Σάββατο, 12 Οκτώβριος 2024

Επιμονή στα "κόκκινα δάνεια"

Πριν μερικές εβδομάδες, είχε "σηκωθεί" διεθνώς - αλλά και σ' εμάς, στην Ελληνοελληνική συζήτηση - το θέμα του Grexit. Ύστερα πήγε πίσω. Τώρα σηκώνεται σχεδόν γενικευμένα η υπόθεση των "κόκκινων δανείων", που ας μην το παραβλέπουμε ανακινεί συνολικά το ζήτημα των τραπεζών/του χρηματοπιστωτικού τομέα. Μέχρι και ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε σχετικά, στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
Με την κουραστική κανονικότητα Κάτωνα του Πρεσβύτερου (εκείνου του περίεργου που κάθε τόσο παρενοχλούσε την Ρωμαϊκή Σύγκλητο από την μακαριότητά της, καταλήγοντας κάθε ομιλία του με το ότι έπρεπε να ασχοληθεί με την Καρχηδόνα/"Carthago delenda est"), σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του και με κάθε αφορμή ο Γιάννης Στουρνάρας επανέρχεται στο θέμα. Η προγραμματισμένη άφιξη στην Αθήνα, παράλληλα με την Τρόικα για το δέσιμο (υποτίθεται) της δεύτερης αξιολόγησης του Μνημονίου-3, και της κυρίας Ντανιέλ Νουί του SSM απλώς λειτουργεί σαν βουκέντρα. Και τούτο ενώ το ζήτημα των κόκκινων δανείων το έχει ήδη ξαναρίξει ως βόμβα βυθού το ΔΝΤ, το οποίο έθετε συνολικά ζήτημα κεφαλαιακής επάρκειας ων συστημικών τραπεζών, "δείχνοντας προς νέα ανακεφαλαιοποίηση" κατά διεθνή Μέσα.
Τα στοιχεία γνωστά: τα μη-εξυπηρετούμενα ανοίγματα έχουν αισίως προσπεράσει το 45% του συνόλου των δανειακών χαρτοφυλακίων (με τις μικρομεσαίες έως μικρές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες από 60% μέχρι 68% , αντιστοίχως). Ακόμη και τα ενυπόθηκα στεγαστικά - εκεί δηλαδή όπου η διακινδύνευση από την μη-εξυπηρέτηση θεωρούνταν αμεσότερη, λόγω ακριβώς της υποθήκης - να πλησιάζουν τον μέσο όρο με 41,5% , ενώ μόνον ο παγωμένος δανεισμός των "μεγάλων" (με ελληνικά μέτρα...) επιχειρήσεων μένει κάτω από το 30%.
Εδώ, η συνήθης απάντηση από την επίσημη Ελληνική πλευρά - ας πούμε της Κυβέρνησης που διαπραγματεύεται με τους "εταίρους" - είναι ότι προωθούνται διάφορες νομοθετικές παρεμβάσεις: μηχανισμός εξωδικαστικού συμβιβασμού, ειδική ασυλία για τραπεζικά στελέχη ώστε να προχωρούν σε ρυθμίσεις, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Δυστυχώς, η τεχνοδομή των τραπεζών ούτε τον Κώδικα Δεοντολογία/τυφλοσούρτη της Τράπεζας της Ελλάδας αξιοποίησε, ούτε σε ουσιαστικές ρυθμίσεις τόλμησε/ θέλησε/δέχθηκε να προχωρήσει. Και αυτό, τελικά βοήθησε ώστε να ριζώσει η πρακτική των "στρατηγικών κακοπληρωτών" στα επιχειρηματικά δάνεια (άνω των 50.000) και να επεκτείνεται στα στεγαστικά.
Σπαρακτική, συνεπώς, απλοϊκότητα είχε και η - με όλη την αναμενόμενη επίσημη φλυαρία - εκκίνηση λειτουργίας του πρώτου ΓΕΔ , θεσμού με τον οποίο επιχειρείται η "ρύθμιση λιανικής" στα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια ιδιωτών. Είναι το πρώτο από τα σχεδιασμένα 120 Γραφεία Εξυπηρέτησης Δανειοληπτών, που θα σπαρθούν ανά την επικράτεια με προγραμματισμένη φιλοδοξία να εξυπηρετούνται κάθε χρόνο 40.000 (σαράντα χιλιάδες) δανειολήπτες με συμβουλές και διαμεσολάβηση, ώστε να ρυθμίζουν τα χρέη τους που βρίσκονται κοκκινισμένα. Δεν σταματάει, δε, εδώ η παροχή υπηρεσιών (που ξεκινάει Μάρτιο του 2017 για ένα φαινόμενο το οποίο άρχισε να "φορτώνει" από το 2013 - σημειώστε το κι αυτό) προς τον πολίτη. Μέσα από ηλεκτρονική πλατφόρμα που στήνεται τώρα - και που, είμαστε βέβαιοι, θα εγκαινιασθεί και αυτή με την πρέπουσα δημοσιότητα και προβολή σε κάποιους μήνες - οι 250 υπάλληλοι των ΓΕΔ θα κληθούν να διαφωτίζουν μέχρι και 1.800.000 ενδιαφερόμενους στα επόμενα χρόνια, στο keyd.gov.com.
Ο θριαμβικός τόνος που οι εμπνευστές της - εκσυγχρονιστικής, όντως - προσπάθειας προκειμένου να γίνει "κάτι" στον χώρο των κόκκινων δανείων, διαψεύδεται από το ότι εδώ, γίνεται κυρίως δήλωση προθέσεων και διαχείριση εικόνας.
Αν οι τράπεζες και οι άνθρωποι τους δεν ξεκουνηθούν από την θέση της (ευγενικής ή αγριωπής) άρνησής τους να καταπιαστούν, φάκελο με φάκελο, με την ρύθμιση εξατομικευμένων δανείων, αν δεν δουν αληθινά ποιος μπορεί να εξυπηρετήσει και ποιος όχι, ποιος ξανοίχτηκε εύλογα και βρέθηκε "κρεμασμένος" (γιατί έχασε την δουλειά του, ενδεχομένως και η γυναίκα του. γιατί κατέρρευσε η ζήτηση στην μικρή δουλειά του. γιατί τον κλάδεψαν τα capital controls), αν δεν ξεσκαρτάρουν στα σοβαρά την νέα γενιά στρατηγικών κακοπληρωτών, τότε δεν γίνεται τίποτε.
Τίποτε εκτός από ευπρεπή εγκαίνια. τίποτε εκτός από δημόσιες εκδηλώσεις. τίποτε εκτός από σώου προς τους Τροϊκανούς και προς τον SSM ότι "κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν" και από επεξηγήσεις προς τους πολίτες ότι.... "είμαστε κοντά σας, στο πλάι σας" με το ημι-υπονοούμενο "στην προσπάθειά σας να ξεφύγετε από τα νύχια των τραπεζών".
Διόλου τυχαία, τα ΓΕΔ θα ωριμάσουν σε (αναγκαστικά!) προεκλογική περίοδο, σκεφτείτε το κι έτσι. Μήπως και η επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στην ΕΕΤ έτσι θέλει να ακουστεί;

Δημοσιεύτηκε στην "Ναυτεμπορική" στις 4/2/2017.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση