμενου αριθμού μεταναστών δεύτερης γενιάς, που έχουν γεννηθεί και ζήσει όλη τους τη ζωή στην Ελλάδα, αλλά στερούνται δικαιωμάτων.
6. Εδώ στη Χώρα των Λωτοφάγων, μήπως θα έπρεπε να αναζητηθούν ευθύνες για όποιον υπέγραψε από ελληνικής πλευράς τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ χωρίς να κατανοήσει τις συνέπειες, αλλά και όσων πολιτικών φέρουν ευθύνες για τη μη-εκμετάλλευση των κοινοτικών πόρων για κατασκευή ή αναβάθμιση κέντρων υποδοχής και το σύστημα ασύλου; Αν αυτό είχε ήδη γίνει, θα βελτίωνε τις συνθήκες υποδοχής και κράτησης των παράνομων μεταναστών, θα στερούσε από τους εταίρους μας κάθε ουσιαστική βάση κριτικής, ενώ θα δημιουργούσε και θέσεις εργασίας.
7.Απαιτείται άμεσα ένα ευρύτερο πλέγμα μέτρων: περισσότερα και πιο ανθρώπινα κέντρα υποδοχής και κράτησης, εφαρμογή των κανονισμών περί ασύλου, σημαντικά μεγαλύτερη επαναπροώθηση μεταναστών, «εξόντωση» των δουλεμπόρων με δικαστικά μέσα και, σε συνεργασία με άλλα νοτιο-ευρωπαϊκά κράτη, μεταφορά της ευθύνης διαχείρισης του προβλήματος στην Ε.Ε., που οφείλει να ασκήσει πίεση προς την Τουρκία και, κυρίως, να αλλάξει τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ στην κατεύθυνση της δικαιότερης κατανομής των μεταναστευτικών βαρών μεταξύ των μελών της Ε.Ε.
8.Οι επιθέσεις εναντίον μεταναστών μάλλον δεν ταιριάζουν στο υψηλό επίπεδο πατριωτισμού και εκπαίδευσης των στελεχών της Χρυσής Αυγής που θα μπορούσαν να συμβάλουν πιο αποτελεσματικά στην εθελοντική δασοπροστασία, την πρόληψη της πώλησης ναρκωτικών στα σχολεία ή στον εντοπισμό και εξουδετέρωση των συμμοριών με τα Καλάσνικοφ.
9. Και δύο «επιχειρησιακές» ιδέες: α) Υπάρχει η τεχνολογική δυνατότητα για δημιουργία βάσης δεδομένων με βιομετρικά στοιχεία λαθρομεταναστών; β) Θα βοηθούσε η πρόσληψη στην ΕΛ.ΑΣ. μικρού αριθμού στελεχών από τις κοινότητες μεταναστών (κατόπιν αυστηρότατης επιλογής); Ποιος άλλος μπορεί να διεισδύσει πιο αποτελεσματικά στα διάφορα γκέτο, συμμορίες και κυκλώματα διακινητών;
* Ο κ. Θάνος Π. Ντόκος, είναι γενικός διευθυντής ΕΛΙΑΜΕΠ.
*Δείτε εδώ το άρθρο όπως δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις 18-07-2012.