Πιθανότατα για λόγους εσωτερικής συνοχής της Κυβέρνησης Τσίπρα (υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για την βαθμιαία προσγείωση στην πραγματικότητα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο από τους Αριστερή Πλατφόρμα/Λαφαζάνη όσο και από π.χ. την Ζωή Κωνσταντοπούλου. Υπάρχει όμως και η παρουσία των ΑνΕλλήνων στο κυβερνητικό σχήμα, την οποία οι συνεντεύξεις και δηλώσεις Π. Καμμένου δεν επιτρέπουν σε κανέναν να λησμονηθεί...), η υπόθεση της Εξεταστικής Επιτροπής "για το πώς φθάσαμε στα Μνημόνια" προωθείται με ταχύτητα. Μένει να δούμε πώς θα στηθεί, αλλά και ποιαν περίοδο θα καλύψει: σαν αλογόμυγα επανέρχεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί πλην της περιόδου 2009-2014 (Κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου - Λ. Παπαδήμου - Σαμαρά/Βενιζέλου/Κουβέλη και Σαμαρά/Βενιζέλου) πάντως η περίοδος 2004-9 (Κυβερνήσεις Κ. Καραμανλή, όπου π.χ. συμμετείχε και ο Πάνος Καμμένος).
Θα μας επιτραπεί, ενόσω θα περιμένουμε να στηθεί ένα ακόμη σκηνικό κοινοβουλευτικού σκυλοκαυγά όπου κατά πάσαν πιθανότητα θα χαθεί η ουσιαστική συζήτηση - για παράδειγμα: θα κληθεί να καταθέσει (και θα γίνει ακουστός;) ο υπεύθυνος του ΟΔΔΗΧ στο κλείσιμο του 2009 /αρχές του 2010 Σπύρος Παπανικολάου, με την μοναδική εμπειρία του πώς αφέθηκε η κρίση ρευστότητας, τοτε, να οδηγηθεί σε αποκλεισμό της Ελλάδας από τις αγορές; θα γίνει ουσιαστική συζήτηση για το πώς το διαβόητο PSI , που τσάκισε τις Ελληνικές τράπεζες και τα Ασφαλιστικά Ταμεία ήταν αδιανόητο μέχρι δυο μήνες προτού δρομολογηθεί, για τον ίδιο τον Λουκά Παπαδήμο που το υλοποίησε αλλά και τον τότε Διοικητή της ΕΚΤ Ζαν-Κλωντ Τρισέ; πώς από ένα haircut της τάξεως του 25% που συζητούσαν το 2011 καταλήξαμε σε 72+%; - να σταθούμε με λίγον σεβασμό σε όσους θα κληθούν με μια λογική "οιονεί κατηγορούμενου" στην Εξεταστική. Λοιπόν:
• Ο Γιώργος Παπανδρέου , ο οποίος απο το Καστελλόριζο κήρυξε επισήμως την "υπαγωγή σε Μνημόνιο", ακόμη και ο Γ. Παπακωνσταντίνου που τώρα τηγανίζεται στο Ειδικό Δικαστήριο λόγω λίστας Λαγκάρντ, και όλη η τότε κυβερνητική ομάδα βρέθηκαν - με πολιτική υπαιτιότητα, σίγουρα. με τεχνική εθελοτύφλωση και ρηχή αντίληψη, μάλλον - σε κατάσταση απολύτου πανικού. Απείχαν βδομάδες, ημέρες στο τέλος από ασύντακτη χρεοκοπία. Όποιος λέει ότι αυτό έπρεπε να κάνουν, ώστε να εκβιάσουν/τιμωρήσουν π.χ. τις ξένες τράπεζες και τα funds που είχαν το Ελληνικό χρέος στα χαρτοφυλάκιά τους (και τελικά διασώθηκαν με το "Πρόγραμμα Διάσωσης"/bailout της Ελλάδας) δεν ξέρουν τι λένε. Δεν διανοούνται τι είναι η άτακτη χρεοκοπία.
• Η Κυβέρνηση Παπαδήμου, που σήκωσε το βάρος της προώθησης του PSI και της απαρχής του δεύτερου Μνημονίου, ουσιαστικά τι έκανε; "Εισέπραξε" την αποτυχία του πρώτου Μνημονίου, του χτισμένου πάνω στην λανθασμένη συνταγή cut/cut/cut - tax/tax/tax του ΔΝΤ (την οποία πιθήκισαν και οι Ευρωπαίοι "εταίροι" της Ελλάδας) και επιδεινωμένου από την κατάρρευση της βούλησης της Κυβέρνησης Παπανδρέου να το εφαρμόσει. Είχε προηγηθεί η κωμική-αν-δεν-ήταν-τραγική απόπειρα του Βαγγέλη Βενιζέλου, ως υπουργού Οικονομικών, να πολιτικοποιήσει την συζήτηση "εκδιώκοντας την Τρόικα" , την οποία ύστερα ικέτευε με το χαράτσι να επανέλθει, τα γνωστά! Την πορεία προς το PSI και το PSI+ την επέβαλε το διεθνές σύστημα, το οποίο εν τω μεταξύ είχε ξεφορτώσει απο τις τράπεζες/φορτώσει σε δημόσιους φορείς το βασικό μέρος του Ελληνικού χρέους: η Ελλάδα του 2012 δεν είχε πλέον ραχοκοκαλιά να αντισταθεί. Ο Λουκάς Παπαδήμος με την Κυβέρνηση Ειδικού σκοπού του απλώς το κουβάλησε, αυτό.
• Η διακυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά, τέλος, ο οποίος με εύλογη πικρία ανέτρεξε τώρα - στις διαδικασίες ενώπιον της θρυμματιζόμενης Νέας Δημοκρατίας, όπου όλοι πάνε να φορτώσουν στον ίδιο και τον Χρύσανθο Λαζαρίδη ακριβώς την κατάρρευσή τους... - στο πώς ο ίδιος έβαλε ακόμη και την υγεία του στην ζυγαριά προκειμένου να προχωρήσει η διαπραγμάτευση του β΄ εξαμήνου 2012 και ο εν συνεχεία ανήφορος, έκανε τι; Εγκατέλειψε την εύστοχη εν πολλοίς κριτική του Ζαππείου-Ι και τις προσεγγίσεις του Ζαππείου-ΙΙ, και διαπραγματεύθηκε (με Στουρνάρα) το "μάζεμα" της καταστροφής του PSI και του νέου (του 2012) αδιεξόδου...
Τώρα, που ξαναέχουμε Plan B στο προσκήνιο - με Βόλφγκανγκ Σώϋμπλε να επαναλαμβάνει σε Βαρουφάκη την "προσφορά" για υποβοηθούμενο Grexit που είχε ακούσει κι ο Βενιζέλος, με την Έλενα Παναρίτη να θυμίζει την πρόταση-θαύμα "αφήστε ένα-δυο μήνες απλήρωτους τους δημοσίους υπαλλήλους", με τον Χριστόφορο Πισσαρίδη να ανασύρει την λειτουργία "διπλού νομίσματος" - θα άξιζε μεγαλύτερος σεβασμός στην Εξεταστική. Όμως, κατ' ανάγκην, θα επανέλθουμε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Το άρθρο του Αντώνη Παπαγιαννίδη δημοσιεύτηκε στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 16.3.2015